Koira ei syö

Koira ei syö

Jos koira ei syö, siihen voi olla erilaisia syitä.

Koira ei syö, vaikka se yleensä haaveilee pihveistä ja herkuista? Lue täältä, kuinka voit auttaa koiraasi ja mitä se tarkoittaa, kun koirasi haluaa syödä vain herkkuja:

Ruoasta kieltäytyminen vs. herkuttelu

Eläinlääkärit kutsuvat epänormaalia ruokahaluttomuutta anoreksiaksi tai ruokahaluttomuudeksi. Tämän taustalla voi olla vakavia syitä, jotka sinun tulee ehdottomasti selvittää.

Mutta mikä voi olla syynä siihen, että koirasi syö vain herkkuja? Yksinkertaista: rakas lemmikkisi on tajunnut, että annat sille jotain herkullisempaa, jos se vain odottaa tarpeeksi kauan. Jotkut koirat malttavat odottaa useita tunteja vain saadakseen haluamansa herkun – ja yleensä menestyksekkäästi.

Oireet: Millaisia oireita voi ilmaantua, jos koira ei syö

Ruokahaluttomuus ei ole sairaus, vaan oire. Se esiintyy usein sivuvaikutuksena yhdessä muiden vaivojen kanssa. Sairastuneet koirat laihtuvat vähitellen.

Aliravitsemus johtaa lisäksi elektrolyyttien menetykseen, mikä puolestaan aiheuttaa väsymystä ja heikkoutta. Syystä riippuen voi esiintyä myös muita oireita, kuten kuumetta.

Diagnoosi: Milloin kannattaa mennä eläinlääkäriin, jos koira ei syö

Viimeistään siinä vaiheessa kun lemmikkisi ei enää halua koskea lempiherkkuihinsa, on aika mennä eläinlääkäriin.

Tutkimuksen aluksi eläinlääkäri käy omistajan kanssa yksityiskohtaisen keskustelun. Jokainen pieni vihje voi auttaa selvittämään syyn sille, miksi koirasi ei syö – erityisesti silloin, jos koiran ruokahaluttomuus johtuu psyykkisistä syistä.

Samalla eläinlääkäri tutkii koirasi. Hän kiinnittää huomiota koirasi suuhun sekä sen yleiseen terveydentilaan.

Jos nelijalkainen ystäväsi näyttää ulkoisesti normaalilta tai eläinlääkärillä on epäily mahdollisesta syystä, hän voi aloittaa lisätutkimukset. Apuna käytetään usein verikokeita tai kuvantamismenetelmiä (esim. röntgen tai ultraäänitutkimus).

Hoito: Mitä voidaan tehdä, kun koira ei syö?

Tietyillä hoitotoimenpiteillä pyritään tarjoamaan koirallesi selviytymisen kannalta välttämättömiä ravintoaineita. Jos koira ei kieltäydy ruoasta kokonaan, voit tarjota sille runsaasti kaloreita sisältävää ruokaa. Muussa tapauksessa eläinlääkäri voi asentaa koiralle ruokintaletkun. Samalla eläinlääkäri voi antaa nälkäiselle koirallesi lääkkeitä, jotka stimuloivat ruokahalua.

Jotta voisit auttaa koiraasi pitkällä aikavälillä, sinun on kuitenkin hoidettava kohdennetusti myös häiriintyneen ruokailukäyttäytymisen taustalla olevaa syytä. Jos vaivojen taustalla on psyykkinen syy, on tärkeää, että tarjoat koirallesi apua. Tässä voi auttaa arkirutiinien luominen.

Syyt: Miksi koira ei syö?

Useimmissa tapauksissa koiran ruokahaluttomuus johtuu siitä, että koirasi on vielä kylläinen tai se ei pidä ruoasta. Viimeksi mainittua esiintyy erityisen usein yhdistettynä äkilliseen ruokavalion vaihtamiseen. Myös lääkkeet tai vanhuudenheikkous voivat vaikuttaa koirasi ruokailutottumuksiin.

