Kissan kanssa automatkalla

Voyager avec son chat en voiture

Les cages de transport permettent d'emmener les chats en voiture en toute sécurité.

Kissat eivät matkusta mielellään. Ne ovat herkkäluonteisia eläimiä, joille ympäristönvaihdos aiheuttaa stressiä. Niille ennestään tuntemattomat äänet ja hajut saavat karskimmankin kissan levottomaksi. Tästä huolimatta kissanomistaja joutuu toisinaan ottamaan kissansa mukaan sille ennestään tuntemattomaan ympäristöön, esimerkiksi kerran vuodessa eläinlääkärille, asuinpaikasta toiseen muutettaessa tai pidemmälle lomalle lähtiessä. Kissa ei välttämättä ole erikoisen ihastunut autolla matkustamiseen, mutta kissan matkustuspelkoa voidaan lieventää valmistelemalla matkalle lähtöä.

Turvallisuus ennen kaikkea

Kuljetuslaatikko on lähes kaikille kissoille vastenmielinen paikka, eivätkä kissat yleensä mene sinne vapaaehtoisesti. Kuljetuslaatikkoon ja sen hajuihin voi liittyä epämiellyttäviäkin muistoja eläinlääkärillä käynneistä tai pitkistä automatkoista. Kissaa ei saa pitää autossa vapaana vaan se, kuten muutkin pieneläimet, on kuljetettava lemmikin kuljetukseen tarkoitetussa kovamuovisessa kuljetuslaatikossa, pajukorissa tai kestävässä kantolaukussa.

Kätzchen im Auto

Ennen lähtöä

Kun on tarkoitus lähteä autolla liikkeelle mahdollisimman turvallisesti, kissa on sijoitettava sille tarkoitettuun kuljetuslaatikkoon. Kuljetuslaatikko on tehtävä kissalle paikaksi, jonka se hyväksyy, jolloin säästytään monelta tuskalta. Sen sijaan että kuljetuslaatikko otetaan esiin vain silloin, kun edessä on mahdollisesti epämiellyttäväksi koettu käynti eläinlääkärillä, on se hyvä tuoda kissan käyttöön jo monta päivää tai jopa monta viikkoa ennen matkalle lähtöä. Kuljetuslaatikon saa kissalle houkuttelevammaksi, jos se tuoksuu kissanmintulle tai valeriaanalle eli rohtovirmajuurelle. Feromonisuihkeilla, kuten Feliwaylla ja Felifriendillä, on samanlainen vaikutus.

Kissan saa yhdistämään kuljetuslaatikkoon myönteisiä tuntemuksia myös sopivasti herkkupaloja antamalla ja ottamalla kuljetuslaatikko mukaan kissan arkipäivän leikkeihin. Kun kissa ei enää arista suurta, epämiellyttäviä tuoksuja levittävää kuljetuslaatikkoa, sen voi saada menemään kuljetuslaatikkoon itse kissanlelujen, lelukeppien ja herkkupalojen avulla. On tärkeää, ettei ovea suljeta, jottei kissa tunne, että sen liikkumisvapautta rajoitetaan. Kissan annetaan tulla pois kuljetuslaatikosta aina kun se itse haluaa.

Matkalla oltaessa

Matkalle lähdettäessä asia on toisin. Ennen lähtöä kissa pannaan kuljetuslaatikkoon ja ovi suljetaan niin, että kissa pysyy laatikossa. Kuljetuslaatikon saa kissalle miellyttävämmäksi asettamalla sinne vanhan pyyheliinan, josta on myös hyötyä vahingon sattuessa, sillä hermostuksissaan kissa saattaa tahtomattaan tyhjentää rakkonsa. Toisaalta automatka voi tehdä kissan pahoinvoivaksi ja kissa saattaa oksentaa. Autossa kuljetuslaatikko kiinnitetään turvavöihin, jotta se pysyy paikallaan jarrutettaessa tai kiihdytettäessä, eikä kissa loukkaisi itseään. Auton ajaja voi keskittyä ajamiseen eikä huolehtimaan siitä, että kuljetuslaatikko pysyy matkan aikana paikoillaan.

Kissan automatkasta voi tehdä mukavamman myös niin, että auto tuuletetaan läpikotaisesti ennen matkalle lähtöä. Matkan aikana ikkunat on syytä pitää suljettuina, ellei niitä ole aivan pakko avata lämpötilan viilentämiseksi. On hyvä huomioida, että kissat ovat yleensä herkkiä vedolle. Koska kissalla on erittäin herkkä kuuloaisti, sille on miellyttävämpää että radiota ja stereoita ei pidetä matkan aikana auki. Kissalle vieraassa tilanteessa on parasta pitää kissalle itse seuraa. Kissalle kannattaa puhella rauhallisesti, sillä se rauhoittaa kissaa ja omistaja pysyy itsekin niin maltillisena.

