Minipossu (mikropossu) This article is verified by a vet

Minipossu

Minipossut ovat leikkisiä, söpöjä ja älykkäitä!

Ovatko minipossut sinustakin kivan näköisiä ja söpöjä? Mutta sopiiko minipossu ylipäänsä lemmikkieläimeksi, ja jos kyllä, mitä niiden hoidossa on huomioitava? Vastaukset näihin kysymyksiin löydät tästä artikkelista.

Koko ja ulkonäkö: mitä eri rotuja on olemassa?

Minipossuja on eri rotuja ja eri jalostuslinjoja. Muita nimityksiä minipossuille ovat mikropossu ja minisika. Pääasiassa suurin osa ihmisistä ajattelee minipossuja pieninä, söpöinä possuina, jotka pysyvät koko elämänsä ajan pikkuruisina. Tämä on kuitenkin väärä luulo. Useimmat aikuiset minipossut voivat painaa jopa 100 kg!

Suosittuja minipossurotuja maailmalla:

  • Bergsträßer Knirps
  • Göttingen minigris (tanskalainen maatiaisminisika)
  • Kunekune
  • Minnesota Mini Pig
  • Münchner Miniaturschweine
  • Panepinto
  • Vietnamilainen roikkovatsasika
  • Wiesenauer Miniaturschwein

Tarkemmat tiedot rodusta saat minipossun kasvattajalta.

Minipossujen luonteenpiirteet

Minipossut ovat hyvin älykkäitä ja hellyydenkipeitä eläimiä. Kuten muidenkin lemmikkien (esim. koirien) kanssa, voit opettaa minipossulle käskyjä, tutkia sen kanssa ympäristöä yhdessä tai vain hellitellä lemmikkiäsi.

Lemmikkeinä yhä suositummat minipossut ovat itsepäisiä ja ne tarvitsevat turvallisen ympäristön ja pysyvän sosiaalisen verkoston. Ne tulevat toimeen monien muiden eläinten, myös koirien ja kissojen, kanssa.

Minipossu ja koira leikkivät
”Röh”: monet pikkupossut leikkivät mielellään koirien kanssa.

Millainen minipossu on lemmikkinä?

Minipossuilla on tiettyjä erityistarpeita aivan kuten niiden isommilla sukulaisilla. Muutamia asioita lemmikkipossusi pysyminen terveenä ja onnellisena kuitenkin vaatii. Tämä onnistuu, kun huomioit seuraavat seikat:

1. Oikeanlainen hoito

Possut ovat vastoin yleistä uskomusta hyvin siistejä kotieläimiä. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että siivoat karsinan, ruokintapaikan ja käymälän useita kertoja viikossa. Ne tarvitsevat paitsi tuoreita olkia ja rypemismahdollisuuden, myös säännöllistä sorkkien hoitoa.

Rypemispaikaksi sopii hiekkalaatikko tai pieni allas, jonka voi täyttää vesiletkulla tai kastelukannulla. Jos haluat puhdistaa minipossusi, käytä siihen erityisiä lemmikkieläinten sampoita, älä tavallisia saippuoita.

Minipossu kylpee
Minipossun kylvettäminen auttaa torjumaan loisia.

2. Lajinomainen pito

Vaikka minipossua pidettäisiin lemmikkieläimenä, sitä ei tule pitää yksinomaan talossa tai asunnossa.

Tarjoa minipossullesi mahdollisuus tutkia puutarhaa kärsällään. Muista kuitenkin, että minisika voi tonkia nurmikkoasi ja kaivaa kukkapenkkejä. Varmista lisäksi, että alue on hyvin aidattu eikä minipossusi pääse karkaamaan pihaltasi.

Sateisina tai kylminä päivinä mikropossusi viihtyy mielellään säänsuojassa. Lämpöisinä päivinä se sen sijaan viihtyy mielellään ulkona. Häkki tai aitaus ei kuitenkaan ole lajille sopiva vaihtoehto!

