Kissani pelkää ilotulituksia
© Africa Studio
Kissoilla on uskomattoman hyvät aistit. Ne kuulevat lähes kolme kertaa paremmin kuin ihmiset ja näkevät pimeässä paljon enemmän, kuin mitä ihmissilmä näkee. Näinpä ei ole ihme, että uuden vuoden aattona kovaan ääneen paukkuvat ja valoisasti räiskyvät ilotulitukset aiheuttavat monelle kissalle pelkoa. Mutta miten voimme helpottaa kissaamme oloa stressaavassa ja pelottavassa tilanteessa?
Kaikki kissat eivät luonnollisestikaan reagoi ilotulituksiin samalla tavalla. Toiset eivät edes räpäytä silmiään pelosta, kun taas toiset joutuvat täysin paniikin valtaan. Pelon vallassa ne tärisevät, juoksevat ympäri asuntoa, nuolevat itseään rauhattomasti tai pissaavat sisälle. Ulkokissat pakenevat peloissaan niin pitkälle, etteivät löydä takaisin kotiin. Ne saattavat paniikissa juosta jopa auton alle, mikä on todiste siitä, että pelko voi johtaa dramaattisiin seurauksiin. Siksi on tärkeää tietää vaihtoehdoista ja tavoista, joilla kissaa voi rauhoittaa ilotulituksista johtuvissa pelkotilanteissa.
10 vinkkiä kissan uuden vuoden valmisteluihin
Äänekäs ilotulitusten räiske ja pauke tulee useimmille kissoille uudenvuodenaaton koittaessa täysin yllätyksenä. Ne eivät ymmärrä ja tiedä, että ihmiset juhlivat vuoden vaihdetta ilotulituksilla, vaikka yhteistä iltaa perheen tai ystävien kanssa on suunniteltu jo pitkään. Onneksi on olemassa muutamia keinoja, joilla kissan pelkoa ja stressiä voi lieventää.
-
Totuta kissasi ilotulitusten ääniin
Kissat ovat mukautuvia eläimiä. Ne reagoivat uusiin ja tuntemattomiin ääniin yhtä herkästi, kuin ne reagoivat muutoksiin päivittäisissä rutiineissaan. Saattaa olla järkevää kokeilla äänitteitä, joissa ilotulitusten räiskettä ja pauketta on äänitetty. Tämä äänitreenaus pitää kuitenkin aloittaa hyvissä ajoin, sillä kissa ei totu ääneen yhdessä päivässä. Soita kissalle äänitettä osana arkipäivää, esimerkiksi kissan tullessa syömään, tai kun istutte kaikki illalla rauhallisesti olohuoneen sohvalla. Aloita ensimmäisinä päivinä äänitteen soittaminen hyvin hiljaisella volyymilla. Kun kissa tottuu ääneen, eikä reagoi siihen enää millään tavalla, voi volyymia nostaa pikkuhiljaa korkeammalle. Tämän treenin läpivieminen tulee toteuttaa mahdollisimman rennosti. Käyttäydy äänitteiden soidessa mahdollisimman normaalisti, äläkä kiinnitä ilotulitusten ääniin mitään huomiota. Kun käyttäydyt aivan kuten minä tahansa muunakin arkipäivänä, osoitat kissalle, että tausta äänet ovat täysin normaaleja, eikä ole mitään syytä pelätä niitä.
-
Pysy rauhallisena
Kissat ovat hyvin aistikkaita tilanteen tulkitsijoita. Vaikka et sitä tietoisesti näyttäisikään, ne aistivat sinusta kaiken. Kun säteilet rauhaa ja rentoutta, vaikuttaa se kissaasikin rauhallisesti. Jos itse olet stressaantunut ja hektinen uudenvuodenaaton järjestelyjä valmistellessasi, välittyy stressi ja hermostuneisuus kissaasi. Organisoi itsesi ja hoida asiat rauhallisesti, jottei sinun tarvitse juosta pisin asuntoa sädetikkuja etsien samalla, kun valmistelet pöytäkoristeita ja paistat illan ruokaa uunissa. Ylimääräinen stressi lisää vain kissasi pelkotilaa.
Monissa kotitalouksissa on vilkettä ja vilinään joulun ja uuden vuoden aaton välillä, mutta kissaperheiden tulisi pyrkiä pitämään lemmikin rutiinit mahdollisimman normaaleina. Ruokinta-ajat, leikkimiset ja ulkoilut tulisivat tehdä silloin, kun ne tehdään arjessakin, jotta kissa ei stressaannu ylimääräisistä muutoksista.