On kuitenkin olemassa lisäksi vakavia syitä, jotka voivat aiheuttaa koiralle ruokahaluttomuutta. Näitä ovat:

  1. Posttraumaattinen stressioireyhtymä

Pelko, masennus ja stressi voivat aiheuttaa myös lemmikeille vatsavaivoja. Koirat voivat esimerkiksi lakata syömästä perheenjäsenen menetyksen tai uuteen ympäristöön muuttamisen jälkeen. Myös perheeseen saapuva uusi eläin on yleinen stressiä laukaiseva tekijä.

  1. Hormonit

Hormonaalinen tasapaino voi vaikuttaa voimakkaasti eläinten ruokailutottumuksiin. Siksi on yleistä, että narttukoirat syövät enemmän tai vähemmän juoksujen aikana.

Samanlaista voi havaita myös uroskoirilla, joiden naapurustossa asuu paljon juoksussa olevia narttukoiria. Sama koskee myös nuoria koiria, jotka ovat keskellä murrosikää tai hampaiden vaihtumista.

  1. Kipu syömisen aikana

Hammassairaudet, kuten ientulehdus voivat aiheuttaa koiralle kipua pureskelun aikana. Vähitellen tämä voi saada aikaan sen, että se syö vähemmän tai ei lainkaan.

Hammassairauksista kärsivät koirat välttävät erityisesti kuivaruokaa mutta voivat syödä nestemäistä märkäruokaa hyvällä ruokahalulla.

  1. Taustalla olevat sairaudet

Monet sairaudet, mukaan lukien ruoansulatusongelmat voivat aiheuttaa ruokahaluttomuutta tietystä vaiheesta alkaen. Näihin kuuluvat esimerkiksi haimatulehdus tai IBD (Inflammatory Bowel Disease). Syynä ruokahaluttomuuteen voivat lisäksi olla bakteeri- tai virusinfektiot sekä kasvainsairaudet. Sen sijaan hormonaaliset sairaudet voivat tehdä koirastasi entistä nälkäisemmän.

Ennuste: Mitkä ovat toipumismahdollisuudet, jos koira ei syö?

Ennuste riippuu aina taustalla olevasta syystä. Tästä huolimatta: Mitä nopeammin tunnistat ongelman ja otat yhteyttä eläinlääkäriin, sitä nopeammin koirasi saa apua.

Ehkäisy: Näin voit lisätä koirasi ruokahalua

On tärkeää tarkkailla nelijalkaisen ystäväsi päivittäin nauttiman ruoan ja veden määrää. Jos koirasi on nirso, voit innostaa sitä syömään seuraavilla vinkeillä:

  • Älä jätä ruokaa seisomaan kuppiin tuntikausiksi, vaan totuta nelijalkainen ystäväsi siihen, että poistat kupin noin puolen tunnin kuluttua.
  • Tarjoile koirallesi ruokaa vain tiettyinä aikoina.
  • Puhdista ruokakuppi päivittäin ja poista kupista vanhat ruokajäämät.
  • Anna koirallesi ruoka tietyssä paikassa.
  • Älä anna koirallesi ruoanjäänteitä, vaan ainoastaan koiranruokaa.
  • Tarvittaessa voit stimuloida koirasi ruokahalua sekoittamalla koiranruokaan rahkaa tai suolatonta lihalientä.

Lähteet:

Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Koiran juoksut

Vaikka koiran juoksut on täysin luonnollinen ilmiö – koiran epätavallinen käytös, ärtymys läiskistä uudella matolla tai pelko ei-toivotusta tiineydestä aiheuttavat huolta monille omistajille. Täältä voit lukea kaiken, mitä koiran juoksuajasta on syytä tietää ja miten sinä ja koiraneitisi selviätte siitä yli ilman stressiä.
6 min

Koronavirus koiralla

Koiran koronavirusta (CCoV) esiintyy maailmanlaajuisesti ennen kaikkea kennelkoirien ja pentujen keskuudessa. Jos ihmisen ja koiran koronavirusta vertaa keskenään, ihmisillä virus aiheuttaa hengitystieoireita, kun taas koronavirus koiralla aiheuttaa enimmäkseen vatsa- ja suolisto-oireita. Vaikka koiran koronavirustartunta onkin usein lievä, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rajua ripulia, ja johtaa jopa kuolemaan koirilla, joilla on heikko vastustuskyky.