Kissan kanssa matkustaminen

Kissan kanssa matkustaminen

Kissan kanssa matkustaminen

Kissan kanssa matkustaminen vaatii hyvää suunnittelua

Onko kissahotelli on auttamattomasti täynnä, ystävällisellä naapurillasi ei ole aikaa, oma perheesi asuu liian kaukana ja kaikki ystäväsi ovat lomalla? Jos haluat matkustaa kissojesi kanssa, on olemassa paljon seikkoja, jotka voivat saattaa sinut vaikeaan tilanteeseen. Joskus lemmikinomistajalla on vain kaksi vaihtoehtoa: joko luopua odotetusta lomasta ja nauttia olosta kotona yhdessä kissan kanssa tai ottaa kissa mukaan matkalle. Niin kauan kuin pysyttelet oman maasi rajojen sisällä ja sinulla on koko loman ajan sama majoitus, kissan mukaan otolle ei ole periaatteessa esteitä – kunhan majoituksen omistajalla ei ole mitään lemmikkejä vastaan. Kiertomatkoille tai kiireisille työmatkoille kissaa ei kuitenkaan tulisi ottaa mukaan. Myös ulkomaanmatkat ovat usein hankalia: tiukat maahantulomääräykset, voimassaolevat terveystodistukset, moitteeton rokotustodistus ja kuukausia kestävä karanteeni vaikeuttavat lomailua karvakuonosi kanssa. Kaikki nämä määräykset ovat varmasti järkeviä ja tarkkaan mietittyjä, ja ne turvaavat loppupeleissä vain kaikkien lemmikkien terveyden. Lemmikinomistajalle ne kuitenkin tuovat ensisilmäyksellä vain suuren määrän hankaluuksia.

Mitä minun pitää hoitaa ennen matkaa?

Jos haluat ottaa kissasi mukaan ulkomaille, on hyvä aloittaa suunnittelu jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Tietoa ajankohtaisista maahantulomääräyksistä saat eläinlääkintätoimistosta. Voit tietenkin keskustella asiasta myös eläinlääkärisi kanssa, joka voi samalla suorittaa myös tarvittavat rokotukset. Muista myös ottaa selvää, saako majoituspaikkaasi (hotelliin, mökkiin tai loma-asuntoon) tuoda ylipäätään kissoja! Ei tule missään nimessä luottaa siihen, että majoituspaikan omistaja antaa periksi nähtyään kissasi viehättävät silmät. Lähestulkoon kaikki hotellit ja lomapaikat noudattavat tarkasti järjestyssääntöjään eivätkä tee niistä poikkeuksia.

Karanteenimääräykset

Jos haluat matkustaa kissojesi kanssa, sinun tulee aina ottaa selvää kohdemaan maahantulorajoituksista. Joillain EU:n ulkopuolisilla mailla, kuten esimerkiksi Australialla ja Uudella-Seelannilla, on tiukempia rajoituksia kissan maahantulon suhteen, ja kissojen pitää olla karanteenissa ennen matkaa. Karanteenia tulisi harkita vain silloin, kun on kyse muutosta toiseen maahan. Useamman viikonkaan kestävä oleskelu ei anna perusteita vaikeuksille, jotka kissa kohtaa karanteeniaikana. Karanteeniasemat ovat steriilejä eikä niissä oteta huomioon yksittäisen kissan tarpeita. Eläimiä kuolee karanteenin aikana ja lemmikinomistajan toimintamahdollisuudet ovat vähäiset, mikä tekee prosessista tuskaa ihmisen ja eläimen kannalta. Lemmikin omistajan pitää myös maksaa karanteenista koituvat kulut.

Raivotauti

Yleisesti oletetaan, että raivotautitartunnan saanut eläin sairastuu kuuden kuukauden sisällä. Se tarkoittaisi sitä, että taudin olisi puhjettava karanteenin aikana. Myöhempää sairastumista ei pidetä todennäköisenä. Myös Norja ja Ruotsi pitivät vuosien ajan kiinni karanteenimääräyksissään. Viisi vuotta sitten matkustavat lemmikinomistajat saivat kuitenkin hengähtää syvään: pakkokaranteeni poistettiin. Jos kuitenkin haluat matkustaa kissasi kanssa Norjaan tai Ruotsiin, varaudu tiettyihin ongelmiin: kissat eivät saa olla alle kuukauden ikäisiä ja niiden on täytynyt saada kymmenen päivän sisällä ennen maahantuloa matokuuri lapamatoja vastaan. Lisäksi Norjassa ja Ruotsissa vaaditaan verikoe, joka todistaa vasta-aineet raivotautia vastaan. Verikoe voidaan ottaa aikaisintaan neljän kuukauden kuluttua raivotautirokotteesta. Virallinen eläinlääkärintodistus saa olla maahantulohetkellä enintään kymmenen päivää vanha.

