Lihava kissa: vinkkejä kissan laihdutukseen

Lihava kissa makaa

Ylipainoisuus on suhteellisen yleistä varsinkin sisäkissoilla.

Lihava kissa on valitettavasti yhä yleisempi näky. Ylipainolla on vakavia seurauksia kissan terveydelle ja odotetulle eliniälle. Reagoi kissasi ylipainoon yksilöllisellä ruokavaliolla ja sopivalla liikuntaohjelmalla.

Lihava kissa – minunko?

Yleisin syy kissan ylipainoon on ruoan ylitarjonta. Sen ohella myös liian vähäinen liikunta, kastrointi ja joskus myös sairaudet voivat vaikuttaa ylipainon kertymiseen.

Mutta miten tiedät, onko kissasi liian lihava? Säännöllisen punnitsemisen ohella on olemassa muutama kriteeri, joita voit käyttää apuna arvioinnissa. Laita kätesi kissasi kylkiluille. Jos kissasi on ylipainoinen, sen kylkiluut ovat vain vaivoin tunnistettavissa. Lihavan kissan vyötärö ei ole myöskään enää erotettavissa ylhäältä käsin, ja sen vatsa kulkee samassa linjassa lattian kanssa.

Haluatko tietää lisää ylipainon syistä ja seurauksista? Lue myös artikkelimme Onko kissani ylipainoinen?

Ensimmäinen toimenpide lihavan kissan kanssa: käynti eläinlääkärillä

Kun olet todennut, että kissasi on ylipainoinen, sinun on ryhdyttävä toimenpiteisiin liikakilojen pudottamiseksi. Ylipaino rasittaa kissan koko vartaloa, ja se voi myös johtaa muihin sairauksiin. Onneksi voit kuitenkin vaikuttaa kissasi painoon eri tavoin. On tärkeää, että noudatat toimenpiteitä määrätietoisesti ja pitkäkestoisesti.

Ennen kuin muutat kissan ruokavaliota tai aloitat liikuntaohjelman, vie kissasi ensin eläinlääkärin tutkittavaksi. Eläinlääkäri pystyy parhaiten selvittämään, kuinka paljon kissallasi on ylipainoa. Hän voi ennen kaikkea myös poissulkea mahdolliset terveydelliset seikat, jotka saattavat piillä ylipainon takana. Eläinlääkäri antaa sinulle ohjeet siihen, miten saatte kissasi painon putoamaan hellävaraisesti.

Ensin eläinlääkäri määrittää kissasi yksilöllisen ihannepainon sekä päivittäisen energiantarpeen. Suositeltu ruokamäärä perustuu kissan ihannepainoon. Dieetin alussa sovittu päiväannos tulee sopeuttaa myöhemmin dieetin etenemisen ja jo pudotettujen kilojen perusteella. Uudesta päiväannoksesta sovitaan myöhemmillä kontrollikäynneillä. Tavoitteena on, että kissa pudottaa painoa 0,5–1 prosenttia sen kokonaispainosta viikkoa kohden.

Miten ruokkia lihavaa kissaa oikein?

Jotta kissasi pudottaa painoa terveellisesti, jokaisen liikuntaohjelman rinnalla on oltava sopiva ravintokonsepti. Kissojen painonpudotuksessa on oltava varovainen: karvakuonot reagoivat herkästi nopeasti vapautuviin rasvavarastoihin! Radikaali rasvanpoltto voi johtaa hepaattiseen lipidoosiin (rasvamaksaan). Hoitamattomana se johtaa kissan kuolemaan. On siis tärkeää, että  lihavan kissan paino putoaa hitaasti ja tasaisesti.

Punnitse ruoan määrä tarkkaan

Pääsyynä kissojen ylipainoon on liian suuri ruokamäärä yhdistettynä liian ravinteikkaaseen ruokaan. On siis välttämätöntä, että noudatat suositeltuja ruokamääriä onnistuaksesi kissan painonpudotuksessa.

Jos käytät kuivaruoan mittaamiseen pelkkää mittakuppia, ruoan määrä ylittää nopeasti suositellun annoskoon. Vain kymmenen kuivaruokanappulaa liikaa voi johtaa siihen, että kissasi ei laihdu, vaan se saattaa jopa kerryttää lisää painoa. Punnitse sen vuoksi ruoka ehdottomasti keittiövaa’an avulla.

