Kissanpennun ruokinta

Kissan ruokinta

Kissanpennut, kuten koiranpennutkin, tarvitsevat erityisiä ravintoaineita, jotka tukevat niiden tervettä kasvua. Kissanpennun ruokinnan tarpeet vaihtelevat kissan rodun, iän ja luonteen mukaan – vilkas kissanpentu tarvitsee enemmän energiaa kuin pieni unikeko. Vaikka pieni pyöreä kissanpentu näyttääkin suloiselta, ei kissanpennulla tulisi olla oikeastaan yhtään penturasvaa sen kehossa. Kylkiluut tulee olla hyvin tunnettavissa turkin alla ja lantion tulisi olla selvästi näkyvissä. Jotta kissa saa nopean kasvamisensa aikana riittävästi energiaa ja ravintoaineita, on kissanpennun ruokinnalla suuri merkitys.

Milloin aloittaa kissanpennun ruokinta kissanruoalla?

Kun kissaemon maidontuotanto pikkuhiljaa vähenee (noin kolmen – neljän viikon kuluessa), tulisi kissanpentu hiljalleen totuttaa kissanpennun omaan ruokaan. Kun kissanpentu täyttää kolme kuukautta, tulisi sen syödä vain kissanpennulle tarkoitettua ruokaa. Kissanpennun totuttaminen kiinteään ravintoon tulee aloittaa pienillä annoksilla. Mikäli kissanpentu ei mielellään syö kiinteää ruokaa, voi siihen sekoittaa emonmaidonkorviketta, jolloin kiinteä ruoka usein maistuu kissanpennulle paremmin. Emonmaidonkorviketta kissanpennun ruoassa tulisi kuitenkin vähentää nopeasti, jottei kissanpentu saa ruoasta liikaa energiaa.

Kissan ruokinta, vaalea kissanpentu syö ruokakupista

10-12-viikkoisen kissanpennun ruokinta

Kissanpennun mieltymykset ruokaa kohtaan kehittyvät sen ensimmäisinä elinviikkoina. Sen vuoksi kissanpentu tulisi totuttaa erilaisiin kissanpennun ruokiin, kuten märkä- ja kuivaruokaan. Kissanpennulle on hyvä antaa myös itsevalmistettua ruokaan, jotta kissanpentu kasvaa moniruokaiseksi. Myöhemmin kissan elämässä saattaa tulla vaihe, jossa terveydellisistä syistä ruoan muotoa on vaihdettava ja se on paljon helpompaa, jos kissa on pentuna jo tottunut erilaisiin kissanruokiin. Kasvavat kissanpennut tarvitsevat enemmän vitamiineja ja ravintoaineita kuin aikuiset kissat. Kissanpennun ruokinta laadukkaalla penturuoalla on tärkeiden vitamiinien ja mineraalien takaamiseksi erittäin tärkeää.

10prc_NC_disocunt_2023_article

Säännöllinen ja tiheä ruokinta nelikuukautiseksi asti

Kissanpennun ruokinta tulisi muokata kissan anatomiaan sopivaksi niin kauan kun se on alle nelikuukautinen. Kissan ruoansulatuselimet ovat vielä vasta kehitysvaiheessa, mutta nälkä on jo tämän ikäisenä suuri. Tue tätä antamalla kissanpennulle monia pieniä ruoka-annoksia säännöllisesti päivän mittaan. Ruokailuaikojen tulisi pysyä päivittäin samoina. Kissan luonnollinen ruokailukäyttäytyminen sisältää jopa 20 pientä ruoka-annosta päivässä, jotka se syö sekä päivän että yön mittaan. Siksi onkin tärkeää, että iltaisin ennen nukkumaanmenoa laitat kissan ruokakuppiin hieman ruokaa, jotta kissa voi käydä aterioimassa myös yöllä.

