Paras kissanhiekka – kissanhiekkatyypit vertailussa: hyödyt ja haitat

Kissa kissanhiekkalaatikolla

Jotta kissasi voisi hyvin kissanvessassa ja hyväksyisi sen, tarvitset perusvarusteena kissanhiekkaa. Tämä artikkeli tarjoaa lisätietoa erityyppisistä kissanhiekoista hyvine ja huonoine puolineen.

Miksi kissanhiekkaa tarvitaan?

Aluksi täytyy ymmärtää, miksi kissanhiekka on kissallesi tärkeää. Luonnossa kissa kaivaa maahan tai hiekkaan kuopan jätöksiään varten. Kissa kyyristyy tekemään tarpeensa tämän kuopan päälle. Lopuksi jätökset nuuskitaan ja peitetään. Kissanhiekka tekee tämän luonnollisen käytöksen mahdolliseksi myös sisäkissoille. Se on riittävän pehmeää, että kissa voi kaipaa kuopan ja peittää jätöksensä.

Kissanhiekkatyypit pähkinänkuoressa

Mineraalihiekka (paakkuuntumaton)

Paakkuuntumaton mineraalihiekka on kissanhiekkatyyppien äiti. Vuonna 1947 tällainen hiekka korvasi siihen saakka usein käytetyn tavallisen hiekan ensimmäisenä modernina kissanhiekkana. Mineraalihiekka koostuu savimineraaleista. Sille on ominaista, että se imee nestettä hyvin. Virtsa jää kissanvessaan pienissä hiekanjyvissä – vain ulosteet saa pois. Niinpä hiekka on vaihdettava usein. Toinen mineraalisen kissanhiekan ongelma on, että pöly nousee siitä ilmaan, kun kissa kaivaa hiekkaa. Pöly voi aiheuttaa hengitysongelmia herkille kissoille. Ostaessa kannattaa valita vähän pölyävä tuote.

Hyödyt

 • Materiaali muistuttaa luonnollista hiekkaa tai maata
 • Imee nesteet
 • Saatavilla joka paikasta

Haitat

 • Pölynmuodostus
 • Hiekka on vaihdettava usein

Mineraalihiekka (paakkuuntuva)

Perinteinen, paakkuuntuva kissanhiekka koostuu mineraalihiekasta. Siihen käytetään bentoniittia, joka huolehtii siitä, että hiekka paakkuuntuu joutuessaan kosketuksiin nesteen kanssa. Näin se vangitsee kissan virtsan, jonka voi poistaa vessasta kissanhiekkalapiolla. Kissanvessa haisee vähemmän, kun likaantuneet hiekanjyvät saa poistettua. Paakkuuntuvaa kissanhiekkaa on erityyppisinä vaihtoehtoina, esimerkiksi erikokoisilla hiekanjyvillä, aktiivihiilellä tai hajusteilla. Hiekkaa voi käyttää pidempään ennen kuin se on vaihdettava kokonaan. Myös tällaisesta hiekasta irtoaa ilmaan pölyä, joka voi aiheuttaa hengitystieoireita herkille kissoille. Ostaessa kannattaa valita vähän pölyävä tuote.

Hyödyt

 • Materiaali muistuttaa luonnollista hiekkaa tai maata
 • Imee nesteet
 • Muodostaa paakkuja joutuessaan kosketuksiin virtsan kanssa
 • Paakut saa poistettua
 • Vähemmän hajunmuodostusta
 • Riittoisa käytössä
 • Saatavilla joka paikasta

Haitat

 • Pölynmuodostus
 • Laadusta riippuen hiekka saattaa liimautua vessalaatikkoon
Kissanhiekkalaatikko

Silikaattinen kissanhiekka

Silikaattihiekan perusta on silikageeli. Silikageeliä löytyy myös pienistä pusseista, jotka on pakattu yhteen sähkölaitteiden ja vastaavien tuotteiden kanssa suojaamaan niitä kosteudelta, sillä silikageeli imee nestettä. Niinpä myös silikaattihiekkarakeet imevät kosteutta. Erikoisuutena on, että hajua muodostavat aineet imeytyvät hiekkaan ja neste höyrystyy pois. Näin kissanvessa pysyy kuivana ja hajuttomana, vaikka virtsaa ei saa poistettua sieltä vaan se jää vessaan. Silikaattihiekka on mineraalihiekkaan verrattuna hyvin vähän pölyävää. Koostumus vaatii kuitenkin monilta kissoilta totuttelua. Jyvät ovat kovia ja rapisevat peittäessä kummallisesti. Koska kissat tekevät luonnossa tarpeensa hiekan tai maan kaltaisille pinnoille, silikaattihiekka vastaa niiden luonnollisia mieltymyksiä vain osittain. Niinpä kaikki kissat eivät hyväksy silikaattista hiekkaa.

Hyödyt

 • Ei pölyä paljon
 • Riittoisa käytössä
 • Sitoo tehokkaasti hajuja
 • Kevyt

Haitat

 • Rapisee peittäessä
 • Ei kelpaa kaikille kissoille

Kasvikuivikkeet eli ekologiset kissanhiekat

Kasviperäinen kuivike on ympäristöystävällisin kissanhiekkavaihtoehto, sillä se tehdään uusiutuvista raaka-aineista. Siihen käytetään luonnollisia raaka-aineita, kuten esimerkiksi kasvikuitua, puuta tai maissinjyviä. Kasvikuivike on biohajoavaa ja eräät kuivikkeet ovat kompostoituvia. Monet tuotteet voi myös hävittää vessan kautta, sillä ne hajoavat vessapaperin tavoin vedessä eivätkä aiheuta jätevedenpuhdistamolla ongelmia. Kasviperäistä kuiviketta saa paakkuuntuvana ja paakkuuntumattomana. Kasvikuivike tehdään usein teollisuuden jäännöstuotteista, joten se voi sisältää lisiä, kuten esimerkiksi liimaa.