-
Älä jätä kissaa yksin
Teet kissallesi palveluksen, jos hoidat uudenvuodenaaton juhlien järjestelyt ajoissa, etkä jätä niitä stressin aiheuttajiksi viimeiseen tippaan. Suuret villit juhlat, kova musiikki ja paukkuvat kuohuviinikorkit ovat kissaa ajatellen parasta jättää mahdollisimman vähälle. Mitäpä jos kissa jäisi kotiin ja lähtisit juhlimaan muualle? Sekään ei ole hyvä idea. Kissa ei tarvitse vain rauhaa, vaan myös turvallisuuden tunnetta räiskyvien ilotulituksien aikana. Ja kukapa olisi parempi turvallisuuden tunteen tuoja kuin kissan omistaja. Loppujen lopuksi pienet juhlat kotona perheenjäsenten tai ystävien kesken voivat olla todella onnistuneet.
-
Hae vapaana liikkuva kissa sisälle
Aiemmin mainittiin, että kissan rutiineihin tulisi tehdä mahdollisimman vähän poikkeuksia, jotta kissa ei stressaisi muutoksista. Poikkeus tähän on vapaana liikkuvat kissat. Jo pelkästään turvallisuussyistä on suositeltavaa, että kissa haetaan sisälle hyvissä ajoin ennen ilotulituksien paukkeen alkamista. Suuri riski on, että kissa juoksee paniikissa auton alle tai loukkaantuu ympäriinsä lentävistä ilotulituksista. Mikäli kissasi ei ole tottunut olemaan lukittuna sisätiloissa ja se mielellään vaeltaa pisin naapurustoa myös öisin, on sisällä olemista parasta harjoitella hyvissä ajoin. Erityisillä kissanherkuilla saat haluttomammankin vapaakissan lukittua sisätiloihin. Kissanluukut tulisi sulkea, ainakin uuden vuoden aaton yöksi, jotta kissa ei pääse omatoimisesti yöllä ulos.
-
Varmista, että kissallasi on vetäytymispaikkoja
Kissat ovat pakenevia eläimiä. Ne tarvitsevat sisällä riittävästi piiloutumispaikkoja, jos niiden pakotiet ulos on suljettu. Ideaali piiloutumispaikka on huone, jonne kissa pääsee itse pakenemaan ja joka on mahdollisimman syrjäinen ja poissa rakettien räiskeestä. Jotta kissasi tuntisi olonsa mukavaksi piiloutumispaikassaan, pitäisi siellä olla sille tuttu kissanpeti tai kissankori. Jos asunnossasi tai talossasi ei ole syrjäistä huonetta piiloutumiselle, voit rakentaa kissallesi pienen piiloutumisluolan myös sängyn alle, sohvan taakse tai vaatekaappiin. Myös vanha pahvilaatikko, tummennettuna ja peitoilla varustettuna, toimii hyvänä piiloutumispaikkana. Suurin osa kissoista rakastaa piiloutua peittojen alle tai kissan omiin raapimispuiden tai muiden kalusteiden onkaloihin. Sen vuoksi pieni rakennettu piiloutumiskolo saattaa olla hyvinkin toimiva ratkaisu. Älä pety, mikäli kissasi kuitenkin päättää piiloutua muualle kuin sinun rakentamaasi piiloutumispaikkaan, vaan anna sen piiloutua rauhassa minne haluaa. Älä missään nimessä pakota kissaasi piiloutumaan rakentamaasi piiloutumispaikkaan, sillä se pelästyttää kissan ja tekee siitä epäilevän.
-
Sulje melut pois mahdollisimman tehokkaasti
Piiloutuipa kissasi sitten kodissanne mihin tahansa, on tärkeää, että se paikka on mahdollisimman rauhallinen. Sulje siis ikkunat ja ovet, mahdollisesti myös sälekaihtimet. Näillä konsteilla et tietenkään saa suljettua ilotulistusten ääniä kokonaan pois, mutta pystyt huomattavasti pehmentämään niitä. Myös muiden huoneiden sälekaihtimet ja ikkunat tulisi sulkea ennen paukkeen alkamista. Hankalaa tietenkin on, jos itse nautit ilotulitusten katselemisesta ikkunan takaa. Jos kissasi on hyvin pelokas, ei sitä tulisi ollenkaan jättää yksin sisälle. Mikäli vietätte seurueenne kanssa illan mittaan aikaa ulkona, sopikaa kissanvahtivuoroista, joissa yksi tai kaksi ihmistä on aina kissan seurana. Vaikka kissasi ei olisi kovin peloissaankaan, aistii se kuitenkin aina läsnäolosi ja saa siitä turvallisuudentunteen.
-
Harhauta kissaa herkuilla ja musiikilla
Kissan huomio voi olla helpompi harhauttaa, kun osaat ajatellakaan. Kissaa voi harhauttaa vahvistamalla arkipäivään kuuluvia kodinääniä, jotka onnistuessaan auttaa siirtämään kissan huomion ilotulituksista normaaleihin ääniin. Laita soimaan lempimusiikkiasi, tuttu radiokanava, tai laita televisio päälle. Myös rauhallinen klassinen musiikki saattaa auttaa kissaasi rentoutumaan. Kissan ajatuksia saat harhautettua myös yhteisellä leikkihetkellä tai erityisillä herkuilla. Hyviä muita harhautustapoja ovat itserakennettu temppuilurata, jossa kissa voi temppuilla, tai kotiin piilotetut herkkupalat.
