Chow Chow

chow chow

Pöyheä leijonakoira – chow chow eli kiinanpystykorva

Kullankeltainen turkki ja tuuhea harja kuin leijonalla. Chow chow eli kiinanpystykorva, tai chowi, on vaikuttavan näköinen, vankkarakenteinen ja ylväs koira. Chow chow lukeutuu vanhimpiin koirarotuihin. Se on erikoisen ulkonäkönsä puolesta helppo tunnistaa, mutta on luonteensakin puolesta aika erityislaatuinen. Jotkut sanovat, että rotu on jopa omapäinen kuin kissa. Jos on joskus päässyt ystävystymään chowin kanssa, tietää kuitenkin miten syvää kiintymystä se voi osoittaa.

Majesteettinen olemus

Kiinassa, josta kiinanpystykorva on jo nimensäkin perusteella kotoisin, rotua nimitellään pöyheäksi leijonakoiraksi, karhukoiraksi ja sinikieleksi. Näillä viitataan koiran erikoiseen ulkomuotoon. Rotu kuuluu aasialaisiin pystykorviin.

Chow chow on vankkarakenteinen. Säkäkorkeus on enintään 56 cm ja paino noin 30 kg. Turkki on joko lyhyt- tai pitkäkarvainen. Lyhytkarvaisella (Smooth Chow) on pehmeä ja tuuhea turkki, mutta ne eivät ole yhtä yleisiä kuin pitkäkarvaiset. Pitkäkarvaisella koiralla on tiheä pohjavilla ja tuuhea kaulus. Tämä leijonamainen olemus onkin rodun tunnusomaisin piirre.

Muhkea turkki on yksivärinen, joskin vatsapuoli, hännän alaosa ja reisien takaosa voivat olla väriltään vaaleammat. Sallittuja värejä ovat musta, punainen, sininen, vaaleankellertävänruskea (fawn), kermanvärinen ja valkoinen. Pienet, paksut ja hieman pyöreäkärkiset korvat ovat pystyssä ja häntä on tiiviisti selän päällä.

Chowin erikoislaatuinen tunnusmerkki näkyy silloin, kun se avaa suunsa, sillä sen kieli, kitalaki ja huulet ovat sinisenmustat. Muilla koiraroduilla sinertävät kieli ja suun limakalvot on merkki hapen puutteesta tai jostain sairaudesta, mutta chowilla se kuuluu rotumääritelmään. Tätä ominaisuutta ei ole osattu yksimielisesti tieteellisesti selittää, mutta siitä on olemassa erilaisia tarinoita. Kuten taivaankantta luotaessa ja taivaalle tähtiä kiinnitettäessä, sinisiä taivaan palasia putosi maan pinnalle. Chow chow’n sallittiin poimia nämä siniset palat kielellään vatsaansa. Todennäköisemmin sinisenmusta väri aiheutuu koiran verenkierrosta tai lämpötilan säätelystä.

weiß chow chow porträtaufnahme

Ikivanhan koirarodun monet käyttötarkoitukset

Chow chow on rotuna peräisin Kiinasta, mutta sillä on Siperiassa asuneita esivanhempia. Koiratyyppi on jo yli tuhat vuotta vanha. Chow chow kuuluu muinaisiin koirarotuihin, jotka eroavat geneettisesti huomattavasti useimmista nykyisistä rotukoirista. Olettavasti chow chow on ollut mallina Fu-koirapatsaille, joita on pystytetty monien kiinalaisten edustusrakennusten vahdiksi vähän samaan tapaan kuin Euroopassa leijonaveistokset.

Muinaisessa Kiinassa, Mongoliassa ja Tiibetissä chowia pidettiin keisarillisten palatsien vartijoina. Myöhemmin kun rotu yleistyi, sitä pidettiin enemmän metsästyskoirana ja yksityishenkilöiden vahtikoirana. Näin siitä tuli vähitellen tavallinen kansan koira. Rotua pidettiin kuitenkin kauan keisarillisessa hovissa statussymbolina. Kaikesta huolimatta monet koirat päätyivät kuitenkin myös omistajiensa lautasille, näiden hyödyntäessä koirien lämpimiä turkkeja.

