Kissan kanssa automatkalla

Voyager avec son chat en voiture

kissa autossa

Kissat eivät matkusta mielellään. Ne ovat herkkäluonteisia eläimiä, joille ympäristönvaihdos aiheuttaa stressiä. Niille ennestään tuntemattomat äänet ja hajut saavat karskimmankin kissan levottomaksi. Tästä huolimatta kissanomistaja joutuu toisinaan ottamaan kissansa mukaan sille ennestään tuntemattomaan ympäristöön, esimerkiksi kerran vuodessa eläinlääkärille, asuinpaikasta toiseen muutettaessa tai pidemmälle lomalle lähtiessä. Kissa ei välttämättä ole erikoisen ihastunut autolla matkustamiseen, mutta kissan matkustuspelkoa voidaan lieventää valmistelemalla matkalle lähtöä.

Turvallisuus ennen kaikkea

Kuljetuslaatikko on lähes kaikille kissoille vastenmielinen paikka, eivätkä kissat yleensä mene sinne vapaaehtoisesti. Kuljetuslaatikkoon ja sen hajuihin voi liittyä epämiellyttäviäkin muistoja eläinlääkärillä käynneistä tai pitkistä automatkoista. Kissaa ei saa pitää autossa vapaana vaan se, kuten muutkin pieneläimet, on kuljetettava lemmikin kuljetukseen tarkoitetussa kovamuovisessa kuljetuslaatikossa, pajukorissa tai kestävässä kantolaukussa.

katze auto

Ennen lähtöä

Kun on tarkoitus lähteä autolla liikkeelle mahdollisimman turvallisesti, kissa on sijoitettava sille tarkoitettuun kuljetuslaatikkoon. Kuljetuslaatikko on tehtävä kissalle paikaksi, jonka se hyväksyy, jolloin säästytään monelta tuskalta. Sen sijaan että kuljetuslaatikko otetaan esiin vain silloin, kun edessä on mahdollisesti epämiellyttäväksi koettu käynti eläinlääkärillä, on se hyvä tuoda kissan käyttöön jo monta päivää tai jopa monta viikkoa ennen matkalle lähtöä. Kuljetuslaatikon saa kissalle houkuttelevammaksi, jos se tuoksuu kissanmintulle tai valeriaanalle eli rohtovirmajuurelle. Feromonisuihkeilla, kuten Feliwaylla ja Felifriendillä, on samanlainen vaikutus.

Kissan saa yhdistämään kuljetuslaatikkoon myönteisiä tuntemuksia myös sopivasti herkkupaloja antamalla ja ottamalla kuljetuslaatikko mukaan kissan arkipäivän leikkeihin. Kun kissa ei enää arista suurta, epämiellyttäviä tuoksuja levittävää kuljetuslaatikkoa, sen voi saada menemään kuljetuslaatikkoon itse kissanlelujen, lelukeppien ja herkkupalojen avulla. On tärkeää, ettei ovea suljeta, jottei kissa tunne, että sen liikkumisvapautta rajoitetaan. Kissan annetaan tulla pois kuljetuslaatikosta aina kun se itse haluaa.

Matkalla oltaessa

Matkalle lähdettäessä asia on toisin. Ennen lähtöä kissa pannaan kuljetuslaatikkoon ja ovi suljetaan niin, että kissa pysyy laatikossa. Kuljetuslaatikon saa kissalle miellyttävämmäksi asettamalla sinne vanhan pyyheliinan, josta on myös hyötyä vahingon sattuessa, sillä hermostuksissaan kissa saattaa tahtomattaan tyhjentää rakkonsa. Toisaalta automatka voi tehdä kissan pahoinvoivaksi ja kissa saattaa oksentaa. Autossa kuljetuslaatikko kiinnitetään turvavöihin, jotta se pysyy paikallaan jarrutettaessa tai kiihdytettäessä, eikä kissa loukkaisi itseään. Auton ajaja voi keskittyä ajamiseen eikä huolehtimaan siitä, että kuljetuslaatikko pysyy matkan aikana paikoillaan.

Kissan automatkasta voi tehdä mukavamman myös niin, että auto tuuletetaan läpikotaisesti ennen matkalle lähtöä. Matkan aikana ikkunat on syytä pitää suljettuina, ellei niitä ole aivan pakko avata lämpötilan viilentämiseksi. On hyvä huomioida, että kissat ovat yleensä herkkiä vedolle. Koska kissalla on erittäin herkkä kuuloaisti, sille on miellyttävämpää että radiota ja stereoita ei pidetä matkan aikana auki. Kissalle vieraassa tilanteessa on parasta pitää kissalle itse seuraa. Kissalle kannattaa puhella rauhallisesti, sillä se rauhoittaa kissaa ja omistaja pysyy itsekin niin maltillisena.

Automatkan pituudesta riippuen kissalle on hyvä tarjota matkalla ruokaa ja vettä. Toisinaan on syytä vaihtaa myös kissan kuljetuslaatikon pohjapeite. Jotta kissa ei pääsisi karkaamaan, auton ja kuljetuslaatikon ovea ei saa pitää yhtä aikaa auki.

katze auto

Matkan jälkeen

Onnellisesti perillä! Automatkan päätyttyä kissa on ehkä hieman horjuvainen. Se on ehkä oksentanut matkan aikana, ja vaikka niin ei olisikaan käynyt, se alkaa todennäköisesti ensin puhdistaa itseään kunnolla. Kissalle on suotava tarpeeksi aikaa rauhoittua ja voida tuntea olevansa jälleen turvassa. Kuljetuslaatikko kannattaa jättää vielä muutamiksi päiviksi kissan ulottuville ja harjoitella sen kanssa samoja totutteluleikkejä kuten ennen matkalle lähtemistä.

Toivotamme sekä kissalle että sen omistajalle kaikkea hyvää.

Hyödyllisimmät artikkelimme