3. Tasapainoinen ravinto

Minipossu tarvitsee ravintoa päivässä noin 1–5 prosenttia kehonpainostaan. Tämä määrä voidaan jakaa kahteen annokseen niin, että possu ruokitaan aamuin illoin. Kaupoista saatava sikojen ruoka on kuitenkin pääasiassa tarkoitettu porsaiden lihotukseen. Se sopii lemmikkipossullesi yhtä heikosti kuin hevosenrehu.

Minipossulle sopii rehu, joka sisältää karkeasti jauhettua viljaa (ohraa, kauraa, maissia tai vehnää). Liota karkea vilja veteen, niin että siitä muodostuu velliä. Lisää seokseen erityisiä possulle tarpeellisia kivennäisaineita. Huomioi ravinteiden sisältömerkinnät ja varmista, ettet yli- tai aliannostele niitä!

Yleisesti ottaen makeisia, kuten suklaata tai voimakassuolaisia elintarvikkeita, ei tule syöttää possulle terveyssyistä. Herkuiksi sopivat kuivunut leipä (tuore leipä turpoaa), kuivatut hedelmät tai tuoreet kasvikset (esim. kurkku, kurpitsa, salaatti, retiisit tai tomaatit).

Voit tarjota possulle myös tuoreita hedelmiä. Älä anna niitä kuitenkaan liian usein. Hedelmät sisältävät nimittäin runsaasti hedelmäsokeria.

Huomaa, että olipa kyseessä koira tai sika – ruokajäte ei sovellu eläinten ruuaksi eläintautien vuoksi! Tämä johtuu siitä, että ruuan (erityisesti lihan) mukana eläin voi saada vaarallisia bakteereita, jotka kuolevat ainoastaan voimakkaasti kuumennettaessa.

Meneekö minipossujen eläinlääkärikustannuksiin paljon rahaa?

Useimmat minipossut sairastuvat vain, jos niitä ei hoideta ja ruokita lajille ominaisesti. Liian alhainen lämpötila, liiallinen ilmankosteus tai ilman liiallinen ammoniakkipitoisuus voivat aiheuttaa possuille keuhkovaivoja.

Toisinaan minipossut liukastelevat liukkailla lattioilla tai juuttuvat sorkistaan kiinni suuriin rakosiin. Varmista, että tilat soveltuvat minipossun pitoon, jottei possusi loukkaa itseään. Matot ja lastenhuoneista tutut reunasuojukset voivat olla oiva apu.

Sairaalloinen lihavuus on myös yksi vakavista minipossujen sairauksista. Lihavuudesta kärsivät lemmikkieläimet saavat usein myös muita vaivoja, kuten sokeritaudin tai nivelvaivoja.

Jos possusi iho punoittaa tai sille nousee korkea kuume, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Kyseessä voi olla sikaruusu, jonka aiheuttaa Erysipelothrix rhusiopathiae -bakteeri.

Myös muut mahdolliset sikojen sairaudet voivat aiheuttaa korkeaa kuumetta, tulehdusta ja äkillisen kuoleman. Tällaisia ovat suu- ja sorkkatauti sekä sikarutto. Kyseiset taudit ovat eläintauteja, joista on tehtävä ilmoitus virkaeläinlääkärille. Sianomistajana tämä on hyvä muistaa

Näin valitset minipossun itsellesi

Minipossuja voi ostaa erityisiltä possunkasvattajilta tai yksityishenkilöitä. Rodusta riippuen possun hinta on noin 500 euroa.

Emakko vai karju?

Sikojen maailmassa naaraspossut ovat lauman johtajia. Tämä tarkoittaa, että karjut ovat arvojärjestyksessä alempana.

Karjut eivät huolehdi perheestä kuten emakot, vaan ovat luonteeltaan ystävällisempiä. Muista kuitenkin, että karjut ovat painavampia ja suurempia kuin emakot.

