Kissan ruoka-allergia – yliherkän kissan ravinto

Ruskeaturkkinen kissa syö

Kissa voi saada lempiruoastaan oireita useista syitä. Oireina voi olla liiallista karvanlähtöä, iho- tai ruoansulatuselimistön oireita tai kissa oksentelee. Hyvät neuvot eivät välttämättä ole kalliita – jos kissa on allerginen joillekin ruoka-aineille tai sillä on yliherkkyyttä, on näitä ainesosia vältettävä ja tarjottava kissalle sopivaa ruokaa kissan ruoka-allergia huomioon ottaen.

Kissojen luonnollinen syömiskäyttäytyminen

Kissan omistajat ovat varmasti huomanneet, että monissa kissanruokapurkeissa ja -pusseissa on merkintä ”sensible”. Tällaisten ruokien pitäisi sopia erityisesti kissoille, joille tietyt ruoka-aineet voivat aiheuttaa yliherkkyysoireita. Mitä kissan allergialla ja yliherkkyydellä tarkoitetaan?

Miljoonien vuosien ajan pienet kissaeläimet pyydystivät ruokaa, joka sisälsi puhtaita aineksia, eli lihaskudosta, sisäelimiä, saaliseläimen vatsassa mahdollisesti olleita kasveja sekä luuta. Saaliissa ei luonnollisestikaan ollut säilöntäaineita, sokeria tai lisäaineita.

Valmiin tehdasvalmisteisen kissanruoan ansiosta kissan ruokkiminen on helppoa. Ulkona ja sisällä elävät kotikissat saivat pitkään sitä ennen tyytyä vain ihmisten ruoan tähteisiin. Koska valmisruoat sisältävät sopivasti kissalle tärkeitä kivennäisiä ja vitamiineja, niiden käyttö on suositeltavaa. Toisaalta taas kissanruokaan lisätään joitakin lisäaineita, jotta sitä voitaisiin varastoida kuukausien tai vuosienkin ajan.

Hiirien ja lintujen sijaan kissat saavat nykyään ravinnokseen nautaa, kalkkunaa ja muita suurempia saaliseläimiä purkissa. Monet näistä ovat pieniä saaliselämiä syöneelle kissalle täysin uusia lihanlähteitä. Useimpien eläinten elimistö pystyy hyödyntämään niille ennestään tuntemattomien saaliseläinten lihaa, mutta joillekin voi tulla yliherkkyysoireita ja kissan ruoka-allergia aktivoitua.

Kissat ovat luonnostaan lihansyöjiä

Kissat pystyvät lihansyöjinä hyödyntämään hiilihydraatteja vain pieninä määrinä, kun taas proteiini on tärkein energianlähde. Kasviperäiset hiilihydraatit eivät ole kissojen luonnollista ravintoa, vaan rasittavat kissan elimistöä ja voivat aiheuttaa allergiaoireita. Kuitenkin etenkin kuivaruoissa on valmistussyistä paljon kasviaineita, vaikka monet kissat ovat allergisia etenkin viljalle. Myös soijan tiedetään aiheuttavan kissan allergiaa.

Musta kissa syö kuivaruokaa kupista

Teollisesti valmistetussa kissanruoassa on harvoin juuri sellainen ravintokoostumus kuin kissan luonnossa pyytämässään saaliissa. Ihanteellisessa ruoassa lihaa on noin 85%, sisältäen lihaskudosta, sidekudosta sekä sisäelimiä. Loppuosa, eli noin 15 %, on saaliin ruoansulatuskanavassa olevaa kasviainesta sekä luuta ja nahkaa. Parhaana esimerkkinä koostumuksesta on kissan luonnollinen saaliseläin hiiri. Kissan lajinomainen ravinto sisältää 50–60 % proteiinia, 20–30 % rasvaa ja loput 3–8 % hiilihydraatteja saaliseläimen ruoansulatuskanavasta.

Kustannuksellisista syistä valmisruokaan sekoitetaan mukaan lisäaineita, kuten eläin- ja kasvisperäisiä sivutuotteita. Kaikki sivutuotteet eivät suinkaan ole huonoja, sillä onhan hiiressäkin lihaskudoksen lisäksi esimerkiksi sydän, maksa, keuhkot ja muita sisäelimiä. Sivutuotteita on kuitenkin yhdisteltävä mielekkäästi.

Mistä kissan ruoka-allergia johtuu?