Automatkan pituudesta riippuen kissalle on hyvä tarjota matkalla ruokaa ja vettä. Toisinaan on syytä vaihtaa myös kissan kuljetuslaatikon pohjapeite. Jotta kissa ei pääsisi karkaamaan, auton ja kuljetuslaatikon ovea ei saa pitää yhtä aikaa auki.

Katze im Auto

Matkan jälkeen

Onnellisesti perillä! Automatkan päätyttyä kissa on ehkä hieman horjuvainen. Se on ehkä oksentanut matkan aikana, ja vaikka niin ei olisikaan käynyt, se alkaa todennäköisesti ensin puhdistaa itseään kunnolla. Kissalle on suotava tarpeeksi aikaa rauhoittua ja voida tuntea olevansa jälleen turvassa. Kuljetuslaatikko kannattaa jättää vielä muutamiksi päiviksi kissan ulottuville ja harjoitella sen kanssa samoja totutteluleikkejä kuten ennen matkalle lähtemistä.

Toivotamme sekä kissalle että sen omistajalle kaikkea hyvää.

Hyödyllisimmät artikkelimme
3 min

Kissan kanssa automatkalla

Kissat eivät matkusta mielellään. Ne ovat herkkäluonteisia eläimiä, joille ympäristönvaihdos aiheuttaa stressiä. Niille ennestään tuntemattomat äänet ja hajut saavat karskimmankin kissan levottomaksi. Tästä huolimatta kissanomistaja joutuu toisinaan ottamaan kissansa mukaan sille ennestään tuntemattomaan ympäristöön, esimerkiksi kerran vuodessa eläinlääkärille, asuinpaikasta toiseen muutettaessa tai pidemmälle lomalle lähtiessä. Kissa ei välttämättä ole erikoisen ihastunut autolla matkustamiseen, mutta kissan matkustuspelkoa voidaan lieventää valmistelemalla matkalle lähtöä.
3 min

Junamatka kissan kanssa

Junamatka kissan kanssa Kissat eivät yleensä mielellään lähde pois tutusta ympäristöstään. Muuton tai pidemmän matkan vuoksi voi kuitenkin olla välttämätöntä matkustaa kissan kanssa. Ja jos omistajalla ei ole autoa, myös eläinlääkärikäynnit on suoritettava julkisilla kulkuvälineillä. Mutta onko se mahdollista? Tottakai! Kun ottaa muutaman seikan huomioon, junamatka kissan kanssa sujuu ilman stressiä.
8 min

Kissan kanssa matkustaminen

Kissan kanssa matkustaminen vaatii hyvää suunnittelua Onko kissahotelli on auttamattomasti täynnä, ystävällisellä naapurillasi ei ole aikaa, oma perheesi asuu liian kaukana ja kaikki ystäväsi ovat lomalla? Jos haluat matkustaa kissojesi kanssa, on olemassa paljon seikkoja, jotka voivat saattaa sinut vaikeaan tilanteeseen. Joskus lemmikinomistajalla on vain kaksi vaihtoehtoa: joko luopua odotetusta lomasta ja nauttia olosta kotona yhdessä kissan kanssa tai ottaa kissa mukaan matkalle. Niin kauan kuin pysyttelet oman maasi rajojen sisällä ja sinulla on koko loman ajan sama majoitus, kissan mukaan otolle ei ole periaatteessa esteitä – kunhan majoituksen omistajalla ei ole mitään lemmikkejä vastaan. Kiertomatkoille tai kiireisille työmatkoille kissaa ei kuitenkaan tulisi ottaa mukaan. Myös ulkomaanmatkat ovat usein hankalia: tiukat maahantulomääräykset, voimassaolevat terveystodistukset, moitteeton rokotustodistus ja kuukausia kestävä karanteeni vaikeuttavat lomailua karvakuonosi kanssa. Kaikki nämä määräykset ovat varmasti järkeviä ja tarkkaan mietittyjä, ja ne turvaavat loppupeleissä vain kaikkien lemmikkien terveyden. Lemmikinomistajalle ne kuitenkin tuovat ensisilmäyksellä vain suuren määrän hankaluuksia.