Kissan hiekkalaatikko vai kannellinen kissanvessa lemmikillesi?

Kissa siistissä hiekkalaatikossa

Kissanvessa kuin kissanvessa – vai onko? Kissanvessaa etsivälle on tarjolla eri kokoja ja värejä ja valittavana on kaksi erilaista mallia: kannellinen vessa ja kissan hiekkalaatikko. Mitä etuja ja haittoja eri vessatyypeissä on?

Kissojen tilantarve

Kannelliset kissanvessat ovat paljon korkeampia kuin kissan hiekkalaatikot. Kannelliset vessat voivat olla noin 50 cm korkeita, kun taas avoimet vessat ovat noin 20 – 30 cm korkeita. Tämä ei tietenkään vaikuta tilaan, jossa kissa tekee tarpeensa, mutta se tekee hiekkalaatikosta vähän joustavamman valinnan, kun etsit sopivaa paikkaa kissanvessalle.

Muista kuitenkin, että kissanvessan koko pitää valita lemmikkisi koon eikä niinkään ympäristön mukaan. Suurempi kissa tarvitsee enemmän tilaa ympäri kääntymiseen, kyyristelyyn ja hiekan kuopimiseen kuin pieni kissa. Tämä pätee varsinkin kannellisen kissanvessan kanssa, sillä siellä kissalla ei ole mahdollisuutta pitää häntää tai viiksiä vessan ulkopuolella! Varmista siis varsinkin kannellista vessaa ostaessasi, että siinä on riittävästi tilaa kissalle.

Kannellinen vessa vs kissan hiekkalaatikko: edut ulkonäössä

Vaikka rakastaisit kissaasi miten paljon, likainen kissanhiekka ei silti ole kaunis näky. Kannellinen vessa on tässä asiassa hienotunteisempi kuin hiekkalaatikko, sillä kissasi jätökset pysyvät aina piilossa. Varsinkin jos kissanvessa on sijoitettu ihmisten näköpiiriin, tämä voi olla suuri etu. Puuttuvan kannen vuoksi hiekkalaatikosta näkee heti, kun kissa on käyttänyt sitä – toisaalta, tämä voi myös motivoida sinua puhdistamaan kissanvessan nopeammin, mikä ei suinkaan ole huono asia!

Hajujen vaikutus

Kissat ovat siistejä eläimiä. Silti kissan käynti vessassa jättää usein pitkäkestoisen vaikutuksen ihmisen nenään. Kannellinen kissanvessa pitää hajut vessan sisäpuolella ja estää niitä leviämästä ympäristöön, sillä hajut pysyvät luotettavasti kannen alla. Tämä on ehdottomasti miellyttävämpää ihmiselle, mutta ei välttämättä kissalle.

Kissanvessan hygieenisyys riippuu erityisesti käytetystä kissanhiekasta ja säännöllisestä puhdistamisesta. Markkinoilta löytyy tuotteita, jotka helpottavat säännöllistä puhdistamista ja desinfioivat niin kannellisen kissanvessan kuin kissan hiekkalaatikonkin.

Kissan käyttäytyminen

Tarpeiden tekeminen piilossa: meille ihmisille on luonnollista tarjota kissalle omaa rauhaa tarpeidensa tekemiseen, mutta kissat näkevät maailman eri silmin. Kissat ovat metsästäjiä, mutta niillä on myös luonnollisia vihollisia. Kissan on siksi tunnettava olonsa turvalliseksi kissanvessassa käydessään. Se haluaa kokea, että sillä on mahdollisuus paeta milloin tahansa. Hiekkalaatikosta näkee ympärilleen mahdollisten vihollisten varalta ja sieltä pakeneminen on helppoa. Kannellisessa vessassa sen sijaan on vain yksi tie sisään ja yksi ulos. Mahdolliset viholliset tai muut kissat voivat tukkia tämän tien nopeasti. Muutkin kuin arat kissat voivat olla hyväksymättä kannellista kissanvessaa tai tuntea olonsa sitä käyttäessään turvattomaksi. Kissan näkökulmasta hiekkalaatikko on aina parempi kuin kannellinen kissanvessa!

Kissa hiekkalaatikolla © FurryFritz / stock.adobe.com

Päätös: kannellinen kissanvessa vai hiekkalaatikko

Valitsit sitten kannellisen kissanvessan tai hiekkalaatikon, hiekan säännöllinen puhdistaminen kerran tai kahdesti päivässä on välttämätöntä. Jos perheessä on useampia kissoja, olisi hyvä että tarjolla on useampia kissanvessoja, jotta vältytään kissojen reviirikäyttäymiseltä ja -riidoilta. Ihanteellinen vessamäärä on kissojen määrä plus yksi. Toisiinsa ystävällisesti suhtautuvilla kissoilla ei välttämättä ole vaikeuksia jakaa vessaa keskenään – kunhan se on riittävän suuri.

Muita vertailuja ja vinkkejä kissanhiekkaan liittyen löydät zooplussan Tietonurkasta!

Hyödyllisimmät artikkelimme
11 min

Miten kissat tutustuvat toisiinsa?

Kissaa ei enää pidetä eläimenä, joka mieluiten elää yksinään omissa oloissaan.  Monet kissojen kanssa elävät ovat huomanneet, että kissat viihtyvät mainiosti muiden kissojen seurassa. Etenkään kissanpentuja tai pelkästään sisäkissana eläviä kissoja ei oikeastaan saisi pitää yksinään. Miksipä et siis hankkisi yksinäiselle kissalle toista (tai kolmatta) kissaa seuraksi löytöeläinkodista tai kissankasvattajalta? Ei ole kuitenkaan varmaa, että monen kissan talouden saa toimimaan ongelmitta.

11 min

Kissa ja koira yhdessä – onnistuuko se?

Sanonta kuuluu "kuin kissa ja koira", mutta sillä tarkoitetaan, että yhteiselosta on sopu kaukana. Eivätkö kissa ja koira tosiaankaan tule toimeen keskenään? Missä on kissan ja koiran oletetun eripuran syy? Onko mahdollista pitää kissaa ja koiraa samassa taloudessa niin, että molemmat eläimet ovat olosuhteisiinsa tyytyväisiä?