Tee se itse: DIY kissan kiipeilypuu – vinkkejä ja ohjeet

Kirjoittanut Bärbel Edel
DIY kissan kiipeilypuu

Kissat rakastavat raapimispuita: kiinnostaisiko sinua rakentaa DIY-kiipeilypuu omalle lemmikillesi?

Kissan kiipeilypuu on sen seikkailupuisto, näköalatorni ja lepopaikka. Lisäksi se toimii kissan kynsienteroituspaikkana. Jokaisella kissalla tulisi olla raapimispuu. Jos rakennat kissan kiipeilypuun itse, voit toteuttaa sen juuri oman makusi ja kissasi yksilöllisten tarpeiden ja mieltymysten mukaan. Tästä artikkelista löydät kaiken tärkeän tiedon raapimispuista sekä ohjeen, miten tehdä itse DIY kissan kiipeilypuu koivunrungon avulla.

DIY kissan kiipeilypuun edut

Itsetehdyllä raapimispuulla on valmiina ostettuihin malleihin verrattuna se etu, että voit toteuttaa sen juuri omien toiveidesi mukaan. Sinulla on vapaat kädet valita mieluisa puu, makuupaikkojen kankaat ja kiipeilypuun värimaailma. Voit toteuttaa raapimispuun niin, että se sopii sisustukseesi ja asuntosi kokoon.

Oman kissan tarpeita vastaava

Lisäksi voit ottaa huomioon kissasi mieltymykset ja tarpeet: rakastaako se leikkiä ympäri puuta vai tekeekö se mieluummin olonsa mukavaksi helposti saavutettavilla makuupaikoilla? Voit ottaa tällaiset seikat huomioon puuta suunnitellessasi. Jos kissasi on jo hieman vanhempi tai sen liikkuminen on rajoittunutta, voit rakentaa ramppeja ja portaita niin, että sen on helpompi kiipeillä.

Jos sinulla on useampi kissa, tarvitset ehkä puun, josta kaikki karvakuonosi löytävät oman paikkansa.

Jos siis nautit pienestä puuhastelusta, voit ilahduttaa sekä kissaasi että itseäsi itsetehdyllä kiipeilypuulla.

Raapimispuun rakentaminen itse: ota huomioon seuraavat seikat

Internetistä löytyy lukuisia ohjeita raapimispuun rakentamiseen. Työkalut ja tarvikkeet saat rautakaupasta. Jopa Ikean huonekaluista voi rakentaa raapimispuun. Riippumatta siitä, mihin ratkaisuun päädyt, ota huomioon seuraavat seikat ennen kuin aloitat:

 • Jos käytät luonnonrunkoa, puu ei saa olla tuoretta. Sitä pitää säilyttää ensin muutamia viikkoja, jotta se ei väänny tai käyristy myöhemmin.
 • Puun kuoren alla elää lukuisia hyönteisiä, minkä vuoksi kuori tulee poistaa.
 • Rungon alemman osan tulee olla tarpeeksi pitkä, jotta kissa voi venytellä ja teroittaa siinä nautinnollisesti kynsiään.
 • Jos rungon pinta on sileä, kiedo sen ympärille sisalköyttä. Se antaa puulle erinomaisen karkean pinnan, johon kissan on hyvä teroittaa kynsiä.
 • Ota huomioon puun statiikka: mitä korkeampi raapimispuu on, sitä vakaampi sen tulee olla. Huolehdi siitä, että sinulla on tarpeeksi painava ja suuri lattialevy ja kiinnitä puu varmuuden vuoksi myös kattoon tai seinään.
 • Käytä vain materiaaleja, joista ei ole vaaraa terveydelle. Se on hyvä pitää mielessä etenkin maaleja ja liimoja valitessa. Jos kiedot rungon ympärille sisalköyttä tai päällystät makuupaikat kankaalla, valitse aina tuotteet, joissa ei ole käytetty haitallisia kemikaaleja.
 • Vältä kaikkea, missä kissasi voi loukata itsensä: niittejä, uloskurkistavia nauloja ja ruuveja sekä puutikkuja. Kaikki levyt tulee hioa perusteellisesti.
 • Mittaa tarkkaan paikka, johon haluat asettaa raapimispuun. Lattialla tulee olla tarpeeksi tilaa alas hyppäämistä varten.
 • Valmista ensin yksityiskohtainen luonnos, jotta tiedät, mitä materiaaleja tarvitset.