Hyödyt

 • Biohajoava
 • Kompostoituva
 • Sitoo hajut
 • Ei pölyä paljon
 • Voidaan usein hävittää vessan kautta

Haitat

 • Saattaa sisältää liimaa tai muita lisiä

Loppujen lopuksi kissasi päättää

Kissanomistajana saatat pitää jotakin hiekkatyyppiä muita parempana. Lopulta kuitenkin kissa on se, joka päättää, hyväksyykö se hiekan ja voiko se sen kanssa hyvin.

Hyödylliset tarvikkeet

Jotta voit puhdistaa hiekan, tarvitset kissanhiekkalapion. Riippuu kissanhiekkajyvien koosta, mikä lapio on oikea. Rakeet eivät saa pudota läpi lapion rei’istä. Täältä löydät valikoiman kissanhiekkalapioita. Hajujen luotettavaa vangitsemista varten on tarjolla käteviä jäteastioita. Näin et joudu hävittämään kissanhiekkaa päivittäin – eikä hajuja silti synny. Hajuja voi ehkäistä myös hajusteilla ja hajunsitojilla, jotka sekoitetaan kissanhiekkaan.

Hyödyllisimmät artikkelimme
11 min

Miten kissat tutustuvat toisiinsa?

Kissaa ei enää pidetä eläimenä, joka mieluiten elää yksinään omissa oloissaan.  Monet kissojen kanssa elävät ovat huomanneet, että kissat viihtyvät mainiosti muiden kissojen seurassa. Etenkään kissanpentuja tai pelkästään sisäkissana eläviä kissoja ei oikeastaan saisi pitää yksinään. Miksipä et siis hankkisi yksinäiselle kissalle toista (tai kolmatta) kissaa seuraksi löytöeläinkodista tai kissankasvattajalta? Ei ole kuitenkaan varmaa, että monen kissan talouden saa toimimaan ongelmitta.
11 min

Kissa ja koira yhdessä – onnistuuko se?

Sanonta kuuluu "kuin kissa ja koira", mutta sillä tarkoitetaan, että yhteiselosta on sopu kaukana. Eivätkö kissa ja koira tosiaankaan tule toimeen keskenään? Missä on kissan ja koiran oletetun eripuran syy? Onko mahdollista pitää kissaa ja koiraa samassa taloudessa niin, että molemmat eläimet ovat olosuhteisiinsa tyytyväisiä? Ottaisitko mieluummin kissan vai koiran lemmikiksesi? Kaikkien eläimistä pitävien ei ole helppo vastata tähän kysymykseen. Ihmiset pitävät yleensä monista eläimistä, mahdollisesti myös tasavertaisesti kissoista ja koirista. Sekä kissojen itsenäisyydellä että koirien uskollisuudella on omat ihmisiä miellyttävät puolensa. Jos haluaa itselleen nelijalkaisen lemmikin, ei aina välttämättä tarvitse valita kissan ja koiran välillä. Molempia lemmikkeinään pitävät ovat saaneet huomata, että kissasta ja koirasta voi tulla keskenään ihan hyvät kaverit. Se kuitenkin edellyttää sitä, että molemmat eläimet on sosiaalistettu hyvin ja että niiden on annettu rauhassa tottua toisiinsa.
11 min

Kissan adoptointi – kasvattajalta, löytöeläinkodista vai yksityiseltä adoptoiminen?

Oletko jo pitkään halunnut oman kissan? Olet etsinyt tietoa siitä, mitä kissan pitäminen käytännössä merkitsee, ja tullut siihen tulokseen, että kissa saisi luotasi hyvän kodin. Asia on siis siltä osin selvä - seuraavaksi on vuorossa kissan etsimisen vuoro ja kissan adoptointi. On monta syytä valita kissa lemmikkieläimeksi. Monien mielestä kissa on vastustamattoman suloinen lemmikki ja sopiva siliteltäväksi sylissä tai sohvalla lekotellessa. Aina välillä sen leikkisä mieli kuitenkin tempaa mukaansa hupsuttelemaan. Eläinkaupassa kissoille on olemassa monenlaisia hyödyllisiä tai hauskoja tuotteita, jotka huomioivat kissan tarpeet. Kuka kissanystävä voisikaan vastustaa söpöjä leluhiiriä, innovatiivisia lelukeppejä tai kissanruokakuppeja, jotka sopivat kodin sisustukseen. Ehkä olet jo selvittänyt miltä unelmiesi kissa näyttäisi, millainen se olisi luonteeltaan tai haluaisitko tarjota kodin jopa kahdelle kissalle. Mistä sitten adoptoida kissa? Olisiko löytöeläinkoti hyvä ratkaisu vai kasvattaja parempi? Entä löytyisikö unelmien kissa sanomalehden ilmoituspalstalta, kaupan ilmoitustaululta tai netin kautta lähietäisyydeltä haettavaksi?