Koiran murrosikä: Tähän sinun on kiinnitettävä huomiota This article is verified by a vet

Koiran murrosikä

Murrosiässä koirat reagoivat emotionaalisesti ärsykkeisiin.

Koira testaa jatkuvasti rajojaan ja auktoriteettiasi – tervetuloa koirasi murrosikään! Mutta leuka pystyyn: näiden vinkkien avulla ymmärrät ja kasvatat murrosikäistä koiraasi paremmin tänä vaikeana ja vaativana aikana.

Koiran puberteetin alkamisaika riippuu rodusta ja yksittäisestä eläimestä.

Vaativa aika alkaa suunnilleen pentuiän jälkeen, kun kaikki maitohampaat ovat pudonneet ja 42 pysyvää hammasta ovat puhjenneet.

Yleisesti ottaen pienet koirarodut tulevat murrosikään hieman aikaisemmin (n. 6 kuukauden iästä alkaen) kuin isommat koirarodut (n. 12 kuukauden iästä alkaen).

Mielenkiintoista tietää: Koiran puberteetti on osa niin sanottua nuoruusikää. Kun murrosikä päättyy sukukypsyyden saavuttamiseen, nuoruusikä kestää täysikasvuisuuden ja jalostuskypsyyden saavuttamiseen saakka.

Murrosikäiset koirat
Murrosikäiset koirat rakastavat ympäristöön tutustumista ilman omistajaansa.

Kuinka koiran murrosikä ilmenee?

Teini-ikäiset eivät ole ainoita, joista tulee puberteetissa kapinoivia ja uhmakkaita – myös lemmikkisi tulee ennemmin tai myöhemmin murkkuikään. Tyypillisiä murrosiän merkkejä ovat koiran yhtäkkinen erilainen käytös, opittujen komentojen unohtaminen ja kaikkien rajojen testaaminen.

Kun koirasi saavuttaa murrosiän, sen käyttäytyminen voi muuttua yhtäkkiä:

  • Koirasi merkkailee useammin kävelylenkin aikana.
  • Lemmikkisi innostuu nopeammin ja helpommin.
  • Vaikka koirasi oli jo oppinut olemaan yksin, se haukkuu nyt, kun poistut huoneesta, tai raapii ovea.
  • Nelijalkainen ystäväsi vaikuttaa itsevarmemmalta ja tutkii ympäristöään kiinnittämättä samalla huomiota sinuun.
  • Leikkiessään se suhtautuu koiriin toisin kuin aiemmin, esimerkiksi dominoivammin tai pelokkaammin.

Mihin minun on kiinnitettävä huomiota koiran murrosiän aikana?

Jos et halua murrosikäisen koirasi hyppivän nenillesi, selvät säännöt ovat välttämättömiä koko uhmaiän ajan. Jotta tämä toimisi, kaikkien ihmisten kotitaloudessa – myös kumppanien ja lasten – on noudatettava niitä.

Kerromme sinulle viisi tärkeää sääntöä, joita sinun tulee ehdottomasti noudattaa murrosiän aikana:

  1. Osoita koirallesi, että se voi tuntea olonsa turvalliseksi kanssasi. Vaaran uhatessa (esimerkiksi aggressiiviset hihnassa olevat koirat) aseta itsesi aktiivisesti koirasi eteen ja pysy samalla rauhallisena.
  2. Kulje lauman johtajana aina edellä.
  3. Vahvista tähän mennessä opittuja peruskomentoja, kuten istu, täällä, paikka ja odota. Käytä mieluusti apuna herkkuja.
  4. Varmista, että koirallasi on riittävästi kontakteja muihin lajitovereihin.
  5. Sisällytä päiviin tietoisesti lepoaikoja, jotta koirasi tottuu myöhempiin arjen tilanteisiin.

Jos sinulla on vaikeuksia saada uhmakas nuori koirasi tottelemaan, säännöllinen vierailu koirakoulussa tai ammattimaisen koirankouluttajan luona voi auttaa.

Nuori koira istuu
Nuoret koirat tarvitsevat selkeitä rajoja.

