Koiran diabetes

Koiran diabetes

Eläinlääkäri tutkii koiran perusteellisesti.

Onko vesikuppi koirasi uusi paras ystävä jopa maltillisissa lämpötiloissa? Laihtuuko koirasi lisääntyneestä ruokahalusta huolimatta? Yhtenä syynä voi olla koiran diabetes. Olemme koonneet yhteen tärkeimmät tiedot tästä sairaudesta.

Kuinka vaarallinen sairaus koiran diabetes on?

Diabetes mellitus (sokeritauti) on koirien yleisin hormonaalinen aineenvaihdunnan sairaus. Siihen sairastuvat erityisen usein narttukoirat ja tietyt rodut, kuten samojedit tai kääpiösnautserit.

Sairaus vaikuttaa koiran koko elimistöön. Lisäksi on aina olemassa vaara, että sairaudesta kärsivien koirien aineenvaihdunta muuttuu huomattavan epävakaaksi. Tämä voi aiheuttaa nopeasti hengenvaarallisia tilanteita. Koiran diabetes tulee siis ottaa erittäin vakavasti!

Oireet: Kuinka tunnistan koiran diabeteksen?

Diabetes mellituksesta kärsivällä koiralla voi esiintyä seuraavia oireita:

  • tärkein oire: lisääntynyt juomis- ja virtsaamiskäyttäytyminen (polyuria, polydipsia)
  • laihtuminen lisääntyneestä ruokahalusta huolimatta (polyfagia)
  • apaattisuus ja väsymys
  • harmaakaihi (katarakti), johon liittyy äkillinen sokeutuminen
  • huonolaatuinen turkki
  • heikentynyt haavojen paraneminen

Vääränlaisen hoidon tai diagnosoimattoman diabeteksen yhteydessä voi esiintyä myös diabeettista ketoasidoosia (DKA). Tällöin kehon solut eivät enää saa riittävästi sokeria energianlähteeksi. Seurauksena on liiallinen ketoaineiden tuotanto rasvoja hajottamalla. Lisääntynyt ketoaineiden pitoisuus (ketoosi) johtaa lopulta veren ylimääräiseen happamoitumiseen (asidoosi). Tuloksena on elektrolyyttivaihteluita, jotka aiheuttavat oksentelua ja heikkoutta. Tämä tila on hengenvaarallinen!

Aluksi melko epäspesifiset oireet eivät aina käy selkeästi ilmi. Tarkkaile siksi aina koirasi vointia ja tarkista sen paino säännöllisesti.

Diagnoosi: Kuinka koiran diabetes mellitus todetaan?

Jokainen eläinlääkärikäynti alkaa perusteellisella omistajan kuulemisella (anamneesi). Tällä on erittäin suuri merkitys diagnoosin laatimisessa, sillä tärkeät viitteet, kuten lisääntynyt veden nauttiminen tai apaattisuus, ovat merkkejä koiran diabeteksesta.

Anamneesin jälkeen tehdään kliininen yleistutkimus, jossa selvitetään koiran yleiskunto. Lisäksi eläinlääkäri suorittaa erityisen tutkimuksen varmistuakseen koiran diabeteksesta. Tätä varten hän ottaa koiralta veri- ja virtsanäytteen.

Mitä arvoja veri- ja virtsakokeissa mitataan?

Koska verensokeritaso vaihtelee voimakkaasti esimerkiksi ruoan tai stressin vuoksi, on suositeltavaa mitata fruktoosiamiinit. Kyseessä ovat tietyt proteiinit, joiden arvioidaan vaikuttavan verensokeritasoon pitkällä aikavälillä (yli 1–3 viikkoa). Jos epäillään haimatulehdusta, määritetään lisäksi erityiset apusuureet, kuten amylaasi ja lipaasi.

Veren korkea sokeripitoisuus, proteiinipitoisuus ja mahdolliset ketoaineet sekä virtsan muuttunut spesifinen paino vahvistavat epäilyn koiran diabeteksesta. Koska korkea verensokeritaso voi aiheuttaa sokerien kertymistä silmiin, monet koirat kärsivät lisäksi harmaakaihista. Siksi eläinlääkäri mittaa aina myös koiran verenpaineen ja tutkii silmät.