Rajoita myös kissasi päivittäisten herkkujen määrää, sillä niissä on usein hyvin paljon kaloreita. Jos kuitenkin annat herkkuja, ne pitää ehdottomasti laskea mukaan päivän kokonaiskalorimäärään.

Löydät englanninkielisellä videolla esiintyvät tuotteet seuraavien linkkien avulla: Royal Canin Light Weight Care -kuivaruoka, Concept for Life Light -kuivaruoka, Smilla Adult Light -kuivaruoka, pajumaja, kissantunneli, kissanonki.

Mieluusti märkäruokaa, ei missään tapauksessa elintarvikkeita

Kuivaruoalla on pienen kosteuspitoisuuden vuoksi suurempi energiapitoisuus 100 grammaa kohden kuin märkäruoalla. Jos kissasi on vain lievästi lihava, saavutat jo tuloksia, kun korvaat osan kuivaruoasta märkäruoalla.

Sinun ei kuitenkaan koskaan tule antaa kissallesi ihmisille tarkoitettuja elintarvikkeita. Niissä on erittäin paljon kaloreita, ja ne kattavat usein jo suuren osan kissan päivittäisestä energiantarpeesta. Esimerkiksi 30 grammaa kinkkua kattaa jo melkein sata prosenttia neljä kiloa painavan kissan päiväannoksesta.

Vinkki: Totuttele sopivaan ruokintarutiiniin. Se auttaa kissaa saavuttamaan ihannepainonsa ja myös pysymään siinä. Rutiini auttaa sinua myös vieroittamaan kissasi kerjäämistavasta.

Lihavan kissan ravinto: minkälainen ruoka on sopivaa?

Jos kissastasi on tullut hieman ylipainoinen, se usein pysyy painossaan tai kerryttää sitä jopa lisää. Tue sen vuoksi kissasi laihdutusprosessia sopivalla ravinnolla.

Jos haluat pudottaa kissasi painoa pysyvästi, tavalliset ruoat eivät valitettavasti sovi kissasi ravinnoksi. Jos annat tavallista ruokaa normaaliannosta vähemmän, kissasi ei enää saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita, mikä johtaa puutostiloihin. Kevyttuotteet tai erityiset laihdutuskuurituotteet sopivat paremmin painonpudotukseen.

Kissa syö kevytruokaa
© SValeriia / stock.adobe.com

Kevytruoka vs. laihdutusruoka

Kevytruoalla tarkoitetaan yleensä jonkin valmistajan vähäkalorisinta ruoka-sarjaa. Kevytruoat sopivat erinomaisesti painonhallintaan, mutta ne eivät usein riitä painonpudotukseen.

Erityisissä laihdutuskuurituotteissa, jotka on myös merkittävä selkeästi sellaisiksi, on huomattavasti alhaisempi kalorimäärä. Ne ovat kuitenkin sopeutettu ylipainoisten kissojen tarpeisiin, ja niissä on kaikki tärkeät ravintoaineet, vitamiinit ja hivenaineet.

Suuri proteiinipitoisuus

Ylipainoiselle kissalle sopivassa ruoassa on ennen kaikkea paljon proteiinia. Kuivapainon 30–40 prosentin raakaproteiinipitoisuus kuivaruoassa ja 9–12 prosentin raakaproteiinipitoisuus märkäruoassa on todettu hyväksi.

Korkea proteiinipitoisuus parantaa kylläisyydentunnetta ja nostaa energiankulutusta aterian jälkeen. Samalla se tukee lihasmassan ylläpitoa.

Matala raakarasvapitoisuus

Rasva on tietenkin suurin kaloreiden lähde, ja sitä tulee olla ruoassa vain erittäin vähän. Rasvapitoisuus ei kuitenkaan saa olla liian pieni, sillä se vaikuttaa ruoan maittavuuteen. Samalla liian matala rasvapitoisuus vaarantaa myös välttämättömien rasvahappojen ja rasvaliukoisten vitamiinien saannin. Painonpudotukseen sopii kuivaruoka, jossa on 8–10 prosentin raakarasvaosuus tai märkäruoka, jossa on yhden prosentin raakarasvaosuus.

