Kastroidun ja steriloidun kissan ruoka

Steriloidun kissan ruoka

Kissa ei ole vain kissa ja kissanruokia on sen mukaisesti erilaisia. Kissanpentu tarvitsee erilaista ravintoa kuin täysikasvuinen kissa, saati sitten jo vanhuuden päiviään viettävä kissa. Osa kissoista on toimeliaita ja osa haluaa lekotella mukavasti oman kodin lämmössä. Oikeanlainen ravinto huomioi kissan yksilölliset tarpeet ja ominaisuudet. Kastrointi tai sterilointi vaikuttaa elimistön toimintaan, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Millaista on steriloidun kissan ruoka?

Kissan kastraatio ja sterilisaatio

Kastraation vaikutuksesta elimistöön ollaan monta mieltä. Kissat tulisi kuitenkin leikkauttaa jo eläinsuojelullisista syistä, jos ne eivät osallistu jalostukseen. Eläinlääkärin tekemä kastraatio tai sterilointi on tavallinen toimenpide, josta ei yleensä aiheudu kissalle mitään ongelmaa. Myönteisenä seurauksena leikatuilla kissoilla on havaittu olevan vähemmän erilaisia syöpäsairauksia. Lisäksi leikatut kissat ovat usein tasapainoisempia ja kärsivät vähemmän stressistä. Kastraatio tai sterilointi vaikuttaa kuitenkin kissan aineenvaihduntaan ja hormonitasapainoon ja voi muuttaa niitä, sillä ruokahalun säätelyyn ja aineenvaihdunnan nopeuteen vaikuttavan sukupuolihormonin määrä vähenee. Tämän vuoksi kissan energiantarve pienenee, vaikka samalla ruokahalu kasvaa. Leikatut eläimet ovat rauhallisempia, ja monet kissan omistajat saattavatkin huomata, että kissalle kertyy lisäkiloja.

Harmaa kissa syömässä steriloidun kissan ruokaa

Oikeanlainen ravinto leikatuille kissoille

Kastroidut ja steriloidut kissat tarvitsevat leikkauksen jälkeen aiempaa vähemmän kaloreita kattamaan päivittäisen tarpeen. Kissat tarvitsevat kuitenkin edelleen tärkeitä vitamiineja ja kivennäisiä pysyäkseen terveenä ja virkeänä. Lihomisen välttämiseksi ei tule vain vähentää ruoan määrää, sillä silloin kissa ei välttämättä saa riittävästi ravinteita tukemaan elimistön tärkeitä toimintoja. Jotta kissa ei lihoisi, ruoan on sisällettävä vähemmän kaloreita. Leikatun kissan energiantarve vähenee nimittäin usein jopa 30 prosenttia. Kuulostaako hankalalta? Ei välttämättä.

Ihanteellinen steriloidun kissan ruoka huomioi kissan vitamiinien ja kivennäisaineiden tarpeen, mutta sisältää vähemmän kaloreita ja rasvaa. Monet kauppojen kastroitujen ja steriloitujen kissojen ruoat ovat tällaisia ja niissä on lisäksi muita tärkeitä ominaisuuksia. Lisäaineet, kuten esimerkiksi aminohappo L-karnitiini, voi tukea painonhallintaa. Ruoan tasapainoinen kalsium-fosforisuhde on tärkeää kissan kivennäisainetasapainolle. Se voi lisäksi vähentää virtsa- ja munuaiskivien muodostumista. Laadukas valkuainen lisää kylläisyyden tunnetta ja tukee lihasmassan säilymistä, myös vähemmän aktiivisilla kissoilla. Eikä vähäisimpänä antioksidantit voivat tukea yksittäisten solujen korjausmekanismia.

Mustalle kissalle syötetään kädestä steriloidun kissan ruokaa

Ruokavalion muutos

Kun leikatun kissan ravitsemustarpeisiin sopiva steriloidun kissan ruoka on löytynyt, vuorossa on ruokavalion muutos. Kissanomistajat ovat ehkä joskus huomanneet, ettei kissa ole kovin yhteistyökykyinen, kun se huomaa, ettei tarjolla ole entistä mieliruokaa, vaan tuntematonta erikoisruokaa.

Kissan ruokavaliota kannattaa muuttaa asteittain. Niinpä aluksi sekoitetaan teelusikallisen verran uutta ruokaa kissan tavallisen ruoan sekaan. Uuden ruoan osuutta lisätään vähitellen kunnes ruokakupissa on enää vain uutta ruokaa. Voit myös vähentää herkkuja ja välipaloja ennen kuin kissa syö uutta ruokaa. Lisää vinkkejä kissan ruokavalion muutokseen tästä artikkelista!

Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Saako kissalle antaa maitoa?

Moni yhdistää mielessään maidon ja kissat toisiinsa. Useissa lastenkirjoissa ja elokuvissa kissa kuvataan litkimässä maitoa onnellisena. Tämä ei ole vain tarua, sillä kissat todellakin rakastavat maitoa. Yksi teoria tähän maidonhimoon on, että se muistuttaa kissoja niiden imetysajasta. Mutta saavatko kissat juoda maitoa?
5 min

Ikääntyvän kissan ravinto

Turkki alkaa harmaantua ja käynti alkaa hidastua - mutta ei kannata surra! Kun seniorikissa saa oikeanlaista ravintoa syödäkseen, se pysyy ikävuosistaan huolimatta hyväkuntoisena ja terveenä. Eläinlääkärin määräämän hoidon lisäksi voidaan hyvällä ravinnolla torjua vaivoja, jotka ovat mahdollisten kroonisten sairauksien aiheuttamia - ikääntyvän kissan ravinto on siis suuressa osassa sen terveyttä.
3 min

Kissalle myrkylliset kasvit

Pihasi kukat ovat kauneimmassa loistossaan ja kissasi maistelee puutarhakasveja sieltä täältä. Niin idylliseltä kuin tämä voikin kuulostaa, saattaa siinä myös piillä vaara - kissalle myrkylliset kasvit saattavat näyttää harmittomilta, mutta eivät totisesti ole sitä!