Hoito: Mitä hoitovaihtoehtoja on saatavilla?

Koiran diabeteksen hoito koostuu aina eri osa-alueista:

  • päivittäin: kaksi insuliiniannosta (lyhytvaikutteinen insuliini, intermediaarinen insuliini tai pitkävaikutteinen insuliini)
  • ruokavalio: kaloritarpeen laskeminen, ravinto, joka sisältää vähän vaikeasti sulavia hiilihydraatteja ja rasvoja, ravinto, joka sisältää runsaasti raakakuituja
  • säännöllinen liikunta
  • verensokeritason ja muiden parametrien säännöllinen seuranta
  • ketoasidoosin yhteydessä: infuusioiden, elektrolyyttien ja insuliinin antaminen välittömästi sekä eläinlääkärin jatkuva seuranta
  • suun kautta annettavilla diabeteslääkkeillä ei ole vaikutusta koiriin

Vaikka diagnoosi ja hoitotoimenpiteiden laajuus ovat yleensä shokki omistajalle, koiran diabetes on useimmissa tapauksissa hyvin hoidettavissa. Eläinlääkäri antaa sinulle perusteelliset ohjeet verensokerimittarin käyttöön ja insuliinin annosteluun. Lyhyen totuttelun jälkeen siitä tulee yleensä nopeasti olennainen osa sekä omistajan että koiran arkea.

Erityistapaus raskausdiabetes

Raskausdiabetes on diabeteksen erityinen muoto. Sitä esiintyy vain steriloimattomilla narttukoirilla. Progesteronihormonilla on tässä sairaudessa keskeinen rooli.

Narttukoira tulee tässä tapauksessa steriloida mahdollisimman varhain. Jokainen uusi juoksu johtaa sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin. Yleensä narttukoira tarvitsee insuliinihoitoa loppuelämänsä ajan.

Diabetes koiralla
Ylipaino aiheuttaa lukuisia sairauksia, kuten diabetes mellitusta.

Kuinka koiran diabetes syntyy?

Diabetes mellitus on monimutkainen oireyhtymä, jonka aiheuttaa insuliinin puutteesta johtuva kohonnut verensokeritaso. Voidaksesi ymmärtää tätä sairautta paremmin kannattaa tutustua koiran haiman toimintaan:

Haima jakautuu endokriiniseen ja eksokriiniseen osaan. Endokriininen osa koostuu beetasoluista, jotka tuottavat insuliinihormonia. Insuliini kuljettaa ruoan mukana nautitun sokerin kehon soluihin.

Kun insuliinia vapautuu vereen, sokeri imeytyy soluihin. Solut puolestaan tarvitsevat sokeria tuottaakseen energiaa. Ylimääräinen sokeri varastoituu maksaan ja lihaksiin glykogeenin muodossa. Samaan aikaan anabolinen hormoni insuliini saa aikaan proteiinin ja rasvan muodostumisen.

Koirien neljä diabetestyyppiä

Koirien diabetes mellituksen taustalla on useita syitä. Tämä sairaus jaetaan 4 eri muotoon:

  • Tyypin 1 (nuoruustyypin diabetes mellitus) diabetes, jossa on kyse absoluuttisesta insuliinin puutoksesta: Elimistö muodostaa suojaproteiineja (vasta-aineita) haiman omia soluja vastaan. Solut kuolevat eivätkä näin ollen enää tuota insuliinia. Sokeri ei enää imeydy soluihin, vaan se jää verenkiertoon. Tämä diabetestyyppi on koirilla yleisin.
  • Tyypin 2 (aikuisiän diabetes mellitus) diabetes, jossa on kyse suhteellisesta insuliinin puutteesta: Syynä on beetasolujen toiminnan heikkeneminen tai insuliiniresistenssi. Jälkimmäinen tarkoittaa, että vaikka insuliinia tuotetaan riittävästi, sillä ei ole enää vaikutusta aineenvaihduntaan. Tätä tyyppiä esiintyy pääasiassa kissoilla.
  • Sekundaarinen diabetes mellitus: Tämä muoto johtuu erilaisista perussairauksista, kuten lisämunuaisen liikatoiminnasta (Cushingin tauti) tai glukokortikoidien (kortisoni) antamisesta. Tämä voi johtaa insuliiniresistenssiin. Muita syitä ovat haimatulehdus, liikalihavuus ja infektiot.
  • Raskausdiabetes: Tässä muodossa raskaushormoneilla, kuten progesteronilla, on tärkeä rooli, sillä ne aiheuttavat verensokerin nousua.