Eurooppalaisen rehuasetuksen mukaan sivutuotteiksi hyväksytään myös sorkat, sarvet ja höyhenet. Näistä ei ole kuitenkaan hyötyä, sillä ne eivät ravitse kissaa, vaan rasittavat sen ruoansulatuselimistöä ja virtsateitä. Tästä voi seurata allergiaa, kun elimistön puolustusjärjestelmä vastustaa vieraita ja kenties myös vahingollisia aineita. Kun yliherkkyysreaktio johtuu ruoka-aineesta, on kyse intoleranssista. Kutina, oksentaminen, ripuli ja ihottuma ovat kissan ruoka-allergian tyypillisiä oireita.

Säilöntäaineet, kuten keinotekoiset antioksidantit, etoksikiini, BHA, BHT ja propyyligallaatti, saavat lihapitoisen ruoan säilymään myös huonelämmössä. Nämä eivät ole kuitenkaan erityisen terveellisiä, sillä laboratoriotestien mukaan monet eläimet ovat yliherkkiä niille.

Ruoan ainesosien lisäksi kissan allergian aiheuttajana voi olla myös varastopunkit. Ne pesivät mielellään eläinten ruoassa, jos niitä ei ole varastoitu oikein.

Allerginen kissa – mutta mille?

Vaikka kissa olisikin yliherkkä syömälleen ruoalle, voi sitä kuitenkin edelleen ruokkia valmiilla kissanruoalla. Tärkeää on vain löytää intoleranssin aiheuttaja, jota sitten vastaisuudessa vältetään.

Helpoimmin yliherkkyys selviää, kun kissalle tarjotaan ruoaksi sellaista lihaa, jota se ei ole aiemmin syönyt, ja jolle se ei siksi ole voinut vielä herkistyä. Vähitellen ruokaan lisätään aineksia, joita kissa on jo aiemmin syönyt, eli perunaa, riisiä, viljaa jne. Kuudesta kahdeksaan viikkoon kestävän ruokavalion muutoksen aikana yliherkkyysoireiden pitäisi vähentyä. Oireet pahenevat silloin, kun allergisoiva ainesosa on otettu mukaan ruokavalioon. Parhaassa tapauksessa yliherkkyyden aiheuttaja saadaan kartoitettua ja selvitettyä mistä ruoka-aineesta kissa saa allergiaoireita.

Oranssiturkkinen kissa syö kissanpäänmuotoisesta kupista

Kissan allergia ja hypoallergeeninen kissanruoka

Kun on selvitetty, onko kissa yliherkkä viljalle, tietylle lihalajille tai soijalle, on löydettävä sopivaa kissanruokaa. Onneksi monilla valmistajilla on valikoimissaan yliherkille kissoille tarkoitettua ruokaa, joka ei sisällä tiettyjä allergisoivia aineita, kuten soijaa, gluteenia tai viljaa. Tällaisissa ruoissa on enimmäkseen hyvin sulavia ainesosia tai vain yhdenlaista proteiinia ja hiilihydraattia. Näitä kissan elimistö sietää hyvin ja omistajan on helppo tarjota kissalle aterioita, joissa ei ole yliherkkyyttä aiheuttavia ruoka-aineita. Samalla kissa saa kuitenkin ruoasta kaikki tarvitsemansa tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet.

Yliherkille kissoille tarkoitettu hypoallergeeninen ruoka on maukasta. Hyvän makuista ruokaa on useina eri makuvaihtoehtoina ja myös luomuna, kuivaruokana ja märkäruokana. Niitä voi ostaa eläinlääkärin lisäksi eläintarvikekaupoista tai tilata verkkokaupoista.

Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Saako kissalle antaa maitoa?

Moni yhdistää mielessään maidon ja kissat toisiinsa. Useissa lastenkirjoissa ja elokuvissa kissa kuvataan litkimässä maitoa onnellisena. Tämä ei ole vain tarua, sillä kissat todellakin rakastavat maitoa. Yksi teoria tähän maidonhimoon on, että se muistuttaa kissoja niiden imetysajasta. Mutta saavatko kissat juoda maitoa?
5 min

Ikääntyvän kissan ravinto

Turkki alkaa harmaantua ja käynti alkaa hidastua - mutta ei kannata surra! Kun seniorikissa saa oikeanlaista ravintoa syödäkseen, se pysyy ikävuosistaan huolimatta hyväkuntoisena ja terveenä. Eläinlääkärin määräämän hoidon lisäksi voidaan hyvällä ravinnolla torjua vaivoja, jotka ovat mahdollisten kroonisten sairauksien aiheuttamia - ikääntyvän kissan ravinto on siis suuressa osassa sen terveyttä.
3 min

Kissalle myrkylliset kasvit

Pihasi kukat ovat kauneimmassa loistossaan ja kissasi maistelee puutarhakasveja sieltä täältä. Niin idylliseltä kuin tämä voikin kuulostaa, saattaa siinä myös piillä vaara - kissalle myrkylliset kasvit saattavat näyttää harmittomilta, mutta eivät totisesti ole sitä!