Onko kissani onnellinen?

Onko kissani onnellinen?

Onko kissani onnellinen?

Kun rakastamme jotakuta, haluamme tietysti, että hän on onnellinen – ja teemme mielellämme kaikkemme hänen onnellisuutensa eteen. Tämä pätee myös silloin, kun on kyse rakkaudesta elämäämme kuuluvia karvakuonoja kohtaan. Sillä tekeväthän nekin meidät onnellisiksi. Ja voit olla varma: jos mahdollistat rakkaalle kissaystävällesi lajiystävällisen elämän, joka vastaa täysin kissan luonnollista olemusta ja tarpeita, olet tehnyt paljon sen eteen, että kissasi on onnellinen. Kissan onnellisuuteen vaikuttaa myös oikeanlaisen tekemisen tarjoaminen asiaankuuluvilla leluilla, jotka vastaavat kyseisen rodun ja yksilön älyä. Toinen olennainen asia on korkealaatuinen ruoka.

Kissasi tarvitsee myös raapimispuun ollakseen onnellinen. Siihen se voi teroittaa kynsiään ja jättää oman hajumerkkinsä. Lisäksi se tarvitsee yhden tai useamman suojaisan oleskelupaikan, kuten esimerkiksi kissanmajan. Kissan rodusta ja luonteesta riippuen se tarvitsee myös enemmän tai vähemmän ulkoilua. Ja mikä tekee useimmista kissoista erityisen onnellisia – varmaan arvaatkin jo: pitkät hemmottelu- ja halailuhetket!

Jos annat kissallesi kaiken yllä mainitun, voit olla melko varma, että kissallasi on hyvä olla. Voidaksesi kuitenkin olla täysin varma asiasta, kysyimme ammattitaitoisilta kissakuiskaajilta, mitkä ovat erehtymättömiä merkkejä kissan onnellisuudesta. Tässä ovat vastaukset:

10 varmaa merkkiä siitä, että kissasi on maailman onnellisin

1. Itsevarma vilistely

Vilistääkö rakas kissasi yhtäkkiä ilman sinulle selvää syytä pihan, talon tai asunnon läpi? Onneksi olkoon! Olet oikealla tiellä, ja kissasi näyttää tuntevan olonsa hyväksi luonasi. Samoin kuin elämästä iloitsevat lapset, myös kissat näyttävät ylitsepursuavan elämänilonsa telmimällä.

2. Keskittynyt leikki

Leikkiikö suloinen kissaystäväsi kissanlelulla, kuten lelukepeillä tai kissantyynyllä oikein keskittyneesti ja tyytyväisenä? Siinä tapauksessa kissallasi on mitä todennäköisemmin kaikki hyvin. Lemmikkisi iloitsee erityisesti myös siitä, kun leikit sen kanssa ja annat sille mahdollisimman paljon aikaa. Rodusta ja luonteesta riippuen kissa rakastaa myös leikkejä, jotka edistävät sen älyä. Näihin leikkeihin on olemassa asiaankuuluvia älyleluja, jotka pitävät kotitiikerisi pienet harmaat solut virkeinä.

Lue myös artikkelimme ”Leikkiminen sisäkissan kanssa”!

3. Kissa kehrää

Kissan kehräämiseen voi olla erilaisia syitä. Yleisesti ottaen sillä on kuitenkin positiivinen merkitys. Ole kuitenkin tietoinen, että se voi joskus viestiä myös kivusta tai pelosta. Muut tekijät ja olosuhteet huomioon ottaen voit kuitenkin tietoisena kissaihmisenä erottaa, onko kyse huolettomasta, hyvänolontunteesta johtuvasta kehräämisestä vai onko kehräämiseen mahdollisesti jokin huolestuttava syy.

4. Kissasi tulee halailemaan

Yksi merkki kissasi positiivisesta elämäntunteesta on tietysti myös se, kun se tulee luoksesi sänkyyn tai sohvalle päästäkseen lähellesi halattavaksi ja silitettäväksi. Tai jos kissasi odottaa sinua sohvalla anovasti maukuen sinun tehdessäsi töitä. Kissasi saattaa aloittaa päivänsä myös hyppäämällä sänkyysi ja tervehtimällä sinua hieromalla nenäänsä sinua vasten tai painautumalla aivan lähellesi.

5. Kissa hieroo nenäänsä sinua vasten

Hierooko kissasi nenäänsä nenääsi tai muuta ruumiinosaasi vasten? Siinä tapauksessa on todennäköistä, että kissallasi on kanssasi niin hyvä olla, että se haluaa merkata sinut tuoksullaan.

6. Kissasi on puhelias

Kuten kehrääminen, kissan puheliaisuuskin on useimmiten positiivinen merkki. Se voi kuitenkin yhdessä muiden oireiden kanssa viestiä myös kivusta. Vastuullisena kissanomistajana osaat varmasti tulkita merkit oikein.

7. Kissa kierii pihalla

Jos tarkkailet, miten rakastettu kissasi kierii ja pyörii pihalla näyttäen samalla vatsansa, sillä on mitä todennäköisemmin hyvä olla. Jos sinulla on kissanminttua puutarhassasi, onnelliset kissat rakastavat peuhata siinä. Mutta myös kuivattu kissanminttu, kätkettynä esimerkiksi pieneen pussiin, voi vapauttaa kissasi hyvänolon hormoneja.