Maahantulomääräykset

Useimmissa muissa Euroopan maissa riittää, kun voi esittää virallisen eläinlääkärintodistuksen, joka on enintään kymmenen päivää vanha maahantulohetkellä ja todistaa, että kissa on rokotettu raivotautia vastaan ​​viimeisen vuoden aikana. Rokotukset kissaflunssaa, kissaruttoa ja leukoosia vastaan tulisi olla joka tapauksessa itsestäänselviä kaikille kissanomistajille. Tuskin on olemassa vastuullista kissanomistajaa, joka asettaa karvakuononsa vaaraan, jossa se voi saada täysin vältettävissä olevan sairauden, ja mahdollisesti jopa menehtyä siihen.

Jotkut maat, Suomi mukaan lukien, vaativat, että käytetty rokoteaine on sallittu myös omassa maassa. Useimmissa Euroopan maissa riittää, kun rokotuskortin tiedot on merkattu kolmella kielellä (englanniksi, saksaksi ja ranskaksi). Koska maahantulomääräykset muuttuvat usein, on hyvä ottaa selvää sen hetkisestä tilanteesta mahdollisimman ajoissa ja hankkia kaikki tarvittavat rokotukset, jos suunnittelee lomaa lemmikin kanssa. Jos olettaa, että viime vuoden maahantulorajoitukset ovat voimassa tänäkin vuonna, voi kohdata ikäviä yllätyksiä ja joutua luopumaan lomasuunnitelmistaan hyvinkin lyhyellä varoitusajalla.

Miten kuljetan kissani?

Jos olet hoitanut jo kaikki muodollisuudet, voit keskittyä matkan suunnittelun seuraavaan vaiheeseen: kissan kuljetukseen. Kissan tulee olla matkan ajan rikkoutumattomassa laatikossa. Muoviset kuljetuslaatikot ovat tähän tarkoitukseen ihanteellisia. Ne on helppo puhdistaa, ne eivät rikkoudu ja niitä voi kantaa mukavasti. Pajukorit ja pehmeät, kankaiset matkakassit, joissa on ilmareikiä tuntuvat ehkä houkuttelevammilta vaihtoehdoilta, mutta ne eivät sovellu läheskään niin hyvin pitkille matkoille. Pajukorit ovat todella epäkäytännöllisiä, ja pehmeät kassit eivät anna tarpeeksi suojaa kissalle. Muoviset kantolaatikot sopivat sekä autolla matkustamiseen että  lento- ja junamatkoille. Jos matkustat kissojesi kanssa lentokoneessa, muista ilmoittaa siitä hyvissä ajoin lentoyhtiölle! Lisätietoa saat matkatoimistoista.

Matkavarustus

Kotitiikerin matkavarustukseen kuuluu tietysti myös kissanvessa. Sinun ei kuitenkaan tarviste ottaa kotikäytössä olevaa suurikokoista kissanvessaa mukaasi. Pieni ja helposti käsiteltävä vessa soveltuu paljon paremmin matkalle ja toimii myös mainiosti majapaikassa. Pakkaa varmuuden vuoksi myös kissanhiekkaa, hiekkalapio, muovipusseja, märkäruokapurkkeja, kuivaruokaa, herkkuja, ruoka- ja vesikuppi, harja ja kampa, peittoja, tyynyjä ja leluja mukaan matkalle. Paikanpäällä ei ehkä ole tuttua ruokaa, tai kaikki on paljon kalliimpaa kuin kotona. Uuteen ruokaan tottuminen loman aikana saattaa koitua hankalaksi. Kissan aineenvaihdunta sopeutuu uuteen ruokaan hyvin hitaasti. Jos suunnittelet pidempää oleskelua ulkomailla, ole varovainen kissan vatsan kanssa: uuteen ruokaan totuttelun tulee kestää vähintään viikon. Tutun ruoan osuutta ateriasta vähennetään pikkuhiljaa; uuden ruoan määrä puolestaan kasvaa prosentuaalisesti. Siten kissan elimistöllä on tarpeeksi aikaa totutella uuteen ravintoon.