Ensimmäiset kiinanpystykorvat saapuivat Eurooppaan 1800-luvulla. Isoon-Britanniaan tuotuja, ensimmäisiä kiinanpystykorvia ei tavoittanut naapurin sohvalta vaan eläintarhoista yleisön ihmeteltävänä. Englannin kuningatar Viktoria sai erikoisen näköisen chow chow’n Kiinasta vuonna 1865, ja sai monet muut haluamaan sellaisen myös omakseen. Vuonna 1895 perustettiin Ison-Britannian ensimmäinen chow chow -yhdistys ja kymmenen vuotta myöhemmin perustettiin ensimmäinen Yhdysvaltoihin. Tuuheaturkkinen koira oli useimmille koiranystäville liian kallis pidettäväksi ja sillä oli länsimaissa pitkään statussymbolin arvo. Yhdysvaltain presidentin virka-asunnossa, Valkoisessa talossa, oli aikoinaan kaksikin chowia. Presidenttinä vuosina 1923–1929 toiminut Calvin Coolidge piti niitä lemmikkinään ja antoi niille nimet Tiny Tim ja Blackberry.

Nykyään Kiinassa ei ole enää montakaan chowia jäljellä, mutta niitä on sitäkin enemmän Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, missä chowista tuli yksi yleisimmistä koiraroduista 1980-luvulla.

Rodun nimen alkuperä ei ole täysin selvillä ja sille on useampia selityksiä. Niistä yhden mukaan nimi viittaa kiinalaiseen sanaan “gou” eli koira. Toisen version mukaan nimi on alun perin pidgin-englantilainen sana, joka kiinalaisittain äännettäessä tarkoittaa makeaa naposteltavaa. Myös englannin kielen slangissa “chow” viittaa ruokaan. Tämän perusteella nimi chow chow sisällyttäisi koiran merkityksen ruokana.

Koira, jolla on luonnetta

Sanotaan että chow chow on luonteeltaan enemmän kissan kuin koiran kaltainen. Chowilla ei ole halua miellyttää ketään eikä se myöskään halua ryhtyä kenenkään määräiltäväksi, vaan osaa pitää itsetietoisesti oman päänsä. Se suhtautuu varauksellisesti vieraisiin ihmisiin samoin kuin koiriin. Jos ne tulevat sen reviirille, koira voi tuoda itsestään epäystävällisen puolen esiin.

Luonteensa ansiosta se sopii hyvin vahtikoiraksi. Varjopuolena on, että jos chowia ei ole kasvatettu hyville tavoille, sen aggressiivisuutta voi olla vaikea hallita vieraita koiria kohdatessa. Etenkin samaa sukupuolta olevien koirien kohtaaminen voi olla ongelmallisia, varsinkin silloin, jos kyseessä on toinen chow chow. Myös pienemmät koirat voivat olla vaarassa, sillä ne saattavat herättää metsästysvietin.

Chow chow on siis syytä sosiaalistaa heti pentuna. Muuten rotu on oikein mukava ja siitä kuvastuu rauha ja leppoisuus. Chowia ei yleensä kannata päästää juoksemaan ulkona vapaasti, sillä sillä on vahva metsästysvietti ja se jättää helposti vastaamasta omistajansa kutsuihin.

Terveydenhoito

Rodulla on taipumus ihotulehduksiin, silmäluomen reunan sisäänkääntymään sekä kyynärnivel- ja lonkkaniveldysplasiaan. Säännölliset terveystarkastukset ja sairauksien ennaltaehkäisy voivat hidastaa sairauksien etenemistä, jolloin leikkaushoidon tarve vähenee. Geneettisesti periytyvien sairauksien vuoksi kiinanpystykorvaa hankittaessa on syytä tarkistaa, että pennun vanhemmat on testattu ja todettu terveiksi. Vastuunsa tuntevat koirankasvattajat ottavat kasvatukseen mukaan vain terveiksi todettuja yksilöitä.

Surullinen esimerkki oli laulaja Justin Bieberin Todd-niminen kiinanpystykorva, jonka laulaja lahjoitti yhdelle tanssijoistaan koiran tultua murrosikään. Koiran uusi omistaja joutui keräämään jopa 8000 dollaria, jotta hän pystyi viemään vasta seitsemän kuukauden ikäisen koiran lonkkaleikkaukseen. Kiinanpystykorvat elävät keskimäärin 12–14-vuotiaiksi.

chow chow hundewelpen in küche

Päivittäinen turkin hoito

Kiinanpystykorvan leijonanharjaa on hoidettava hyvin. Pitkäkarvaisen koiran omistajan on tartuttava harjaan vähintään kaksi tai kolme kertaa viikossa. Päivittäinen harjaus olisi vielä parempi. Suositeltavaa on kammata turkki perusteellisesti joka viikko ja sen lisäksi harjata se pikaisesti päivittäin. Turkki huovuttuu helposti etenkin korvien takaa ja kaulasta.

