Bombay (kissa)

bombay

Bombay on minikokoinen musta pantteri.

Bombay on hyvin harvinainen lyhytkarvainen kotikissa. Harvinaisuudesta huolimatta se on hyvin kiehtova rotu. Bombay muistuttaa nimittäin pientä mustaa pantteria.

Ulkonäkö: mistä tunnistan bombayn?

Puhdasrotuiselle bombaylle on ominaista musta, erittäin kiiltävä ja lyhyt turkki. Siinä ei ole lainkaan valkoisia merkkejä.

”Cat Fancier’s Association” on lisäksi asettanut rodun standardiksi suuret, pyöreät, kuparinväriset silmät.

Onko kissani bombay?

Rodun tärkeä tunnusmerkki on silmien väri. Vaikka väri haalistuu iän myötä, kissa voi silti olla ulkonäöltään kaunis. Rotuvaatimusten tiukan tulkinnan mukaan se ei kuitenkaan ole enää bombay.

Koska kuparista silmien väriä on erittäin vaikea saavuttaa, monilla bombay-kissoilla on kultaiset, kullankeltaiset tai tummankeltaiset silmät. Myös nämä hyväksytään yleensä bombay-kissoiksi, vaikka kupari onkin tämän rodun tavoitelluin silmien väri.

bombay-kissa
Yksinkertaisesti maaginen: bombayn silmät ovat kullankeltaiset tai kuparinväriset.

Leveä pää, lyhyt kuono

Tämän upean kaunokaisen ilmeikkäät silmät ovat melko kaukana toisistaan. Mustaturkkisen kissan korvat ovat yleensä pienet, pyöristetyt, kaukana toisistaan ​​ja hieman eteenpäin kallistuneet.

Amerikkalaisen lyhytkarvan vaikutuksesta bombayn pää on melko leveä ja pyöreä. Sen kuono on suhteellisen lyhyt. Otsaan siirryttäessä kuonossa on selvästi näkyvää kaarevuutta. Nenän kärki on hieman pyöreähkö. Kirsu ja silmäluomien reunat ovat mustat.

Tyypillinen bombay: pikimusta turkki

Rotuvaatimusten mukaan tällä rodulla on vain yksi sallittu turkinväri. Rodulle tyypillisen bombayn turkin tulisi olla pikimusta karvan juuresta kärkeen saakka.

Joidenkin kasvattajien mukaan kissa on bombay vain silloin, jos sen turkki on rotuvaatimusten mukaisesti pikimusta ja sukupuussa ei ole enää burmia. Tämä on kuitenkin erittäin harvinaista. Tämän rodun kissanpennuilla on toisinaan nähtävissä ruosteenruskeita sävyjä, mutta ne häviävät kissan aikustuttua.

Lihaksikas minipantteri

Bombayn turkki on lyhyt, vartalonmyötäinen ja hyvin silkkinen. Sillä ei ole lähes lainkaan aluskarvaa. Pituudeltaan bombay on keskikokoinen ja samalla lihaksikas ja jäntevä.

Kompaktin kehon pieneen kokoon verrattuna tämä suloinen pantteri painaa hieman enemmän kuin voisi ensi silmäyksellä olettaa sen melko siron ulkonäön vuoksi. Tämän rodun nartut painavat noin neljä kiloa ja urokset noin viisi kiloa.

Bombayn jalat ja häntä ovat keskipitkät.

Bombayn luonne: ihanteellinen perhekissa

Bombayt ovat herkkiä, älykkäitä, leikkisiä, paijattavia, helposti kiintyviä, hellyydenkipeitä ja osoittavat kiinnostusta ihmisiä kohtaan. Ne muodostavat voimakkaan siteen omistajaansa, eivätkä halua olla tuntikausia yksin.

Erittäin ihmisläheinen

Tämä ihmisläheinen kissa arvostaa perhettään ja kaipaa omistajansa huomiota seuraten häntä toisinaan joka askeleella. Se johdattaa usein omistajan ruokakuppinsa luo. Kun palvelija on täyttänyt kupin ruoalla, se makoilee ruokailun jälkeen mielellään omistajan sylissä, koska se hakeutuu mielellään hänen lähelleen.

Se haluaa olla täysipainoinen perheenjäsen ja osallistuu innokkaasti perheen aktiviteetteihin. Rotu soveltuu yleensä erittäin hyvin perhekissaksi. Tällainen elämä vastaa enemmän sen luonnetta kuin yksittäisen ihmisen rinnalla eläminen.

Muiden kissojen kanssa viihtyvä

Tämä kissarotu on luonteeltaan erittäin suvaitsevainen ja hyvin siedetty. Sen vuoksi se tulee hyvin toimeen muiden kissojen, koirien ja lasten kanssa. Nämä luonteenpiirteet tekevät tästä mustasta kotipantterista erittäin arvostetun, vaikkakin edelleen harvinaisen lemmikin. Sen ääni on melko hiljainen ja samalla miellyttävän melodinen.

