Afrikkalainen kääpiösiili

Afrikkalainen kääpiösiili lemmikkisiilinä

Täältä tulee neulatyyny: siilit ovat eksoottisia lemmikkejä, mutta niiden suosio on kasvussa. Suloiset siilivideot, joita eri videoalustoilla pyörii, ovat johtaneet siihen, että näitä pieniä hyönteissyöjiä löytyy yhä useammin myös ihmisten kotoa. Lemmikkisiili eli afrikkalainen kääpiösiili ja sen pito, joka vaatii erittäin paljon vaivaa, on kuitenkin luonnonsuojelijoiden keskuudessa kiistanalaista.

Saako siiliä pitää lemmikkinä?

Siili on rauhoitettu eläin, jota ei saa pitää lemmikkinä. Tämä ei kuitenkaan koske afrikkalaista kääpiösiiliä (Atelerix albiventris). Tämä siililaji tuotiin ensimmäisen kerran Yhdysvaltoihin 90-luvulla, mutta se kiellettiin muutamia vuosia myöhemmin. Afrikkalaisten kääpiösiilien kasvatus jatkui tästä huolimatta, ja nykyään niitä pidetään lemmikkieläiminä erityisesti USA:ssa.

Ulkonäkö

Afrikkalaisella kääpiösiilillä on piikit koko selän alueella. Piikit ovat pituudeltaan 15 – 20mm ja niistä on useita eri värivariaatioita. Pienen hyönteissyöjän vatsa on pehmeä ja valkoinen. Sillä on pyöreät, pienet korvat ja pienet tassut. Toisin kuin muilla siililajeilla, afrikkalaisella kääpiösiilillä on takatassuissa viiden sijasta vain neljä varvasta. Siili on kooltaan 14 – 21cm  ja sen paino vaihtelee välillä 300-500g. ­

Käytös

Afrikkalaisen kääpiösiilin luonnollinen elinympäristö ovat Keski-Afrikan savannit ja kuivat niityt. Afrikkalainen kääpiösiili on hämärä- ja yöaktiivinen, kun taas päivät se pysyy piilossa. Illan pimentyessä se ryhtyy etsimään ruokaa. Siilit eivät ole jyrsijöitä vaan hyönteissyöjiä. Ne voivat elää vankeudessa 5–8-vuotiaiksi.

Eurooppalaisista siileistä poiketen afrikkalaiset kääpiösiilit eivät horrosta. Kesällä niillä saattaa olla ”lepovaihe”, jolloin ne käyttäytyvät tavallista passiivisemmin. Vankeudessa elävillä siileillä lepovaihe on kuitenkin harvinainen. Siilinomistajat kuvailevat lemmikkejään ystävällisiksi ja luottavaisiksi, ja ne voi kesyttää käsikesyiksi. Vaaran uhatessa siilit käpertyvät palloiksi ja käyttävät piikkipeitettään suojakilpenä vihollisten torjumiseksi.

Ensimmäisinä elinkuukausinaan afrikkalaisella kääpiösiilillä on piikinvaihto. Myös aikuisilla siileillä voi tapahtua pienempiä määriä piikkien vaihtumista. Siitä ei tarvitse olla huolissaan. Tutki piikit kuitenkin nähdäksesi, onko kyseessä sairauden aiheuttama piikkien putoaminen. Sairaat piikit näyttävät yleensä rikkonaisilta. Keskustele tällöin asiantuntevan eläinlääkärin kanssa sulkeaksesi mahdolliset sairaudet pois.

Afrikkalainen kääpiösiili kerällä

Lemmikkinä pito

Afrikkalainen kääpiösiili tuo mukanaan paljon vastuuta. Mieti siksi jo etukäteen, onko sinulla riittävästi aikaa, rahaa ja tilaa, jotta voit tarjota piikikkäälle ystävällesi lajinomaiset elinolosuhteet.

Terraario

Siilin terraarion pitäisi olla kooltaan vähintään 150x60x60cm. Sen pitäisi mieluiten olla monikerroksinen, sillä siilit ovat liikkuvaisia eläimiä. Kangas- tai metalliverkko ei sovi siileille, sillä siinä on suuri loukkaantumisvaara ja eläin ei ole suojassa vedolta. Sopivan terraarion valinnassa pitää huomioida, että sen ei pidä koostua kokonaisuudessaan lasista, sillä siili haluaa vetäytyä päiväksi omaan rauhaansa eikä halua, että sitä voi tarkkailla joka puolelta.