Koiraa ei tarvitse kylvettää muulloin kuin jos turkki on tullut niin likaiseksi, että sitä ei pysty kampaamaan. Jotkut omistajat ovat sitä mieltä, että koira pitäisi kylvettää kerran kuukaudessa. Pestäessä on syytä käyttää luonnontuotteita ja mietoa koirashampoota, jossa on mukana esimerkiksi kamomillaa, joka on hyvää allergioita vastaan. Lämpiminä kesäkuukausina kannattaa tarkistaa usein etenkin hännän alle jäävä ihoalue, jotta se ei pääsisi tulehtumaan. Lyhytkarvaisen kiinanpystykorvan hoito on pitkäkarvaiseen verrattuna helpompaa.

Koulutus vaatii kokemusta

Kiinanpystykorva on luonteeltaan omapäinen, joten sitä on vaikea kouluttaa. Annettujen käskyjen tulee olla selkeitä ja johdonmukaisia. Jos koiralle suo myönnytyksiä, se osaa käyttää niitä hyväkseen jossain toisessa tilanteessa myöhemminkin. Koiraa kannattaa ohjata lempeän johdonmukaisesti ja ymmärtäväisesti, mutta siltikään se ei joka kerta tottele annettuja käskyjä, vaan toimii miten itse haluaa.

Koulutukseen voi varautua jo ennalta ennen koiran taloon tuloa etsimällä koirakoulu, jolla on kokemusta kiinanpystykorvien koulutuksesta. Siellä pentu oppii tuntemaan leikin lomassa muita koiria, mikä on sen sosiaalistamisen kannalta tärkeää. Rotu sopii hankalasti koulutettavana henkilöille, joilla jo on kokemusta koirien kasvatuksesta. Se nimittäin osaa käyttää osaamattomampien henkilöiden heikkouksia hyväkseen niin, että sen käyttäytymistä ei aina pystytä pitämään aisoissa. Jos itselläsi ei ole vielä paljoa kokemusta koirista, kannattaa ensin hankkia tietoa koirankasvatuksesta ja vaikka kysyä neuvoja kokeneilta kiinanpystykorvan omistajilta ja niiden kasvattajilta.

Mukavuuden ja ulkoilman ystävä

Ketteryysharjoitukset, koiratanssi ja juoksulenkit eivät ole rodun mieleen. Paksu turkki ja varsin suorat takajalat haittaavat liikunnan vaatimaa ponnistelua. Sen sijaan kiinanpystykorva on tyytyväinen päästessään mukaan pitkille kävelylenkeille, joiden aikana se saa nuuskia ympäristöä mielin määrin. Tämä ei edellytä omistajalta kovin paljoa urheilullisuutta. Rodusta ei ole kuitenkaan pitkille vaelluksille kesähelteillä, sillä sille tulee kuumassa turkissaan liian lämpimät oltavat.

Kiinanpystykorva perhekoirana

Kiinanpystykorva on perinteisesti perhekoira, toki muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Jos harkitset hankkivasi tämän karhumaisen, leijonanharjaisen koiran itsellesi, on syytä harkita etukäteen, tuntisiko se olonsa hyväksi luonasi. Rotu sopii ainoaksi koiraksi, sillä se kiintyy pitäjäänsä syvästi. On myös huomioitava miten paljon aikaa turkin hoito vaatii, varsinkin jos kyseessä on pitkäkarvainen kiinanpystykorva.

Kiinanpystykorva viihtyy asunnossa, mutta nauttii jos asuntoon kuulu piha, josta se ei saisi kuitenkaan päästä karkuteille. On myös huomioitava, että tästä pöyheästä leijonakoirasta tulee olla vastuussa pentuiästä lähtien seuraavat yli kymmenen vuotta loma- ja sairausajat lukuun ottaen. Jos se pitää viedä jonnekin muualle hoitoon lomien ajaksi, on myös siellä huolehdittava sen vaivaa vaativasta turkin hoidosta. Jos se otetaan mukaan kesämökille, on huolehdittava, että se pääsee lämpiminä päivinä aina halutessaan viileään.

Hankittavia asioita ovat myös koiranpidon perusvarusteet, eli koiranpeti, talutusnuora, harjat ja kammat, ruokakupit ja automatkoja varten tarvittava auton suoja. Muita menoeriä ovat ruokinta- ja eläinlääkärikulut, joita saattaa tulla paljon, jos koira sairastuu. Varmuuden vuoksi kannattaa testauttaa kaikki perheenjäsenet allergian varalta ennen koiran perheeseen muuttoa.

