Länsiylämaanterrieri (westie)

westie

Länsiylämaanterrierit ovat enimmäkseen itsetietoisia ja pelottomia.

Rodun fanit tuntevat länsiylämaanterrierit enimmäkseen lyhyellä lempinimellään westie. 1990-luvun muotikoira nauttii suurta suosiota vielä nykyäänkin. Eikä ihme: westie on sopeutuvainen, leikkisä koira, jolla on terriereille tyypillistä omapäistä charmia.

Ulkonäkö: pörröinen voimapakkaus

Westie erottuu pienestä koostaan huolimatta: sen valkoinen turkki loistaa jo kaukaa ja antaa koiralle tummiin silmiin ja mustaan nenään yhdistettynä westieille tyypillisen ulkonäön. Päällyskarva koostuu noin 5 cm pitkästä, karkeasta ja suorasta turkista. Sen alla on pehmeä, paksu pohjavilla. Pienet korvat ja 15 cm pitkä häntä osoittavat ylöspäin.

Lumivalkoisten söpöläisten säkäkorkeus on noin 28 cm ja paino 7-10 kg.

Luonne: charmantti terrieri

Pieni mutta persoonallinen: söpön turkin alla piilee jättiannos itseluottamusta. Rotua pidetään pelottomana ja hiukan suvaitsemattomana vieraita koiria kohtaan. Länsiylämaanterrierit ovat ihmisystävällisiä. Niinpä ne kehittävät yleensä hyvin tiiviin siteen perheeseensä, mutta pitävät vieraisiin mieluummin välimatkaa.

Westiet ovat oppivaisia, iloisia ja leikkisiä. Ne ovat hyviä vahtikoiria. Joistain westieistä on tullut räksyttäjiä, mikä johtuu yleensä siitä, että niiden liikunnan- ja toiminnantarvetta ei ole tyydytetty riittävästi. Toimeliaana pidetty westie ei ole taipuvainen liialliseen haukkumiseen.

Huomaa: söpöstä ulkonäöstään huolimatta westie on terrieri, joten sillä on usein edelleen metsästysviettiä.

westie kepin kanssa
Westie tarvitsee rakastavan, mutta myös määrätietoisen koulutuksen.

Pienten ja hyvin itsevarmojen koirien koulutus

Pääpiirteittäin nämä valkoiset söpöläiset ovat oppivaisia ja helppoja kouluttaa. Koulutuksessa on kuitenkin otettava huomioon terrierien itsepäisyys. Koska rotua on käytetty aikaisemmin metsästämään itsenäisesti kettuja, on westieillä nykyäänkin taipumusta ottaa konfliktin sattuessa nopeasti alfa-asema itselleen. Jos et ryhdy vastatoimiin, löydät kotisi sohvalta pian pörröisen tyrannin.

Niinpä nämä pienet mutta itsetietoiset koirat tarvitsevat selkeää ja johdonmukaista ohjausta. Älä anna koiran pettää sinua terrierin hurmaavuudella, sillä monet näistä koirista osaavat käyttää enkelimäisen viatonta ulkonäköään taitavasti hyväksi.

Erityisen tärkeää on sosiaalistaa koira mahdollisimman varhain muiden koirien kanssa, jotta westiestäsi ei tule häirikköä, joka haluaa jatkuvasti mitellä voimiaan muiden nelijalkaisten kanssa. Parasta olisi viedä se jo pentuna koirakouluun, jossa se on paljon tekemisissä erikokoisten koirien kanssa.

Hoidolla hyvinvointia

Arjen kiireissä ja varsinkin kurasäällä länsiylämaanterrierin turkki saa helposti rusehtavan sävyn. Vaaditaan jonkin verran aikaa ja kuria, jotta pieni koira pysyy valkoisena.

Tähän kuuluu päivittäinen harjaaminen, jolla estettään turkin takkuuntuminen. Opeta koira jo pentuna säännölliseen hoitorutiiniin antamalla sille runsaasti kehuja pienestä hoitotuokiosta.  Westien peitinkarva ei putoa itsestään pois, vaan se on nypittävä.