Terraariossa on oltava myös ilmanvaihtoaukko, jotta siellä on riittävästi happea. Jos terraariossa on useampi kerros, on varmistettava, että portaat ovat siileille sopivat. Siilit eivät ole hyviä kiipeilijöitä, joten portaat eivät saa olla liian jyrkät, mutta eivät myöskään liian matalat.

Terraarion sisustus

Kuivikkeena voi käyttää joko jyrsijöille tarkoitettua kuiviketta tai hienojakoista hiekkaa. Varmista hiekkaa valitessasi, että siili ei voi loukata itseään hiekanjyvillä kävellessään. Kuivike pitää tietenkin vaihtaa säännöllisesti uuteen. Heinä ei kuulu siilin terraarioon, sillä korret kietoutuvat pienten tassujen ympärille ja voivat johtaa vaikeisiin vammoihin. Toisaalta terraarion sisustukseen kuuluvat ehdottomasti piilopaikat, sillä yöaktiivinen afrikkalainen kääpiösiili haluaa vetäytyä päiväksi omaan rauhaansa. Tähän tarkoitukseen voi käyttää esimerkiksi jyrsijän mökkejä tai putkia. Huomaa, että jokaista siiliä kohden on oltava yksi maja. Ruoka- ja juomakupit ovat tietenkin oltava terraariossa. Afrikkalainen kääpiösiili ottaa hiekkakylpyjä puhdistaakseen itseään. Voit täyttää kylpyaltaan chinchillanhiekalla tätä tarkoitusta varten. Myös vessanurkkaus on oltava käytettävissä. Voit käyttää tarkoitukseen pieneläimille tarkoitettua vessaa täytettynä kissanhiekalla. Puhdista vessanurkkaus ja kylpyallas päivittäin!

Afrikkalaiset kääpiösiilit ovat uteliaita eläimiä ja rakastavat vaihtelua. Siksi on suositeltavaa vaihdella esineitä, kuten putkia, puunpaloja tai kiviä, silloin tällöin ja sijoitella niitä uusiin paikkoihin. Poista päivittäin ruoantähteet, virtsa ja ulosteet terraariosta.

Liikunta

Afrikkalainen kääpiösiili tarvitsee liikuntaa päivittäin, sillä se on erittäin aktiivinen ja liikkuvainen eläin. Siksi terraarioon voi liittää ulkoaitauksen (ilman verkkoa). Jos annat afrikkalaisen kääpiösiilin ulkoilla asunnossa vapaana, varmista, ettei siilin ulottuvilla ole vaarallisia esineitä tai myrkyllisiä kasveja. Siilille myrkyllisiä kasveja ovat esimerkiksi aloe, muratti ja syklaamit.

Ravinto

Kuten jo todettu, afrikkalaiset kääpiösiilit ovat hyönteissyöjiä. Luonnollisessa elinympäristössään ne syövät matoja, etanoita, toukkia, linnunmunia ja joskus hedelmiä. Myös vankeudessa elävän siilin pääravintona pitäisi olla hyönteiset. Voit syöttää siileillesi esimerkiksi jauhomatoja, lieroja, kovakuoriaisia, etanoita tai sirkkoja. Hyönteiset on parasta ostaa lemmikkitarvikeliikkeestä, sillä luonnossa olevat hyönteiset kantavat usein sairauksia. Hyönteisten ohella voit antaa myös laadukasta kissan kuivaruokaa. Lihapitoisuuden olisi oltava vähintään 60%. Kissanruokaa ei pidä kuitenkaan käyttää täysravintona. Sama pätee kissan märkäruokaan: sitä voi tarjota vaihteluksi ja laatuun on kiinnitettävä huomiota. Silloin tällöin siilille voi antaa myös hedelmiä, mutta ei liian paljon, sillä muuten seurauksena voi olla ripuli. Monet siilit pitävät munakokkelista (maustamattomana ja ilman öljyä paistettuna). Tärkeää on, että afrikkalaisen kääpiösiilin ravinto on monipuolista, sillä muuten seurauksena voi olla puutostiloja.