8. Kissa syö nautinnolla

Syökö kissasi mielellään ateriansa, kun tarjoat sille korkealaatuista ja terveellistä kissanruokaa tai erittäin herkullisen välipalan päivän kohokohtana? Myös hyvä ruokahalu on erehtymätön merkki kissan onnellisuudesta.

9. Kissan häntä on pystyssä

Pitääkö kissaystäväsi häntänsä pystyssä, ja sen hännänpää on ehkä hieman kippuralla? Jos kissasi tervehtii sinua näin, ja painautuu lisäksi jalkojasi vasten, se on silminnähden tyytyväinen.

10. Valpasta lintujen tarkkailua

Jos sisä- tai ulkokissa istuu talvella lempipaikallaan auringonpaisteessa ja tarkkailee valppaana ulkona olevia lintuja, voit olla melko varma, että kissasi on onnellinen. Tämä pätee tietysti myös silloin, kun kissasi katselee niin sanottua kissatelevisiota, eli kaloja akvaariossa – tai vaikka pihalammessa. Jotkut kissat tulevat onnellisiksi myös katsellessaan jalkapalloa televisiosta, sillä ne rinnastavat pallon hiireen. Ja koska kissalla ei ole lempijoukkuetta, se ei tule surulliseksi tappion yllättäessä.

Tee siis kissastasi tulevaisuudessakin onnellinen – silloin kissasi tekee myös sinusta onnellisen! Onnea yhteiselle taipaleellenne!

Hyödyllisimmät artikkelimme
11 min

Miten kissat tutustuvat toisiinsa?

Kissaa ei enää pidetä eläimenä, joka mieluiten elää yksinään omissa oloissaan.  Monet kissojen kanssa elävät ovat huomanneet, että kissat viihtyvät mainiosti muiden kissojen seurassa. Etenkään kissanpentuja tai pelkästään sisäkissana eläviä kissoja ei oikeastaan saisi pitää yksinään. Miksipä et siis hankkisi yksinäiselle kissalle toista (tai kolmatta) kissaa seuraksi löytöeläinkodista tai kissankasvattajalta? Ei ole kuitenkaan varmaa, että monen kissan talouden saa toimimaan ongelmitta.
11 min

Kissa ja koira yhdessä – onnistuuko se?

Sanonta kuuluu "kuin kissa ja koira", mutta sillä tarkoitetaan, että yhteiselosta on sopu kaukana. Eivätkö kissa ja koira tosiaankaan tule toimeen keskenään? Missä on kissan ja koiran oletetun eripuran syy? Onko mahdollista pitää kissaa ja koiraa samassa taloudessa niin, että molemmat eläimet ovat olosuhteisiinsa tyytyväisiä? Ottaisitko mieluummin kissan vai koiran lemmikiksesi? Kaikkien eläimistä pitävien ei ole helppo vastata tähän kysymykseen. Ihmiset pitävät yleensä monista eläimistä, mahdollisesti myös tasavertaisesti kissoista ja koirista. Sekä kissojen itsenäisyydellä että koirien uskollisuudella on omat ihmisiä miellyttävät puolensa. Jos haluaa itselleen nelijalkaisen lemmikin, ei aina välttämättä tarvitse valita kissan ja koiran välillä. Molempia lemmikkeinään pitävät ovat saaneet huomata, että kissasta ja koirasta voi tulla keskenään ihan hyvät kaverit. Se kuitenkin edellyttää sitä, että molemmat eläimet on sosiaalistettu hyvin ja että niiden on annettu rauhassa tottua toisiinsa.
11 min

Kissan adoptointi – kasvattajalta, löytöeläinkodista vai yksityiseltä adoptoiminen?

Oletko jo pitkään halunnut oman kissan? Olet etsinyt tietoa siitä, mitä kissan pitäminen käytännössä merkitsee, ja tullut siihen tulokseen, että kissa saisi luotasi hyvän kodin. Asia on siis siltä osin selvä - seuraavaksi on vuorossa kissan etsimisen vuoro ja kissan adoptointi. On monta syytä valita kissa lemmikkieläimeksi. Monien mielestä kissa on vastustamattoman suloinen lemmikki ja sopiva siliteltäväksi sylissä tai sohvalla lekotellessa. Aina välillä sen leikkisä mieli kuitenkin tempaa mukaansa hupsuttelemaan. Eläinkaupassa kissoille on olemassa monenlaisia hyödyllisiä tai hauskoja tuotteita, jotka huomioivat kissan tarpeet. Kuka kissanystävä voisikaan vastustaa söpöjä leluhiiriä, innovatiivisia lelukeppejä tai kissanruokakuppeja, jotka sopivat kodin sisustukseen. Ehkä olet jo selvittänyt miltä unelmiesi kissa näyttäisi, millainen se olisi luonteeltaan tai haluaisitko tarjota kodin jopa kahdelle kissalle. Mistä sitten adoptoida kissa? Olisiko löytöeläinkoti hyvä ratkaisu vai kasvattaja parempi? Entä löytyisikö unelmien kissa sanomalehden ilmoituspalstalta, kaupan ilmoitustaululta tai netin kautta lähietäisyydeltä haettavaksi?