Vinkki: Jos et halua odottaa niin kauaa, että luonnonrunkosi on kuivunut kunnolla, voit kysyä puusepältä, olisiko hänellä käyttövalmiita runkoja.

Koivu on erinomainen raapimispuu kissalle
Koivunrunko soveltuu erityisen hyvin kynsien teroitukseen.

Näin rakennat raapimispuun itse

Haluaisitko rakentaa kissallesi raapimispuun? Koivunrungosta tehty raapimispuu on helppo rakentaa, ja se tuo palan luontoa myös sisäkissojen kotiin.

Koivun kuori ei vain näytä hyvältä, vaan siinä on myös se hyvä puoli, että se ei tarjoa niin paljon suojaa hyönteisille. Sinun ei siis tarvitse poistaa kuorta rungosta. Jos valitset jonkin muun puun, poista kuori ehdottomasti ennen kuin aloitat.

Muita etuja: Et tarvitse sisalköyttä. Puu ei myöskään voi kaatua, sillä se kiinnitetään kattoon.

“Tee se itse” DIY kissan kiipeilypuu: tarvikkeet

 • Huoneen korkuinen koivunrunko
 • Puulevy, n. 2 x 20 x 60 cm (riippuen rungon suuruudesta)
 • Puuruuvi 6 mm x 100 mm upotettavalla päällä
 • Ruuvikoukku puukierteellä runkoa varten
 • Silmukallinen kattoruuvi
 • Proppu kattoruuvia varten

Muista: Ota huomioon kattosi materiaali, kun valitset proppua kattoruuvia varten. Betonikatto vaatii erilaisen propun kuin puukatto.

DIY-kiipeilypuun tekoon tarvittavat työkalut

 • Saha
 • Akkuruuvinväännin
 • Porakone
 • 1 puuporanterä 5 mm
 • Sopivat poranterät koukulle ja propulle
 • Oksasakset

Työvaiheet

 1. Valitse sopiva paikka rakentaa DIY kissan kiipeilypuu.
 2. Leikkaa – mikäli tarpeen – ylimääräiset oksat pois oksasaksilla.
 3. Sahaa koivunrunko toivotun mittaiseksi. Oikean mitan laskemiseksi vähennä kiinnityskoukun mitta huoneen korkeudesta. Huomioi sahatessasi, että rungon lattialle tulevan pään on oltava suora.
 4. Ruuvaa puuruuvi jalustan läpi rungon kiinnitystä varten. Ruuvin tulee olla keskellä, ja sen on upottava jalustaan. Muutoin se vaurioittaa lattiaa. Jos puuruuvia ei saa helposti kierrettyä jalustaan, poraa pieni reikä kiinnityksen helpottamiseksi.
 5. Ruuvaa koivunrungon alaosa kiinni jalustaan. Voit porata myös runkoon reiän, jolloin ruuvi uppoaa runkoon helpommin.
 6. Kiinnitä ruuvikoukku rungon yläpäähän. Sen avulla puu kiinnitetään myöhemmin kattoon.
 7. Poraa reikä siihen kohtaan kattoa, johon haluat puun asettaa, ja laita proppu reikään. Kiinnitä sen jälkeen silmukallinen kattoruuvi.
 8. Nyt voit asettaa puun paikoilleen ja kiinnittää koukun silmukkaan. Ruuvien kierteiden avulla voit säätää korkeutta sopivaksi.

Vinkki: Eikö sinulla ole sopivaa sahaa, tai oletko muuten hieman epävarma? Siinä tapauksessa kysy puusepältä tai rautakaupasta, voivatko he sahata rungon sopivan mittaiseksi.

Makuupaikkojen kiinnitys

Jos rungossa on oksia, voit kiinnittää kiipeilypuuhusi lisää makuupaikkoja. Kiinnitä sopivan kokoiset laudat tai levyt oksien haaroihin. Voit kiinnittää laudat sopivilla vinkkeleillä, joita on saatavilla rautakaupoista.

Onko teoksesi valmis? Levähdä tehdyn työn jälkeen ja tarkkaile, mitä kissasi tuumii uudesta huonekalustaan.

Jos raapimispuun rakentaminen on sinusta liian työlästä, löydät zooplussan verkkokaupasta laajan valikoiman erilaisia kissan kiipeilypuita.