Mitä koiran kehossa tapahtuu murrosiän aikana?

Pentuvaiheen jälkeen kehon hormonitoiminta alkaa muuttua. Tämän hormonaalisen muutoksen tarkoituksena on saavuttaa sukukypsyys murrosiän päättyessä.

Gonadotropiineja vapauttava hormoni (GnRH)

GnRH:ta muodostuu aivoissa, ja se aktivoi tähän asti toimimattomat sukuelimet. Ne alkavat tuottaa omia sukupuolihormoneja, jotka puolestaan vaikuttavat aivoihin.

Uroksen sukupuolihormonit (testosteroni) ja narttukoiran sukupuolihormonit (estrogeeni ja progesteroni) saavat aivojen tunteista vastaavan osan kasvamaan, ja koirat reagoivat voimakkaammin ulkoisiin ärsykkeisiin.

Sen sijaan aivokuoren, joka yleensä ohjaa tietoista ja mielivaltaista toimintaa, toiminta heikkenee. Murrosikäiset koirat hallitsevat siksi heikommin mielihalujaan kuin täysikasvuiset koirat.

Kortisoli

Myös lisämunuaisten kuoressa muodostuvan stressihormoni kortisolin pitoisuus koiran veressä nousee murrosiässä. Tästä syystä koirasi reagoi yhtäkkiä stressaantuneesti koviin ääniin, kuten auton äänitorveen, vaikka ne eivät olleet ongelmia pentuiässä.

Dopamiini

Vaikka onnellisuushormoni dopamiinin määrä ei kasva, dopamiinireseptorien määrä lisääntyy aivoissa. Normaalisti dopamiini on tärkeänä välittäjäaineena vastuussa uusien kokemusten yhdistämisestä positiivisiin kokemuksiin. Koska se vaikuttaa voimakkaasti koiran aivoihin murrosiän aikana, voit stimuloida koiran palkkiojärjestelmää helpommin esimerkiksi herkuilla tai kehuilla.


Franziska G., Eläinlääkäri
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Opiskelin eläinlääkäriksi Giessenin Justus Liebig -yliopistossa ja pystyin hankkimaan kokemusta monilta eri aloilta, kuten pieneläinten, suurten eläin- ja eksoottisten lääketieteiden lisäksi farmakologiasta, patologiasta ja elintarvikehygieniasta. Olen työskennellyt paitsi eläinlääketieteen kirjoittajana myös väitöskirjani parissa. Tavoitteenani on suojella eläimiä tulevaisuudessa paremmin patogeenisiltä bakteereilta. Eläinlääketieteellisen tietoni lisäksi jaan myös omat kokemukseni onnellisena koiranomistajana. Voin ymmärtää ja selittää pelot ja ongelmat sekä muut tärkeät kysymykset eläinten terveydestä.


Hyödyllisimmät artikkelimme
17 min

Koiranpennun koulutus

"Mitä varhaisemmassa vaiheessa, sitä parempi" pätee myös koiranpennun koulutukseen. Koiranpentu on hyvin oppimishaluinen ja se on kaikkien uusien asioiden suhteen vielä avoimen ennakkoluuloton. Tätä vaihetta on syytä hyödyntää ja opettaa koiralle leikkisästi, mutta kuitenkin johdonmukaisesti, mitä siltä odotetaan ja miten käyttäydytään kunnolla.
3 min

Mitä tehdä, kun koiranpentu puree?

Jo noin kuuden viikon ikäisenä, suloisimmillakin koiranpennuilla on jo yli 28 pientä hammasta, joita ne voi käyttää tehokkaasti. Neulanpäitä muistuttavilla pienillä aseilla koiranpentu puree ikävästi. Koiranpennun hampaat eivät kuitenkaan aiheuta vielä vakavia vammoja. Siitä huolimatta on jokaisen koiranomistajan kiinnitettävä huomiota koiran puremiskäyttäytymiseen, jotta koira oppii olemaan purematta aikuisena. Mitä siis pitäisi tehdä, kun koiranpentu puree?