Marsun hoito – turkki, kynnet ja hampaat

marsun hoito

Terve marsu huolehtii ulkonäöstään ja terveydestään suurimmaksi osaksi itse. Se puhdistaa pölyn ja lian turkistaan kynsillään ja nuolee itsensä puhtaaksi kielellään.

Lyhytkarvaisten marsujen hoito

Jos haluat tehdä hyvää lyhytkarvaiselle marsullesi, voit harjata sen turkkia säännöllisesti luonnonharjaksisella harjalla. Näin autat sitä pääsemään eroon kuolleesta karvasta, edesautat sitä pysymään puhtaana ja samalla pieni jyrsijäsi saa mukavan hieronnan.

Kun hemmottelet lemmikkiäsi säännöllisesti, huomaat myös ajoissa, jos se kärsii loisista tai ihosairauksista. Marsusi nauttii päivittäisestä turkinhoidosta ja harjauksesta erityisesti karvanlähdön aikana, siis useimmiten keväisin ja syksyisin

Pitkäkarvaisten rotujen hoito

Pitkäkarvaisten marsurotujen, kuten angoramarsujen, hoito on hieman haastavampaa. Nämä marsut tarvitsevat sinun apuasi tunteakseen olonsa mukavaksi ja pysyäkseen siistinä. Niillä ei ole karvanlähtöä, ja ilman trimmausta turkki vain kasvaa kasvamistaan. Turkki voi kasvaa jopa 20 cm pituiseksi.

Jos et auta pitkäkarvaista marsuasi turkinhoidossa, sen turkki muuttuu yhdeksi suureksi takuksi, jota se sitten raahaa perässään. Sen liikkuminen muuttuu niin vaivalloiseksi, ettei se pysty enää edes rapsuttamaan itseään. Sen elämä muuttuu sietämättömäksi, jos ylipitkään turkkiin alkaa tarttua ruoantähteitä ja ulostetta.

Kampaaminen

Päivittäinen kampaaminen on näille eläimille välttämättömyys. Näin se käy:

  • Levitä pöydälle pehmoinen pyyhe ja nosta marsu pyyhkeen päälle.
  • Tee tästä päivittäisestä toiminnasta mukava kokemus marsullesi. Silittele sitä, juttele sille mukavia ja tarjoa sille sen lempiherkkuja.
  • Pura ensimmäiseksi takut turkista pitkäpiikkisellä kammalla. Jos takku on liian tiukassa, leikkaa se varovasti pois.
  • Tämän jälkeen voit harjata turkin pehmeällä harjalla kiiltäväksi.

Jos turkkiin on tarttunut likaa, joka ei harjaamalla irtoa, voit yrittää poistaa sen hieromalla likaista kohtaa varovasti kostealla säämiskäliinalla.

fellpflege Meerschweinchen wird gebürstet

Turkin lyhennys

Jotta turkinhoito olisi helpompaa ja lemmikkisi pysyisi puhtaana ja elämäniloisena, tulisi sen turkkia lyhentää säännöllisesti. Näin se käy:

  • Nosta marsu taas mieluiten pöydälle ja trimmaa paikallaan istuva lemmikki varovaisesti.
  • Karvan tulisi olla niin pitkä, että latvat koskevat juuri ja juuri lattiaa. Takapuolen karvan voit trimmata selkeästi lyhyemmäksi, jotta marsun ulosteet eivät tartu karvaan kiinni.

Kynsien leikkuu

Jos marsullasi ei ole mahdollisuutta kuluttaa kynsiään esimerkiksi juoksemalla karheapintaisilla kivillä, voi olla, että sen kynnet kasvavat liian pitkiksi. Jos näin käy, se lakkaa juoksentelemasta, sillä se ei voi laskea painoa jaloilleen kunnolla ja tämä haittaa juoksemista.

Jotta marsusi välttyisi tulehduksilta ja kynsien surkastumiselta, tulee se viedä säännöllisesti eläinkauppaan tai eläinlääkärille, jossa sen kynnet voidaan leikata erityisellä kynsileikkurilla. Jos haluat kokeilla kynsienleikkuuta itse, pyydä ammattilaista näyttämään toimenpide etukäteen.

Hampaat

Jos marsusi ei käytä hampaitaan tarpeeksi, kasvavat hampaat liian pitkiksi. Myös synnynnäinen purentavika voi johtaa tähän tilanteeseen. Jotta lemmikkisi voisi vastaisuudessakin syödä iloisesti ja hyvällä ruokahalulla, on tärkeää lyhentää hampaita hammaslääkärillä 2 – 3 kuukauden välein.

Kun huolehdit ja hemmottelet marsuasi kokonaisvaltaisesti, se palkitsee sinut elämäniloisella piipityksellään!

Hyödyllisimmät artikkelimme
4 min

10 vinkkiä siilin auttamiseen puutarhassa

Siilit ovat hellyttäviä ja ujoja eläimiä, mikä herättää meissä lempeyttä. Liiallinen siilin elämään puuttuminen voi kuitenkin olla niille haitallista. Syksyllä siilit alkavat etsiä ruokaa ja ne aloittavat hitaasti rakentamaan pesäpaikkaansa. Syksyllä on siis erittäin yleistä, että tapaat moniakin siilejä. Vuodesta 2000 siilikanta on vähentynyt puolella. Sen vuoksi on ehdottoman tärkeää, että siilejä autetaan silloin, kun ne tarvitsevat apua. On olemassa muutamia merkkejä, joista voit huomata, että siili tarvitsee apua. Välittömiä toimenpiteitä tulisi tehdä, mikäli löydät loukkaantuneen, riutuneen tai sairaan siilin. Sama pätee siilinpoikasiin, jotka löydät ilman emoa. Seuraa siilin pesää jonkin aikaa – mikäli emosiili ei palaa takaisin pesälle kahden tunnin kuluessa, siilinpoikaset tulisi saattaa turvaan mahdollisimman nopeasti. Siilinpoikaset, jotka löytyvät pesän ulkopuolelta, tarvitsevat niin ikään myös apuasi. Jos kohtaat talvella liikkuvan ja aktiivisen siilin, on se merkki siitä, että siili ei ole aloittanut talviunta ja tarvitsee siihen sinun apuasi.
3 min

Kanin kastrointi tai sterilointi

Kanin kastroinnissa ja steriloinnissa eläinlääkäri poistaa sukurauhaset. Uroksilla tämä tarkoittaa kiveksiä, naarailla munasarjoja, munanjohtimia ja kohtua. Mutta miksi kanin kastrointi ja sterilointi kannattaa tehdä ja miten kanin leikkaus tapahtuu?