Korkea raakakuituosuus

Raakakuituosuus on myös tärkeässä roolissa kissan painonpudotukseen sopivassa ruoassa. Kuidut huolehtivat nopeammasta kylläisyydentunteesta. On suositeltavaa, että kissan kuivaruoassa on 5–10 prosentin ja märkäruoassa 1,5 prosentin raakakuituosuus.

Mitä hyötyä ravintolisistä on?

Myös ravintolisät, kuten aminohappo L-karnitiini, voivat vaikuttaa positiivisesti ihannepainon saavuttamiseen, sillä L-karnitiini stimuloi kehon rasvanpolttoa. Tulehdusta estävät omega-3-rasvahapot huolehtivat puolestaan siitä, että verensokeri pysyy tasaisena.

Lihavan kissan liikuntaohjelma

Oikeanlaisella ruokavaliolla olet ottanut jo ison askeleen liian lihavan kissan auttamiseksi takaisin ihannepainoonsa. Sinun tulee kuitenkin täydentää ruokavaliota aina sopivalla liikuntaohjelmalla. Siten kissasi polttaa enemmän kaloreita, kasvattaa lihaksia ja kohottaa kuntoa.

Voit kokeilla myös esimerkiksi uusia kissanleluja, jahtileikkejä kissanongella ja muita kissan urheilulajeja.

Lihava kissa vaa'alla
Jos kissasi pitää pudottaa painoa, yksi asia on erityisen tärkeää: laihdutuskuurin on edettävä hitaasti ja varovasti.

Apua laihdutukseen: mitä muuta voit tehdä?

Märkäruoalla ruokinnassa nystyrälliset ruokinta-alustat ovat osoittautuneet tehokkaiksi. Kissojen on siten pakko syödä hitaammin, jolloin kylläisyydentunne tulee nopeammin ja kestää pidempään. Samalla kissoilla on puuhaa pidempään, ja ne ovat siten myös pidempään tyytyväisiä.

Jos sinulla on monikissatalous, joissa kaikkien kissojen ei tarvitse noudattaa dieettiä, sirutunnisteinen ruoka-automaatti voi olla avuksi. Se ohjelmoidaan sen kissan sirunumeron mukaan, jonka on tarkoitus saada ruoka-automaatista ruokaa. Kaikki muut kissat jäävät nuolemaan tassujaan.

Voit parantaa kissasi tyytyväisyyttä myös kissan aktivointikupilla tai muilla älyleluilla. Ne voidaan täyttää osalla punnittua päiväannosta, ja ne pitävät siten kissan aktiivisena. Samalla kissa liikkuu enemmän ja kuluttaa osan saamistaan kaloreista.

Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Saako kissalle antaa maitoa?

Moni yhdistää mielessään maidon ja kissat toisiinsa. Useissa lastenkirjoissa ja elokuvissa kissa kuvataan litkimässä maitoa onnellisena. Tämä ei ole vain tarua, sillä kissat todellakin rakastavat maitoa. Yksi teoria tähän maidonhimoon on, että se muistuttaa kissoja niiden imetysajasta. Mutta saavatko kissat juoda maitoa?
5 min

Ikääntyvän kissan ravinto

Turkki alkaa harmaantua ja käynti alkaa hidastua - mutta ei kannata surra! Kun seniorikissa saa oikeanlaista ravintoa syödäkseen, se pysyy ikävuosistaan huolimatta hyväkuntoisena ja terveenä. Eläinlääkärin määräämän hoidon lisäksi voidaan hyvällä ravinnolla torjua vaivoja, jotka ovat mahdollisten kroonisten sairauksien aiheuttamia - ikääntyvän kissan ravinto on siis suuressa osassa sen terveyttä.
3 min

Kissalle myrkylliset kasvit

Pihasi kukat ovat kauneimmassa loistossaan ja kissasi maistelee puutarhakasveja sieltä täältä. Niin idylliseltä kuin tämä voikin kuulostaa, saattaa siinä myös piillä vaara - kissalle myrkylliset kasvit saattavat näyttää harmittomilta, mutta eivät totisesti ole sitä!