Neli-kuusikuukautisille totutusta kissan normaaliin ruokailurytmiin

Kissan täyttäessä neljä kuukautta voi kissanpennun ruokintaa alkaa muuttaa lajityypilliseen kissan ruokailurytmiin, jossa kissa syö mielellään lukuisia (10-20) pieniä ruoka-annoksia päivässä. Yöeläimenä kissat syövät myös yöllä ja avain kissanpennun ruokintaan onkin se, että kissalla on pääsy ruokakupille mahdollisimman usein, myös yömyöhään. Mikäli kissa syö kuivaruokaa, joka sisältää märkäruokaa huomattavasti enemmän kaloreita, kannattaa kiinnittää huomiota kokonaisenergiapitoisuuteen, jotta kissanpentu ei syö liikaa.

Yli seitsemänkuukautisille kissoille voi tarjota jo sekaravintoa

Yli seitsemänkuukautisille kissoille voi sekaravintoa ruokkiessa jakaa märkäruoka-annoksen kahteen annokseen päivässä. Märkäruoka-annoksista toinen tulisi antaa aamulla ja toinen illalla. Jotta kissa voi edelleen noudattaa monen pienen ruoka-annoksen rituaaliaan, voi sille tarjota märkäruokien välissä pieniä kuivaruoka-annoksia. Kuivaruokaa tarjotessa pitää kuitenkin edelleen ottaa huomioon kokonaisenergiansaanti ja pitää silmällä kissanruokien yhteenlaskettua energiapitoisuutta.

Royal Canin Kitten

  • Alle 12-kuukautisille kissanpennuille
  • Tukee vastustuskykyä
  • Edesauttaa terveellistä ruoansulatusta
  • Kissanpennulle sopivan kokoiset nappulat
Pieni vaalea kissanpentu pyörii

Royal Canin Kitten in Gravy

  • Toisen kasvuvaiheen kissoille (alle 12-kuukautisille)
  • Tukee vastustuskykyä
  • Helppo pureksia
  • Vaistomaisesti kissan suosikki

Muista riittävä neste kissanpennun ruokinnassa

Kun kissa syö märkäruokaa, saa se sen mukana myös paljon nestettä. Siitä huolimatta kissalla tulisi olla aina tarjolla runsaasti raikasta juomavettä.

Useimmat kissanpennut voivat juoda myös maitoa ongelmitta, mutta myöhemmällä iällä monet kissat reagoivat maidon sokeripitoisuuteen ripulilla. Ravintolisänä kissalle voi antaa kissalle tarkoitettuja laktoosittomia kissanmaitoja.

Tutustu kissanpentujen tarvikkeisiin ja ruokiin kissanpentujen omalla osastolla!

Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Saako kissalle antaa maitoa?

Moni yhdistää mielessään maidon ja kissat toisiinsa. Useissa lastenkirjoissa ja elokuvissa kissa kuvataan litkimässä maitoa onnellisena. Tämä ei ole vain tarua, sillä kissat todellakin rakastavat maitoa. Yksi teoria tähän maidonhimoon on, että se muistuttaa kissoja niiden imetysajasta. Mutta saavatko kissat juoda maitoa?
5 min

Ikääntyvän kissan ravinto

Turkki alkaa harmaantua ja käynti alkaa hidastua - mutta ei kannata surra! Kun seniorikissa saa oikeanlaista ravintoa syödäkseen, se pysyy ikävuosistaan huolimatta hyväkuntoisena ja terveenä. Eläinlääkärin määräämän hoidon lisäksi voidaan hyvällä ravinnolla torjua vaivoja, jotka ovat mahdollisten kroonisten sairauksien aiheuttamia - ikääntyvän kissan ravinto on siis suuressa osassa sen terveyttä.
3 min

Kissalle myrkylliset kasvit

Pihasi kukat ovat kauneimmassa loistossaan ja kissasi maistelee puutarhakasveja sieltä täältä. Niin idylliseltä kuin tämä voikin kuulostaa, saattaa siinä myös piillä vaara - kissalle myrkylliset kasvit saattavat näyttää harmittomilta, mutta eivät totisesti ole sitä!