Tämä sujuu parhaiten trimmaamalla koira säännöllisesti 10-12 viikon välein. Irtokarvat poistetaan trimmausveitsen avulla. Turkkia ei pidä ajella trimmauskoneella. Tämä voi johtaa keskipitkällä aikavälillä iho-ongelmiin, kun paksu turkki vain lyhenee, mutta ei ohene. Voit kuitenkin lisäksi lyhentää karvaa joistakin paikoista saksilla. Anna ammattilaisen opettaa etukäteen, miten trimmaaminen ja leikkaaminen tapahtuu, jos haluat tehdä sen itse. Vaihtoehtoisesti voit viedä koiran koirakampaamoon 2-3 kuukauden välein. Shampoopesu on tarpeen vain harvoin. Käytä sitkeään likaan mietoa koiran shampoota.

Turkinhoidon täydennykseksi voit totuttaa koirasi säännölliseen hammashoitoon koiranhammasharjalla ja erikoishammastahnalla.

Pito: sopiiko länsiylämaanterrieri minulle?

Tämä viehättävä pikkukoira sopii monille koiranystäville, sillä se sopii erinomaisesti perhekoiraksi ja kaupunkikoiraksi kerrostaloon. Lapset, jotka ovat oppineet käsittelemään eläimiä kunnioituksella, saavat westiestä mainion leikkikaverin.

Pitkiä kävelyitä, liikuntaa, vaihtelua, pallojen noutamista, temppujen opettelua – valkoinen pyörremyrsky on innoissaan mukana! Tämän rodun edustajat eivät sitoudu voimakkaasti yhteen ja tiettyyn ihmiseen, vaan rakastavat koko perhettään.

Perheeseen voivat kuulua myös kissat, jos westie on sosiaalistettu varhain. Ulkona luonnossa voi kuitenkin tapahtua kerta toisensa jälkeen, että entinen metsästyskoira innostuu jahtaamaan muita eläimiä.

Omistajan ei tarvitse olla mikään huippu-urheilija, mutta hänen on syytä nauttia koiran kanssa leikkimisestä ja kävelylenkeistä.

Vaikka westieitä voi hyvin pitää kaupunkiasunnossa, on vuokranantajan tietysti annettava tähän suostumuksensa.

Etukäteen on myös hyvä miettiä, miten järjestät lomasi. Onko sinulla tiedossa hyvä hoitopaikka vai pääseekö westie jopa mukaan reissuun? Ota etukäteen selvää mahdollisesta hoidosta kotona tai lomapaikassasi. Hyvin lämpimät lomakohteet eivät oikein sovi skotlantilaisille koirille.

westie rannalla
Mieti ennen länsiylämaanterrierin hankkimista, otatko sen mukaasi lomamatkoille.

Westie merkitsee vuosien vastuuta

Huomaa jo ennen koiran tuloa taloon, että koiran pitämiseen liittyy suuri vastuu ja joudut käyttämään monien vuosien aikana päivittäisen ajan lisäksi myös jonkin verran rahaa nelijalkaiseen perheenjäseneesi.

Koiran hankintakulujen sekä perusvarusteiden (joihin kuuluvat mm. kupit, auton turvatarvikkeet, peitot ja pedit, talutushihna, valjaat, kaulapanta, hoitotarvikkeet, kuten trimmausveitsi ja harja) jälkeen tulevat säännölliset kulut laadukkaasta ruoasta ja vähintään vuosittaisesta eläinlääkärikäynnistä – ja sairauden sattuessa tietysti useammin.

Aktivointi: westie ei ole mikään sylikoira

Pitkiä kävelylenkkejä ja paljon leikkiä – nämä ovat yksinkertaiset ainekset onnelliseen westien elämään. Vaikka länsiylämaanterrierillä on kokoonsa nähden keskimääräistä suurempi liikunnantarve, se ei silti oikein sovi seuralaiseksi juoksulenkeille. Westie haluaa pitkillä kävelylenkeillä myös aikaa peuhata ja nuuskia ympäristöään.

