Kun kissat ovat epäsiistejä

katze unsauber

Kissat ovat luonnostaan siistejä eläimiä. Jos kissa muuttaa tapojaan käydä siististi hiekkalaatikolla tai ei enää puhdista itseään kuten ennen, on kyseessä jokin vakavasti otettava kissan fyysinen tai psyykkinen ongelma.

Kissan epäsiisteys tulee esiin useammallakin tavalla. Tapaus on ilmiselvä, jos kissa alkaa tehdä tarpeensa sisätiloissa kissanvessan ulkopuolelle. Myös se voi viitata kissan elimistön tai psyykeen sairauteen, jos kissa lopettaa itsensä puhdistamisen tai tekee niin aiempaa useammin.

Eläinlääkärille käymään

Jos kissa on muuttanut huomattavasti puhdistautumistapojaan tai ei enää ole niin siisti kuin aikaisemmin, on kissaa käytettävä eläinlääkärillä. Eläinlääkäri tarkastaa kissan elimellisten vikojen varalta. Jos kissa puhdistaa itseään liian ahkerasti, sillä saattaa olla allergia tai vaivana haitalliset eliöt tai ötökät. Tarpeillakäyntitapojen huonontuminen ja epäpuhtaus viittaavat usein virtsarakontulehdukseen tai johonkin toiseen tulehdukseen. Jos kissa osoittautuu fyysisesti terveeksi, syytä aletaan etsiä muualta.

Virtsamerkintöjä vai epäsiisteyttä?

Etenkin kollikissojen epäpuhtautta tulkitaan usein virtsalla merkkailuksi. Toisinkin päin tulkitseminen on mahdollista. Mistä sitten voi erottaa merkkaileeko kissa vai onko siitä tullut epäsiisti?

Kissaa on tarkkailtava silloin, kun se on tekemässä tarpeitaan väärään paikkaan. Virtsalla merkatessaan kissa seisoo suorana ja pissaa vaakasuoraan taaksepäin samalla, kun sen häntä on ojennettuna suoraksi ja värisee. Suurin osa kastroimattomista kolleista merkkailee, mutta myös naaraat saattavat tehdä niin kiima-aikana ja ennen kuin ne on leikattu. Virtsalla merkkailu ei aina johdu hormoneista. Usein kissalla on vain halu merkitä oma reviirinsä puolustautumistarkoituksissa esimerkiksi silloin, kun taloudessa on useampia kissoja tai muita lemmikkejä.

Jos kissa kyykistyy tarpeita tehdessään, kyseessä ei ole merkkailu vaan epäsiisteys.

Epäsiisteyttä

Kissa on puhtaudesta pitävä eläin. Jos kissalla ei ole elimellistä vikaa, ja eläinlääkäri on sen myös todennut, epäsiisteys viittaa yleensä vain krooniseen stressiin. Silloin on huomioitava, että kissa ei halua käytöksellään tuottaa mielipahaa kotiväelleen. Se ei yleensä edes osaa ymmärtää, että virtsaaminen väärään paikkaan on ihmisten mielestä epämiellyttävää. Kissalla ei valitettavasti usein ole muitakaan keinoja ilmaista huonoa oloaan. Jos kissaa sellaisessa tapauksessa rangaistaan tai äkkinäisestä mielijohteesta työnnetään sen nenä juuri tehtyyn pissalätäkköön, ei kissan huonoa oloa tule autetuksi mitenkään. Päinvastoin kissa stressaantuu lisää ja päädytään noidankehään. Kissa voi tuntea, että sitä painostetaan, mikä ei auta epäsiisteyden poistamisessa.

On parasta keskittyä löytämään ongelman perimmäinen syy. Usein epäsiisteys saattaa johtua siitä, että kissan olosuhteet eivät vastaa sen lajinmukaisia vaatimuksia. Onko nuori kissa tuotu maaseudulta olosuhteisiin, joissa sillä ei enää ole muita kissoja kavereinaan, se ei pääse liikkumaan vapaasti ulkona tai pihamaalla, eikä sillä ole enää mielenkiintoista puuhaa? Onko kissanomistaja itse poissa kotoa niin paljon, että kissa joutuu olemaan yksin kellon ympäri? Kenties kissan elämässä on tapahtunut käänteentekeviä muutoksia, kuten esimerkiksi muutto, kissan omistajan uusi seuralainen tai vauva. Voi olla että kissanvessan paikkaa on muutettu, mutta uusi paikka on kissan mielestä liian levoton, eikä se tunne voivansa tehdä tarpeitaan rauhassa. Myös toisten kissojen läsnäolo voi häiritä kissaa.