Innokas leikkimään

Kaikesta kiintymyksellisyydestään ja hellyydestään huolimatta bombaylla on myös vilkas luonne ja se rakastaa leikkimistä. Se ei kuitenkaan ole aivan yhtä villi ja aktiivinen kuin joidenkin muiden rotujen kissat. Siitä huolimatta on tärkeää, että omistaja tyydyttää sen voimakkaan leikkivietin.

Kissaystävän viihdyttäminen kissan leluilla, kuten onkileluilla, tuottaa kissalle paljon iloa. Ne nauttivat ihmisen huomiosta. Yhteiset leikkihetket tämän mustan pikkupantterin kanssa on hauskaa ajanvietettä myös omistajalle.

Sopii sisätiloihin

Bombay hakeutuu mielellään lämmönlähteiden läheisyyteen. Varmista, että kissallasi on käytettävissään lämmin paikka, johon se voi vetäytyä halutessaan. Se tuntee olonsa varmasti mukavaksi patteri- tai ikkunapedissä. Myös kissanpeitto lämpöä tuottavana makuualustana on erittäin mieluisa varuste tämän rodun kissoille.

Bombay soveltuu hyvin sisätiloihin, mutta tarvitsee omistajaltaan paljon huolenpitoa ja huomiota voidakseen tuntea olonsa mukavaksi. Tämän pantterin sohvaversion omistajan pitäisi myös pystyä antamaan aikaa lemmikilleen. Bombay kiittää sitä monilla intensiivisillä hellittelyhetkillä.

Periaatteessa tämän harvinaisen rodun kissat ovat helppohoitoisia. Turkki, joka on ihannetapauksessa pikimusta ja erittäin kiiltävä, on helppo pitää hyvässä kunnossa.

Kiillon ylläpitämiseksi riittää, että pyyhit turkin säännöllisesti kevyesti säämiskäliinalla. Turkille tyypillistä kiiltoa voit korostaa hoitamalla sitä harjalla. Turkin kiiltoon vaikuttaa tietenkin myös kissasi tasapainoinen ruokavalio.

Bombay tarvitsee raapimispuun tai raapimislaudan kynsien hoitoon ja reviirinsä merkkaamiseen hajuilla. Niiden avulla se venyttelee myös hyvin kehittyneitä lihaksiaan.

Bombaylla voi olla taipumusta painonnousuun. Erityisesti rodun sisäkissoilla on alttiutta ylipainoon. Tämänkin vuoksi on tärkeää leikkiä kissan kanssa aktiivisesti.

Lisäksi kannattaa tarkkailla kissan painoa ja huomioida ruokavaliossa muutamia seikkoja. Esimerkiksi kissanruoan hiilihydraattipitoisuus ei saa olla liian suuri. Tämä voi nimittäin johtaa siihen, että kissat saavat liian paljon rasvaa. Ruokinnassa tärkeää on korkealaatuinen kissanruoka ja yksilöllisesti mukautettu ravinnon määrä.

Bombayt eivät ole kovin alttiita sairauksille. Silloin tällöin niillä esiintyy kuitenkin perinnöllisiä sairauksia, kuten hypertrofista kardiomyopatiaa (HCM). Kyseessä on perinnöllinen sydänlihaksen sairaus.

Jos havaitset bombaylla oireita, kuten hengitysvaikeuksia tai jopa tajuttomuuskohtauksia, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Valitettavasti tämän sairauden oireet alkavat usein niin huomaamatta, että ne jäävät bombayn omistajilta havaitsematta.

Suojaa vedolta

Bombayn vilustumistaipumuksen vuoksi sinun tulee varmistaa, että se on suojassa vedolta ja että sillä on käytettävissään lämmin paikka, jonne se voi vetäytyä.

Kuinka vanhaksi bombay elää?

Bombay saavuttaa elää jopa 17–20-vuotiaaksi.

1950-luvulla Louisvillessa, Kentuckyssa asuva kissankasvattaja Nikki Horner halusi jalostaa ”kotipantterin”. Hän risteytti – aluksi ilman menestystä – amerikkalaisen lyhytkarvan mustia kissoja tummanruskeiden burma-kissojen kanssa.

Vasta vuonna 1965 Horner onnistui jalostamaan kissan, jolla oli musta turkki ja kuparinväriset silmät suorittamalla useita takaisinristeytyksiä burman kanssa.

Vuosikausien torjunta

Risteytyksen tuloksena syntyi luonteeltaan ystävällinen, mustaturkkinen kaunotar, jonka kasvattaja nimesi Intian satamakaupungin Bombayn (nykyinen Mumbai) mukaan. Horner kuitenkin huomasi, ettei bombay-kissaa hyväksytty välittömästi.

Cat Fancier’s Association myönsi bombaylle championship-statuksen vasta vuonna 1976 – ja International Cat Association kolme vuotta myöhemmin.