Äly- ja aktivointilelut sopivat näille leikkisille ja uteliaille energiapakkauksille hyvin. Jos haluat tehdä westiesi kanssa jotain hyvää, voit ottaa selvää sen mahdollisuuksista toimia terapiakoirana. Suloisen ulkonäkönsä ansiosta hyvin koulutettu westie avaa monien sydämet vammais-, hoito-, seniori- ja lastenkodeissa. Luonnollisesti tämä edellyttää intensiivistä koulutusta etukäteen, mutta voi olla antoisa kokemus.

Ravinto: paljon lihaa

Länsiylämaanterrieri on kaikkien koirien tavoin lihansyöjä ja tarvitsee ravintoa, jossa on korkea lihapitoisuus. Oli ruoka sitten kuiva- tai märkäruokaa, sen pitäisi mieluiten olla viljatonta.

Uuteen kotiin muuttaessaan westien pitäisi ensimmäisinä päivinä syödä samaa ruokaa, johon se on tottunut. Jos haluat lopulta vaihtaa ruoan, tee se varovasti ja asteittain. Tämä pätee myös siirtymisessä penturuoasta aikuisten eläinten ruokaan. Liian nopea ruoanvaihto aiheuttaa monille eläimille ripuliriskin.

Nuorille koirille annetaan neljä ateriaa päivässä, aikuisille pääsääntöisesti kaksi ateriaa. Westie lihoo herkästi, ellet ruoki sitä sen koon, painon ja aktiivisuustason huomioon ottaen. Huomioi ateriamäärissä myös makupalat, joita koira saa silloin tällöin palkkioksi. Jotta hampaat pysyisivät yhtä valkoisina kuin turkki, voit käyttää erityisiä hammashoitoherkkuja tai kuivapuruherkkuja kuten naudankorvia.

Löydät myös westie-roturuokaa zooplussalta!

Terveys: varotoimenpiteiden avulla kestäviä westieitä

Westieitä käytettiin 1990-luvulla niin paljon TV-mainoksissa, että siitä tuli muotikoira. Tämä ei yleensä tee rodulle hyvää. Tästä seurannut pentutehtailu johti muutamiin terveysongelmiin, jotka ovat westieiden riesana edelleen. Siksi on tärkeää tukea vakavasti otettavia kasvattajia, jotka pyrkivät ehkäisemään näitä terveysongelmia.

Jotkut näistä alun perin kestävistä koirista ovat taipuvaisia ihoallergioihin, patellaluksaatioon ja leuan kehityshäiriöihin. Länsiylämaanterriereillä ja cairnterriereillä esiintyvä Krabben tauti voi puhjeta kolmen kuukauden iässä ja tuo vakavia neurologisia vaurioita mukanaan. Tämä voi johtaa siihen, että sairastunut koira ei elä edes yhtä vuotta. Kasvattaja voi poissulkea tämän sairauden DNA-testin avulla.

Kylmyys ja sade eivät häiritse tätä Skotlannin ylämailta saapuvaa entistä metsästyskoiraa. Kesäisin omistajan on kuitenkin varmistettava, että koira pääsee halutessaan varjoon.

Miten pitkä elinajanodote westiellä on?

Terve westie voi elää 16-vuotiaaksi.

Kasvatus ja ostaminen: mistä löydän westien?

Vaikka suurin länsiylämaanterrierimuoti on jo ohi, rodulla on edelleen paljon kasvattajia. Varmista, että valitsemasi kasvattaja on rotuyhdistyksen jäsen, ja että eläimet luovutetaan vain sukutaulun kanssa, sirutettuina, moneen kertaan madotettuina ja rokotettuina.

Hyvä kasvattaja kutsuu sinut kotiinsa tutustumaan pentuihin ja niiden vanhempiin ja vastaa kysymyksiin kasvatustyöstään mielellään. Tietysti hän haluaa myös tietää sinusta jotakin, sillä hän haluaa löytää hyvän kodin suojateilleen.

Vanhempien ja pentujen pitäisi vaikuttaa iloisilta ja tasapainoisilta. Kasvattaja ottaa pennut mukaan arkielämään jo varhaisessa vaiheessa valmistaakseen niitä tulevaan.

Älä missään tapauksessa osta westietä ilman sukutaulua halvalta ”kasvattajalta”. Heillä ei yleensä ole vakiintuneita jalostustavoitteita eikä terveyteen ole kiinnitetty ennaltaehkäisevästi huomiota. Ennaltaehkäisevät tutkimukset ennen käyttöä jalostukseen ovat erittäin kalliita, mutta tarpeellisia rodun terveyden ylläpitämiseksi.