Varhainen diagnoosi ja asianmukainen hoito ovat tärkeitä kaikissa tapauksissa. Jälkimmäinen riippuu pitkälti siitä, minkä tyyppinen diabetes koirallasi on.

Ennuste: Mitkä ovat paranemismahdollisuudet?

Diabetes mellituksen ennuste riippuu komplikaatioista ja hoidon onnistumisesta. Jos sairastunut koira tottuu hyvin insuliiniin, ennuste on hyvä. Diabetes mellitusta ei kuitenkaan voida parantaa. Sairastuneet koirat tarvitsevat insuliinia koko loppuelämänsä ajan.

Ennaltaehkäisy: Kuinka koiran diabetesta voidaan ehkäistä?

Koiran diabetes mellitusta on vaikea ehkäistä. Narttukoirien varhainen sterilointi, tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio sekä säännöllinen liikunta voivat kuitenkin vähentää sairastumisriskiä.

Jos koiralla ilmenee jo komplikaatioita ja insuliinin määrää on vaikea hallita, seurauksena voi olla elämänlaadun heikkeneminen.

Toinen koiran diabeteksen tyyppi: diabetes insipidus

Toisin kuin diabetes mellitus, koirien diabetes insipidus on paljon harvinaisempi sairaus. Eläinlääkäri erottaa hormoniperäisen ja munuaisperäisen diabetes insipiduksen.

Molemmat muodot ovat joko synnynnäisiä tai ​​seurausta muista sairauksista ja traumoista, ja molemmissa keskeisenä tekijänä on antidiureettinen hormoni (ADH). Tätä hormonia muodostuu hypotalamuksessa (väliaivojen osassa), ja sen tehtävänä on säädellä veden eritystä virtsaan.

Hormoniperäisessä diabeteksessa on kyse ADH:n puutteesta. Sen sijaan munuaisperäisessä diabetes insipidus -taudissa ADH ei sitoudu vastaaviin reseptoreihin. Molemmille muodoille on tyypillistä virtsaamisen lisääntyminen. Tasapainottaakseen tästä aiheutuvaa nestehukkaa koirat juovat huomattavasti tavallista enemmän.

Diabetes insipiduksen diagnosointi

Koiran diabetes insipiduksen ja diabetes mellituksen erottamiseksi voidaan suorittaa ADH-testi. Tätä varten koiralle annetaan ADH:ta ja sen jälkeen mitataan veden erityksen paraneminen.

Jos tilanne paranee, tulos viittaa hormoniperäiseen diabetes inspidukseen. Toinen menetelmä on ns. janokoe. Tätä varten koiraa pidetään janoisena useita tunteja virtsarakon tyhjentämisen jälkeen. Tämän jälkeen mitataan muodostuneen virtsan määrä. Jos se ei vähene, kyseessä on diabetes insipidus.

Kuinka koiran diabetes insipidusta hoidetaan?

Hoito riippuu diabetes insipiduksen muodosta. Jos koira kärsii hormoniperäisestä muodosta eli ADH:n puutteesta, sille annetaan korvikkeena synteettistä ADH:ta loppuelämän ajan. Munuaisperäinen muoto on yleensä toisen taustalla olevan sairauden oire. Siksi eläinlääkäri hoitaa tässä tapauksessa (jos mahdollista) perussairautta. Lisäksi koiran suolan saantia vähennetään.

Voiko diabetes insipidus parantua?

Hormoniperäisessä diabetes insipiduksessa ennuste on yleensä hyvä. Diabetes mellituksen tavoin koira on kuitenkin riippuvainen lääkkeistä koko loppuelämänsä ajan. Sen sijaan munuaisperäisen diabeteksen insipiduksen ennuste riippuu perussairaudesta.

Lähteet:

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.