Bombayn ostaminen: näin valitset oikean kasvattajan

Tämän mustan kaunokaisen kasvattajien joukossa on yksittäisiä mustia lampaita. Ne tunnistaa esimerkiksi verkon osto- ja myynti-ilmoituksista ”musta bombay ilman sukutaulua” tai ”bombay-sekoitus”. Tällaiset tarjoukset kannattaa kuitenkin ohittaa.

Ovatko bombayt harvinaisia?

Puhdasrotuinen bombay on edelleen harvinaisuus kaikkialla maailmassa, mutta erityisesti Euroopassa. Suomessa on viime vuosina rekisteröity vain muutamia yksilöitä. Tätä kissarotua kasvattavien, luotettavien kasvattajien määrä on siis vähäinen. Vastuullisen kasvattajan tunnistaa siitä, että se on rekisteröidyn kissayhdistyksen jäsen.

Luotettava kasvattaja pystyy lisäksi esittelemään sinulle kissan sukutaulun, josta kissojen esi-isät voidaan jäljittää. Sukutaulu on ainoa luotettava todiste siitä, että kyseinen pikkupantteri on todellakin puhdasrotuinen bombay.

Luovutus vain ajan tasalla olevien papereiden kanssa

Luotettava kasvattaja ei luovuta kissoja uusille omistajille liian varhain, vaan vasta noin 12 viikon iässä.

Eläinten tulee olla jo rokotettuja, madotettuja, kastroituja ja sirutettuja ja niillä on uuteen kotiin saapuessaan oltava ajantasaiset paperit sekä terveystodistus.

Jotkut kasvattajat ottavat hoitaakseen myös elinikäisen kummiuden kasvatuksestaan peräisin oleville eläimille. Tämä tarkoittaa sitä, että jos et enää pysty huolehtimaan kissanpennusta, voit milloin tahansa palauttaa eläimen takaisin kasvattajalle. Jos hän ei enää pysty ottamaan kissaa takaisin, voi hän ainakin auttaa löytämään kissalle uuden, luotettavan omistajan.

Paljonko bombay maksaa?

Bombayt ovat harvinaisia ja kalliita rotuja. Terve, puhdasrotuinen kissanpentu maksaa keskimäärin 900–1 300 euroa Keski-Euroopasta ostettuna. Jos kasvattaja tarjoaa kissanpentujaan huomattavasti edullisempaan hintaan, tulisi sen herättää epäilystä kiinnostuneissa ostajissa.

Yhteenveto: täydellinen seuralainen

Mustan pantterin miniversio on mielestämme aivan ihastuttava – toivotamme paljon kissamaista onnea kaikille, jotka valitsevat seuralaisekseen tämän ihanan perhekissan!

Hyödyllisimmät artikkelimme
5 min

Maine Coon

Maine coon on nykyään yksi suosituimmista kissaroduista koko maailmassa. Rotu on Suomessakin suosittu sen luonnollisuuden, rotevuuden ja miellyttävän luonteen ansioista.
10 min

Ragdoll

Kissa, joka on kuin räsynukke (englanniksi ragdoll)? Ei nyt sentään! Ragdoll on kissarotu, joka miellyttää kaikkia niitä kissojen ystäviä, jotka pitävät siamilaiskissoista, colourpointeista ja muista naamiokuviollisista kissoista. Tällä lempeäluonteisella ja suurikokoisella kissalla on kaunis ja upean värinen turkki sekä kirkkaan siniset silmät.
10 min

Bengalikissa

Bengalikissa on todella ainutlaatuinen kissarotu. Bengalia voidaan kutsua kotitiikeriksi sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä sen suonissa virtaa hitunen aitoa villikissan verta. Hybridikissat, kuten bengali ja savanni, ovat nykyään kuuminta hittiä kissan kasvatuspiireissä. Lue rotukuvauksestamme millainen hybridikissa on ja mitä on otettava huomioon, jos aikoo hankkia sellaisen omaan kotiinsa. Isojen kissaeläimien risteytyksenä syntyneitä kissoja näki vielä 1900-luvun alussa Euroopan eläintarhoissa. Isot hybridikissat eivät kuitenkaan lopulta olleet eläintarhojen tarkoituksiin sopivia, ja sittemmin ajatusta hybridikissoista ruvettiin soveltamaan pienempiin kissarotuihin. Villejä kissalajeja alettiin risteyttää innokkaasti kesyjen kotikissojen kanssa ja villikissahybrideistä tulikin suosittuja. Tunnetuin näistä lienee bengalikissa, joka on kesyn mustan kotikissan ja aasialaisen leopardikissan risteytys. Tulokseksi saatiin kissarotu, jolla on pitkänomainen ruumiinrakenne ja harvinaislaatuinen turkin väritys ja joka villistä sukuperästään johtuen kaipaa aina silloin tällöin kokenutta kissanomistajaa.