Myöskään pentujen vanhemmat eivät elä pentutehtailijoilla useinkaan lajinomaisissa olosuhteissa eikä emolle anneta välttämättä riittävästi toipumisaikaa kahden pentueen välissä. Vältä myös yksityisiä myyjiä, jotka ovat ”yksinkertaisesti halunneet westienpentuja”: kasvatus tarkoittaa vastuullisuutta ja tietoa genetiikasta, terveydestä ja tietenkin westien rotustandardista. Tämä ei onnistu spontaanisti ja siinä sivussa.

valkoinen ylämaanterrieri
Ihannetapauksessa voit tutustua westie-pentuusi kasvattajan kotona.

Minkä verran länsiylämaanterrieri maksaa?

Jos ostat länsiylämaanterrierin vakavasti otettavalta kasvattajalta, pentu maksaa noin 1000 euroa.

Myös eläinsuojeluyhdistyksellä tai löytöeläintaloissa voi olla joitain westieitä etsimässä uutta kotia

Jos tarjoat mieluummin uuden kodin vanhemmalle länsiylämaanterrierille, sinulla on useampia vaihtoehtoja. Westiet voivat päätyä eläinsuojeluyhdistykselle, kun omistaja on kuollut tai omistajat eronneet.

Löydät varmasti etsimäsi myös internetistä. Siellä on lukuisia yhdistyksiä, jotka välittävät myös länsiylämaanterriereitä. Ihannetapauksessa voit tutustua koiraan etukäteen. Näin voit varmistaa ennen päätöstä, että tulet sen kanssa toimeen.

Hyvä eläinsuojeluyhdistys voi kuitenkin kertoa jo puhelimessa paljon koiran luonteesta ja varmistaa oikeilla kysymyksillä, oletteko sinä ja koira mahdollisesti oikea yhdistelmä toisillenne.

Vanhemmissa koirissa on luonnollisesti se etu, että niillä on peruskoulutus jo takanaan. Et voi kuitenkaan olla varma, miten hyvin se on onnistunut. Rauhallisemmasta westie-seniorista voi mukava omistaja saada täydellisen kumppanin, joka istuu hänen kanssaan mielellään puistonpenkillä. Joka tapauksessa länsiylämaanterrierin ottaminen eläinsuojeluyhdistykseltä voi olla erittäin antoisa kokemus!

Historia: väheksytystä metsästyskoirasta muotikoiraksi

Länsiylämaanterrierin esivanhemmat eivät yleensä olleet toivottuja, koska ne olivat valkoisina syntyneitä, cairnterrierin kaltaisia koiria. Valkoinen väri yhdistettiin mielikuvissa heikkouteen, joten useimmat valkoiset pennut tuomittiin kuolemaan.

Yhtä metsästäjää tämä valkoinen luonnon luomus kuitenkin miellytti erityisen paljon: 1800-luvun lopulla eversti Edward Donald Malcolm kasvatti menestyksellä pelkästään valkoisia terriereitä. Kirkkaanvalkoisessa värissä oli se hyvä puoli, että koira erottui metsästäessä muista eläimistä.

Vuonna 1905 Skotlannissa oli jo ensimmäinen faniklubi, ja kaksi vuotta myöhemmin Englannin kennelyhdistys tunnusti sen itsenäiseksi roduksi.

Länsiylämaanterrieri tuli tunnetuksi Euroopassa 1990-luvulla tv-mainosten ja painettujen ruokamerkkimainosten kautta ja kehittyi muotikoiraksi.

Tämä muoti on sittemmin laantunut. Esimerkiksi Saksassa virallisesti rekisteröityjen westienpentujen määrä on lähes puolittunut viidessätoista vuodessa.

Yhä nykyäänkin westiessä näkyy metsästyskoiran perimä. Kuten kaikki Skotlannin ylämaiden terrierit, se on kehittynyt metsästämään itsenäisesti mäyriä, saukkoja ja kettuja.

Samankaltaisia artikkeleita
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.
8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.
8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.