Afrikkalaisella kääpiösiilillä on oltava joka päivä raikasta vettä saatavilla. Siilit ovat luonnostaan laktoosi-intolerantikkoja, joten niille ei pidä tarjota maitoa. Ne eivät pysty käsittelemään maitosokeria, joten se aiheuttaa usein ruoansulatusongelmia.

Afrikkalainen kääpiösiili

Sairaudet

Afrikkalaisilla kääpiösiileillä diagnosoidaan usein loisia, kuten kirppuja tai punkkeja. Jos huomaat, että siili raapii itseään jatkuvasti, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

”Wobbly Hedgehog Syndrom” (WHS) on afrikkalaisille kääpiösiileille tyypillinen sairaus. Se ilmenee etenevänä halvaantumisena ja tyypillisenä horjuvana kävelemisenä. Kyseessä on keskushermoston sairaus, joka on siileille kohtalokas.

Afrikkalaisilla kääpiösiileillä tavataan tassujen haavoja. Tämä johtuu kuitenkin useimmiten vääränlaisista asumisoloista. Kuivike tai muut esineet terraariossa voivat olla liian teräväreunaisia. Vaihda kuivike, poista terävät esineet ja hae apua eläinlääkäriltä, jos jaloissa on pahoja vammoja.

Kasvatus

Afrikkalaisten kääpiösiilien kasvatus vaatii paljon vaivaa. Ennen kuin päätät ryhtyä siihen, hanki perusteellisesti tietoa ja tutustu myös riskeihin. On hyvä tietää myös, että siilien kasvattaminen tukee kalliiksi. Nuorille eläimille ei aina löydy ostajaa. Ota huomioon, että sinun on huolehdittava useammista siileistä, ellei ostajia löydy. Siili on kantavana 30 – 40 päivää. Yleensä poikaisia syntyy kahdesta neljään. Ne ovat syntyessään vielä sokeita ja karvattomia. Nuoret eläimet ovat itsenäisiä 40 päivän iässä. Kasvatukseen tarvitaan useampia terraarioita, emolle, isälle ja nuorille siileille omansa. Poikueen hylkääminen tai sen syöminen heti syntymän jälkeen on yleistä.

Mistä afrikkalaisen kääpiösiilin voi ostaa?

Afrikkalaisen kääpiösiilin hinta on yleensä noin 300-400€. Suomessa on joitakin afrikkalaisten kääpiösiilien kasvattajia. Hanki tietoa kunkin kasvattajan kotisivuilta. Varaa vierailuaika päästäksesi katsomaan siilejä ja varmistamaan, että kyse on vakavasti otettavasta kasvattajasta. Kiinnitä huomiota myös eläinten pito-olosuhteisiin ja terveyteen. Toisinaan afrikkalaisia kääpiösiilejä tarjotaan löytöeläintaloihin, kun omistaja kokee niiden pidon liian haastavaksi. Myös yksityishenkilöt mainostavat ajoittain afrikkalaisia kääpiösiilejä. Emme suosittele ostamaan siiliä niistä tarjoavista internetkaupoista. Kuljetus on eläimille erittäin stressaavaa, ja niiden pito-olosuhteista ei ole mitään tietoa.

Toivomme kaikkea hyvää sinulle ja piikikkäälle ystävällesi!

Hyödyllisimmät artikkelimme
8 min

Hamsteri

Kultahamsteri, pitkäkarvainen kultahamsteri, kääpiöhamsteri & kumppanit – hamstereita on monenkokoisia ja -värisiä. Suloisen ulkonäkönsä ja kätevän kokonsa vuoksi ne ovat suosittuja lemmikkieläimiä varsinkin lapsiperheissä. Hamsteri ei kuitenkaan ole ulkonäöstään huolimatta mikään pehmolelu. Hamsterit ovat hyvin herkkiä jyrsijöitä, joiden vaativat tarpeet on otettava huomioon.
9 min

Marsu

Anja Reutter auttaa avun tarpeessa olevia marsuja. Tässä artikkelissa hän vastaa useimmiten kysyttyihin kysymyksiin marsuista.
3 min

Fretti

Onko sinulla frettejä lemmikkinä vai oletko vain kiinnostunut näistä ketteristä vilistäjistä? Pikkuiset fretit ovat suosittuja lemmikkieläimiä, vaikkakin niitä ei voi pitää aivan tavallisina kotieläiminä. Ennen kuin fretti (tai kaksi) muuttaa taloon, on syytä hankkia myös tietoa lajista.