Matkan aikana

Jos haluat matkustaa kissan kanssa, sinun tulee ottaa huomioon monia asioita: monet kissat eivät siedä autossa matkustamista kovin hyvin. Ne reagoivat voimakkaalla pahoinvoinnilla ja ovat jännittyneitä ja hermostuneita. Jos kotitiikerisi reagoi jo pienillä matkoilla oksentelulla tai pelkää autoilua, on hyvä helpottaa sen oloa. Eläinlääkärisi voi varmasti suositella hyvää rauhoitusainetta, joka saa lemmikkisi uinumaan kepeässä unessa tuntien ajan.

katzen reisen mit leine und transportbox

Se on järkevää kissan kannalta ja mahdollistaa myös omistajalle stressittömän lomalle lähdön. Vähemmän herkät kissat rauhoittuvat omistajan läsnäolosta ja juttelusta. Mutta silloinkaan, kun kissa matkustaa mielellään ja on itsevarma automatkoilla, sitä ei saa missään nimessä ottaa pois kuljetuslaatikosta matkan aikana. Vapaana olevat kissat kiipeilevät mielellään auton sisällä ja häiritsevät kuskia. Sellaiset kokeilut ovat tarpeettomia ja aiheuttavat suuren vaaran sekä ihmiselle että kissalle. Onnettomuuden sattuessa kissa on myös paljon paremmin turvassa kuljetuslaatikossaan. Jos kissa on vapaana takapenkillä, se lentää ohjaamon läpi äkkijarrutuksen tai peräänajon tapahtuessa, mikä voi saada kissan paniikkiin ja lisätä kaikkien matkustajien vaaraa entisestään.

Matkustaminen kissan kanssa: lämpöhalvausvaara

Jos haluat matkustaa kissasi kanssa etelään, pidä ulkolämpötilat mielessä. Korkeat lämpötilat ovat vaaraksi tupatiikerin terveydelle ja voivat aiheuttaa lämpöhalvauksen. Jos matkustat kissasi kanssa autossa, pidä huoli, että autossa on miellyttävä lämpötila – välttäen kuitenkin vetoa. Ole varovainen huoltoasemilla ja levähdyspaikoilla. Myös silloin, kun haluat vain käydä kahvilla tai pitää pienen tauon, auton pitää olla varjoisassa paikassa ja ikkunoiden tulee olla raollaan, jotta autoon pääsee raikasta ilmaa. Suorassa auringonpaisteessa auton sisälämpötila kohoaa nopeasti vaarallisiin lukemiin. Jos on kuuma, tarjoa kissalle aika ajoin vettä. Vesipullo ja pieni muovinen juomakuppi ovat käytännöllisiä matkalla.

Infektiot ja loiset

Jokaisella lomakohteella on omat sudenkuoppansa – ainakin tartuntatautien ja loisten leviämiseen suhteen. Kissa saattaa joutua kosketuksiin ulkomailla esiintyvien taudinaiheuttajien kanssa, jotka ovat Suomessa hyvin harvinaisia ​​ja voivat aiheuttaa vakavia sairauksia. Siksi jokaista kissan kanssa tehtyä ulkomaanmatkaa edeltää perusteellinen keskustelu eläinlääkärin kanssa. Hän voi kertoa sinulle mahdollisista riskeistä, ehdottaa ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ja antaa neuvoja lomalla käyttäytymiseen. Vesijohtoveden kanssa tulee aina olla varovainen: joissain maissa vesijohtovesi ei ole juomakelpoista, ja se ei koske vain meitä ihmisiä, vaan myös lemmikkejämme. Myös kissa voi saada suolistobakteerin ja kärsiä sitkeästä ripulista. Pullovettä myydään useimmissa kaupoissa ja se on turvallinen vaihtoehto hanavedelle. Toisin kuin koirat, useimmat matkustavat kissat eivät pääse nauttimaan itsenäisistä tutkimusmatkoista. Se on myös hyvä niin, sillä kosketus muiden eläinten, etenkin kulkueläinten kanssa, voi johtaa tartuntaan.

Onko kotona sittenkin mukavampaa?