Jos päädyt hankkimaan emakkopossun, sinulla on uskollinen seuralainen, joka suojelee sinua vierailta. Samoin kuin koirilla emakoiden hormonikierto kestää 21 päivää. Kiima-aikana ne etsiytyvät tavallista useammin seuraasi.

Huomaa: siat eivät ole yksineläjiä, vaan laumaeläimiä.

Kaksi kastroitua karjua tai kaksi emakkoa sopivat hyvin yhteen. Myös kastroitu karju sopii erityisen hyvin yhteen emakon kanssa, koska karju on hierarkiassa alempana eikä sosiaalista stressiä siksi synny.

Ensimmäinen minipossu

Kotieläimenä kasvatettujen sikojen eli ihmisen pitämien sikojen historia ulottuu antiikin Kreikkaan asti. Nämä olivat pienempien ja helpommin kotieläimiksi soveltuvien minipossujen esi-isiä.

Minipossut syntyivät kuitenkin vasta paljon myöhemmin, noin 1900-luvun puolivälissä. Tutkijat kasvattivat 1940-luvulla ensimmäisen minipossun, Minnesota Mini Pigin, koetarkoituksiin. 1960-luvulla syntyi Saksassa toinen rotu (Göttinger Minischwein).

Yhteenveto: sopiiko minipossu minulle lemmikiksi?

Minipossut ovat paitsi söpöjä, myös erinomaisia kotieläimiä. Muista kuitenkin, että jos haluat possusi käyttäytyvän lajilleen ominaisesti, sinun on mietittävä asumisjärjestelyjä. Huomioi myös ruokinta-, hoito- ja eläinlääkärikustannukset (esim. rokotukset ja hoidot), joista saattaa koitua suuriakin juoksevia kuluja.


Franziska G., Eläinlääkäri
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Opiskelin eläinlääkäriksi Giessenin Justus Liebig -yliopistossa ja pystyin hankkimaan kokemusta monilta eri aloilta, kuten pieneläinten, suurten eläin- ja eksoottisten lääketieteiden lisäksi farmakologiasta, patologiasta ja elintarvikehygieniasta. Olen työskennellyt paitsi eläinlääketieteen kirjoittajana myös väitöskirjani parissa. Tavoitteenani on suojella eläimiä tulevaisuudessa paremmin patogeenisiltä bakteereilta. Eläinlääketieteellisen tietoni lisäksi jaan myös omat kokemukseni onnellisena koiranomistajana. Voin ymmärtää ja selittää pelot ja ongelmat sekä muut tärkeät kysymykset eläinten terveydestä.


Hyödyllisimmät artikkelimme
8 min

Hamsteri

Kultahamsteri, pitkäkarvainen kultahamsteri, kääpiöhamsteri & kumppanit – hamstereita on monenkokoisia ja -värisiä. Suloisen ulkonäkönsä ja kätevän kokonsa vuoksi ne ovat suosittuja lemmikkieläimiä varsinkin lapsiperheissä. Hamsteri ei kuitenkaan ole ulkonäöstään huolimatta mikään pehmolelu. Hamsterit ovat hyvin herkkiä jyrsijöitä, joiden vaativat tarpeet on otettava huomioon.
9 min

Marsu

Anja Reutter auttaa avun tarpeessa olevia marsuja. Tässä artikkelissa hän vastaa useimmiten kysyttyihin kysymyksiin marsuista.
3 min

Fretti

Onko sinulla frettejä lemmikkinä vai oletko vain kiinnostunut näistä ketteristä vilistäjistä? Pikkuiset fretit ovat suosittuja lemmikkieläimiä, vaikkakin niitä ei voi pitää aivan tavallisina kotieläiminä. Ennen kuin fretti (tai kaksi) muuttaa taloon, on syytä hankkia myös tietoa lajista.