Jos perheeseen kuuluu jo kissa, on valittava kissoihin totutettu kiinanpystykorva. Totuttelu tapahtuu koirankasvattajan luona koiran ensimmäisistä elinviikoista alkaen. Kissoihin tottumattomien, vanhempien kiinanpystykorvien on vaikea oppia elämään yhdessä kissan kanssa, sillä ne mieltävät kissan saaliseläimeksi. Kiinanpystykorva tulee hyvin toimeen vähän vanhempien lasten kanssa, joille on etukäteen selvitetty, miten koiran kanssa toimitaan johdonmukaisesti ja rauhallisesti.

hund chow chow am meer strand

Näin löydät itsellesi oman chowin

Chow chow ei ole kovin yleinen rotu. Vuonna 2016 se kuului Suomen sadan suosituimman ja rekisteröidyn rotukoiran listan loppupäähän. Jos aikoo hankkia itselleen chowin, on syytä ottaa yhteyttä osaaviin kasvattajiin. Heidän yhteystietonsa ovat saatavilla esimerkiksi Suomen Chow Chow yhdistys ry:ltä. Ammattitaitoiselta kasvattajalta hankitut pennut on kasvatettu eläimen parasta ajatellen, mikä sen sijaan ei ole voittoa tavoittelevien pentutehtailijoiden mielestä tärkeää.

Vastuuntuntoisen koirankasvattajan luona pääsee käymään ja siellä voi tutustua sekä koiranpentuihin että niiden vanhempiin. Koirankasvattaja selvittää mielellään hoidokkiensa terveydentilaa ja antaa neuvoja koiran pidosta. Pentua luovutettaessa mukaan tulee pennun rekisteritodistus, joka on todistus koiran alkuperästä, sekä sen kantakirja. Lisäksi mukana on rokotus- ja terveystodistukset ja toisinaan myös mikrosirulle tallennetut tunnistusmerkinnät. On hyvä, jos koirankasvattaja kyselee tulevalta koiranomistajalta tämän elintavoista ja tottumuksista sekä aikaisemmista kokemuksista koirien kanssa, sillä se osoittaa, että kasvattaja haluaa saada kasvateilleen hyvän uuden kodin.

Varo hankkimasta itsellesi koiraa pentutehtailijalta. Älä osta häneltä koiranpentua edes säälistä, sillä niin tulee vain jatketuksi tätä eläinten terveyden, hyvinvoinnin ja sosiaalistamisen kannalta tuskallista liiketoimintaa. Pentujen lisäksi tällaisissa oloissa elämään joutuneiden koiran vanhempien olot ovat huonot. Ne eivät useinkaan saa elää oikeaa koiran elämää, vaan niitä pidetään taloudellista hyötyä tavoitellen pelkän jälkikasvun saannin vuoksi.

Jos haluaa itselleen aikuisemman chow chown, niitä voi yrittää etsiä internetistä tai käydä vaikka koiranäyttelyissä kysymässä chow chown kasvattajilta tietäisivätkö he uutta kotia etsiviä koiria. Eläinsuojeluyhdistyksen tiloihin saattaa toisinaan päätyä myös kiinanpystykorvia tai niitä ulkonäöltään ja luonteensa perusteella muistuttavia sekarotuisia koiria. Chow chown aiemmat omistajat tai niitä hoitavat pystyvät yleensä selvittämään, miten hyvin kyseessä oleva täysikasvuinen koira sopisi koiraa itselleen etsivälle.

Oikein leppoisia yhteisiä päiviä pöyheän leijonakoiran kanssa!

Samankaltaisia artikkeleita
Hyödyllisimmät artikkelimme
6 min

Pomeranian

Nämä pienet pyörremyrskyt eivät tee vaikutusta koollaan, vaan ystävällisyydellään, itsevarmuudellaan ja energiallaan. Ei siis ihme, että pieni pystykorvainen pomeranian valtaa koiraihmisten sydämiä ja koteja.
8 min

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira (kutsutaan myös sheltiksi) on pieni energiapakkaus, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Sillä on sirot kasvonpiirteet, joita ympäröi uhkea harja. Sen oppimishalu ja empatia tekevät siitä myös ihanan seurakoiran.
8 min

Suomenlapinkoira

Ystävällinen ja hyväntuulinen suomenlapinkoira on löytänyt omistajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos olet kiinnostunut tästä koirarodusta, sinulla tulisi olla tämän koiran kanssa yksi yhteinen mielenkiinnon kohde ja se on liikkuminen – eri toteen luonnossa.