Jos haluat matkustaa kissojesi kanssa, sinun tulee tiedostaa tietyt riskit ja matkan vaativat järjestelyt. On kuitenkin mahdollista ottaa kissa mukaan lomalle tai välttämättömälle työmatkalle. Joillekin lemmikki-omistajatiimeille sellainen seikkailu voi sopia hyvinkin. Ennen matkaa on kuitenkin hyvä miettiä tarkkaan, onko olemassa muita vaihtoehtoja. Yleisesti ottaen kissat pysyvät mieluiten tutulla reviirillään, ja ne kestävät jopa useamman viikon erossaolon omistajastaan ilman, että ne saavat pysyviä psyykkisiä vaurioita. Jos matkan suunnittelee tarpeeksi ajoissa, on varmasti mahdollista löytää mukava hoitaja kissalle matkan ajaksi.

Matkalle mukaan

✓ rokotuskortti

✓ virallinen lääkärintodistus

✓ kuljetuslaatikko

✓ peittoja ja tyynyjä

✓ kissanvessa

✓ kissanhiekkaa

✓ hiekkalapio

✓ muovipusseja

✓ ruoka- ja vesikuppi

✓ märkä- ja kuivaruokaa

✓ herkkuja ja vitamiineja

✓ mahdollisesti tarvittavat lääkkeet

✓ harja ja kampa

✓ leluja

✓ oman eläinlääkärin puhelinnumero

Hyödyllisimmät artikkelimme
3 min

Kissan kanssa automatkalla

Kissat eivät matkusta mielellään. Ne ovat herkkäluonteisia eläimiä, joille ympäristönvaihdos aiheuttaa stressiä. Niille ennestään tuntemattomat äänet ja hajut saavat karskimmankin kissan levottomaksi. Tästä huolimatta kissanomistaja joutuu toisinaan ottamaan kissansa mukaan sille ennestään tuntemattomaan ympäristöön, esimerkiksi kerran vuodessa eläinlääkärille, asuinpaikasta toiseen muutettaessa tai pidemmälle lomalle lähtiessä. Kissa ei välttämättä ole erikoisen ihastunut autolla matkustamiseen, mutta kissan matkustuspelkoa voidaan lieventää valmistelemalla matkalle lähtöä.
3 min

Junamatka kissan kanssa

Junamatka kissan kanssa Kissat eivät yleensä mielellään lähde pois tutusta ympäristöstään. Muuton tai pidemmän matkan vuoksi voi kuitenkin olla välttämätöntä matkustaa kissan kanssa. Ja jos omistajalla ei ole autoa, myös eläinlääkärikäynnit on suoritettava julkisilla kulkuvälineillä. Mutta onko se mahdollista? Tottakai! Kun ottaa muutaman seikan huomioon, junamatka kissan kanssa sujuu ilman stressiä.
8 min

Kissan kanssa matkustaminen

Kissan kanssa matkustaminen vaatii hyvää suunnittelua Onko kissahotelli on auttamattomasti täynnä, ystävällisellä naapurillasi ei ole aikaa, oma perheesi asuu liian kaukana ja kaikki ystäväsi ovat lomalla? Jos haluat matkustaa kissojesi kanssa, on olemassa paljon seikkoja, jotka voivat saattaa sinut vaikeaan tilanteeseen. Joskus lemmikinomistajalla on vain kaksi vaihtoehtoa: joko luopua odotetusta lomasta ja nauttia olosta kotona yhdessä kissan kanssa tai ottaa kissa mukaan matkalle. Niin kauan kuin pysyttelet oman maasi rajojen sisällä ja sinulla on koko loman ajan sama majoitus, kissan mukaan otolle ei ole periaatteessa esteitä – kunhan majoituksen omistajalla ei ole mitään lemmikkejä vastaan. Kiertomatkoille tai kiireisille työmatkoille kissaa ei kuitenkaan tulisi ottaa mukaan. Myös ulkomaanmatkat ovat usein hankalia: tiukat maahantulomääräykset, voimassaolevat terveystodistukset, moitteeton rokotustodistus ja kuukausia kestävä karanteeni vaikeuttavat lomailua karvakuonosi kanssa. Kaikki nämä määräykset ovat varmasti järkeviä ja tarkkaan mietittyjä, ja ne turvaavat loppupeleissä vain kaikkien lemmikkien terveyden. Lemmikinomistajalle ne kuitenkin tuovat ensisilmäyksellä vain suuren määrän hankaluuksia.