Lähde:
Stefanie Friedrich: Morle schnurrt. Moderne Wohnaccessoires für Katzen selbst gemacht.


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

Olen journalisti, joka rakastaa eläimiä ja on jo kansanperinteiden opintojen kautta tutkinut koiran ja ihmisen suhdetta. Muutama vuosi sitten adoptoin kollikissan müncheniläisestä eläinsuojasta. Elvis on syy kissablogilleni "Lieblingskatze" ja sille, että kirjoitan nykyään paljon kissoista. Toivon, että artikkelini auttavat ihmisiä ymmärtämään lemmikkejään paremmin.


Hyödyllisimmät artikkelimme
11 min

Miten kissat tutustuvat toisiinsa?

Kissaa ei enää pidetä eläimenä, joka mieluiten elää yksinään omissa oloissaan.  Monet kissojen kanssa elävät ovat huomanneet, että kissat viihtyvät mainiosti muiden kissojen seurassa. Etenkään kissanpentuja tai pelkästään sisäkissana eläviä kissoja ei oikeastaan saisi pitää yksinään. Miksipä et siis hankkisi yksinäiselle kissalle toista (tai kolmatta) kissaa seuraksi löytöeläinkodista tai kissankasvattajalta? Ei ole kuitenkaan varmaa, että monen kissan talouden saa toimimaan ongelmitta.
11 min

Kissa ja koira yhdessä – onnistuuko se?

Sanonta kuuluu "kuin kissa ja koira", mutta sillä tarkoitetaan, että yhteiselosta on sopu kaukana. Eivätkö kissa ja koira tosiaankaan tule toimeen keskenään? Missä on kissan ja koiran oletetun eripuran syy? Onko mahdollista pitää kissaa ja koiraa samassa taloudessa niin, että molemmat eläimet ovat olosuhteisiinsa tyytyväisiä? Ottaisitko mieluummin kissan vai koiran lemmikiksesi? Kaikkien eläimistä pitävien ei ole helppo vastata tähän kysymykseen. Ihmiset pitävät yleensä monista eläimistä, mahdollisesti myös tasavertaisesti kissoista ja koirista. Sekä kissojen itsenäisyydellä että koirien uskollisuudella on omat ihmisiä miellyttävät puolensa. Jos haluaa itselleen nelijalkaisen lemmikin, ei aina välttämättä tarvitse valita kissan ja koiran välillä. Molempia lemmikkeinään pitävät ovat saaneet huomata, että kissasta ja koirasta voi tulla keskenään ihan hyvät kaverit. Se kuitenkin edellyttää sitä, että molemmat eläimet on sosiaalistettu hyvin ja että niiden on annettu rauhassa tottua toisiinsa.
11 min

Kissan adoptointi – kasvattajalta, löytöeläinkodista vai yksityiseltä adoptoiminen?

Oletko jo pitkään halunnut oman kissan? Olet etsinyt tietoa siitä, mitä kissan pitäminen käytännössä merkitsee, ja tullut siihen tulokseen, että kissa saisi luotasi hyvän kodin. Asia on siis siltä osin selvä - seuraavaksi on vuorossa kissan etsimisen vuoro ja kissan adoptointi. On monta syytä valita kissa lemmikkieläimeksi. Monien mielestä kissa on vastustamattoman suloinen lemmikki ja sopiva siliteltäväksi sylissä tai sohvalla lekotellessa. Aina välillä sen leikkisä mieli kuitenkin tempaa mukaansa hupsuttelemaan. Eläinkaupassa kissoille on olemassa monenlaisia hyödyllisiä tai hauskoja tuotteita, jotka huomioivat kissan tarpeet. Kuka kissanystävä voisikaan vastustaa söpöjä leluhiiriä, innovatiivisia lelukeppejä tai kissanruokakuppeja, jotka sopivat kodin sisustukseen. Ehkä olet jo selvittänyt miltä unelmiesi kissa näyttäisi, millainen se olisi luonteeltaan tai haluaisitko tarjota kodin jopa kahdelle kissalle. Mistä sitten adoptoida kissa? Olisiko löytöeläinkoti hyvä ratkaisu vai kasvattaja parempi? Entä löytyisikö unelmien kissa sanomalehden ilmoituspalstalta, kaupan ilmoitustaululta tai netin kautta lähietäisyydeltä haettavaksi?