Kissan tapa puhdistaa itseään

Itsensä puhdistaminen on kissan arjessa yhtä välttämätöntä kuin nukkuminen. Kissat pitävät tarkasti huolta siisteydestään. Kielellä nuollessaan ne poistavat turkistaan irtoamassa olevat karvat ja puhdistavat turkkinsa ruohoista ja muista roskista sekä liasta, jota tulee esimerkiksi tarpeilla käydessä. Kissa ei pese itseään kissamaiseen tapaan, jos se keskittyy puhdistamiseen liian lyhyen aikaa, liian harvoin tai se alkaa pestä itseään huomiota herättävän usein.

Toisaalta se miten kauan aikaa ja vaivaa kissat käyttävät puhdistautumiseensa riippuu yksilöllisistä ominaisuuksista. Jos kissa muuttaa puhdistamistapojaan yht’äkkiä, jotain on vialla. Tällöin kissa voi alkaa yllättävästi puhdistaa itseään liian usein (overgrooming). Kissan omistaja huomaa sen usein vasta siinä vaiheessa, kun hän löytää kissan turkista karvattomia kohtia esimerkiksi vatsasta, reisien sisäpuolelta tai hännäntyvestä. Liika siistiytyminen voi johtua joko fyysisistä tai psyykkisistä syistä. Ellei eläinlääkäri ole löytänyt kissasta allergiaa, ruoka-aineyliherkkyyttä tai mitään muutakaan sen fyysistä terveyttä vaivaavaa, syynä on ilmeisesti stressi.

Samoin on myös silloin, jos kissa ei enää pese itseään riittävästi. Ellei kissa enää puhdista itseään käytyään tarpeillaan, voi syynä olla vanhuuden oireet tai suutulehdus. Myös krooninen stressi ja ahdistuneisuushäiriö ovat mahdollisia.

Tällöin on syytä tarkistaa millaisissa olosuhteissa kissa joutuu elämään. Nukkuuko se tarpeeksi? Vaikuttaako se uupuneelta? Näyttääkö siltä, että se on stressaantunut, etenkin kun läsnä on uusi perheenjäsen tai on tietty vuorokauden aika? Entä eikö kissavanhus enää saa olla rauhassa siksi, että talouteen on otettu lemmikiksi myös energinen kissanpoikanen.

Ammattilainen auttaa

Mikäli kissan käyttäytymisen muutokseen ei pystytä kotona löytämään syytä ja vaikka eläinlääkäri on todennut kissan olevan terve, mutta kissa näyttää edelleenkin voivan huonosti, merkkailee virtsallaan, on epäsiisti tai puhdistaa itseään liioitellusti, voi ongelmakissakouluttajan tai kissapsykologin puheilla käymisestä olla apua. Nämä ammattiauttajat ovat perehtyneet kissan käyttäytymiseen tarkasti. He pystyvät sovittelemaan kissan ja omistajan välisiä epäselvyyksiä, löytämään ongelmien syyt ja korjaamaan väärinkäsitykset.

Toivotammekin jokaiselle kissalle ja kissanomistajalle kaikkea hyvää!

Hyödyllisimmät artikkelimme
8 min

Kissa maukuu yöllä, mitä tehdä?

Jokainen kissan omistaja on varmasti maannut ajoittain sängyssään valveilla kuunnellen kissansa yöllistä konsertointia. Mitä tehdä, kun kissa vie mouruamisellaan yöunet ja miksi niin monet kissat elämöivät varsinkin öisin? Mikä hiljentäisi nämä yölliset aariat?

3 min

Miksi kissa nuolee ihmistä?

Jos tunnet kaksi kissaa, jotka pitävät erityisen paljon toisistaan, hyvällä onnella voit tarkkailla niitä niiden hoitaessa toistensa turkkia. Silloin kissat nuolevat toisiaan rakastavasti. Monet kissanomistajat kuitenkin ihmettelevät, miksi kissa nuolee ihmistä?