-
Jätä kissan pelko huomiotta
Kun ensimmäiset raketit paukahtavat ja kissan hermostuneisuus nousee, tulisi sinun aloittaa edellä mainituilla harhautustavoilla, kuten leikeillä tai herkuilla. Älä kuitenkaan yritä liikaa, sillä kissa vaistoaa sinusta, mikäli kaikki ei ole normaalisti. Ylisuojelevainen käytös tai rauhoittavat puheet eivät auta kissan tilanteessa ollenkaan. Päin vastoin, ne lisäävät kissan epävarmuutta. Vaikka se onkin vaikeaa, tulisi kissan pelko jättää huomiotta ja käyttäytyä täysin normaalisti. Kun käyttäydyt kuten minä tahansa muunakin arkipäivänä, viestit kissalle, ettei ole mitään syytä pelätä.
-
Rento ja rauhallinen ilmapiiri
Jos haluat maksimoida kissasi rentouden, voit käyttää pistorasiaan asetettavia hajunerittäjiä. Ne erittävät keinotekoista kissan feromonia, joka on kissojen kemiallinen viestintäaine, joka vaikuttaa kissan käytökseen ja hyvinvointiin. Esimerkiksi kissaemojen imettäessä erittämä feromoni viestii kissanpennuille, että kaikki on kunnossa, minkä tuloksena ne rentoutuvat. Hyvin usein ilotulitusten aiheuttama stressi laskee kissan feromonitasoa huomattavasti.
Kokeile Feliwayta, se on tehokas vaihtoehto kissan stressiä vastaan!
-
Hätätapauksessa voit turvautua luonnollisesti rauhoittaviin aineisiin
Jos mikään edellä mainituista metodeista ei auta rauhoittamaan kissaasi, on viimeinen vaihtoehto kokeilla rauhoittavia aineita. Loppujen lopuksi ilotulituksista johtuva pelko voi juontaa juurensa jo kaukaiseen ääni- tai melufobiaan. Mikäli päätät kääntyä rauhoittavien aineiden puoleen, tulisi sinun ehdottomasti keskustella ensin eläinlääkärin kanssa sopivasta lääkkeestä. Jotkut rauhoittavat aineet vähentävät vain stressin oireita, jolloin kissa muuttuu väsyneeksi ja sen liikuntakyky madaltuu roimasti. Ongelmana on, että ilotulitusten pelko on ja pysyy, eikä vähene ollenkaan. Pelkotila saattaa jopa pahentua entisestään, koska kissalla ei ole mahdollisuutta paeta räiskeestä ja melusta, sillä liikkuminen on hankalaa. Kasviperäiset rauhoittavat aineet ovat usein parempi vaihtoehto, sillä ne rauhoittavat kissaasi luonnollisella tavalla, mutta ei lamaannuta sitä. Tallaiset aineet tarvitsevat kuitenkin hieman aikaa ennen kuin ne vaikuttavat halutulla tavalla. Jos mahdollista, tulisi kasviperäisten rauhoittavien aineiden käyttö aloittaa jo muutama päivä ennen uudenvuodenaattoa.
Rento uusivuosi!
Riippuen kissasi pelkotilan vakavuudesta, vaativat edellä mainitut metodit enemmän tai vähemmän kärsivällisyyttä. Kissat ovat yksilöitä, eikä jokainen „terapia“ tuota yhtä hyviä tuloksia kaikkien kissojen keskuudessa. Edellä mainituista kymmenestä vinkistä on varmasti apua monille eri kissoille, ja mikäli yksi metodi ei toimi sinun kissallesi, voit kokeilla seuraavaa. Näillä metodeilla sinä ja kissasi voitte molemmat nauttia rennosta uudenvuoden vaihteesta.
Kissa maukuu yöllä, mitä tehdä?
Jokainen kissan omistaja on varmasti maannut ajoittain sängyssään valveilla kuunnellen kissansa yöllistä konsertointia. Mitä tehdä, kun kissa vie mouruamisellaan yöunet ja miksi niin monet kissat elämöivät varsinkin öisin? Mikä hiljentäisi nämä yölliset aariat?
Miksi kissa nuolee ihmistä?
Jos tunnet kaksi kissaa, jotka pitävät erityisen paljon toisistaan, hyvällä onnella voit tarkkailla niitä niiden hoitaessa toistensa turkkia. Silloin kissat nuolevat toisiaan rakastavasti. Monet kissanomistajat kuitenkin ihmettelevät, miksi kissa nuolee ihmistä?
Kissan äänet: mitä tarkoittaa kissan naukuminen, kehrääminen, mouruaminen ja sähiseminen?
Kissat käyttävät useita erilaisia ääniä, joilla ne ilmaisevat tunteitaan. Tunnetuimpia ovat naukuminen, kehrääminen, mouruaminen ja sähiseminen. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä nämä tärkeimmät kissan äänet ihmiskielellä tarkoittavat.