Marsun hoito – turkki, kynnet ja hampaat

marsun hoito

Terve marsu huolehtii ulkonäöstään ja terveydestään suurimmaksi osaksi itse. Se puhdistaa pölyn ja lian turkistaan kynsillään ja nuolee itsensä puhtaaksi kielellään.

Lyhytkarvaisten marsujen hoito

Jos haluat tehdä hyvää lyhytkarvaiselle marsullesi, voit harjata sen turkkia säännöllisesti luonnonharjaksisella harjalla. Näin autat sitä pääsemään eroon kuolleesta karvasta, edesautat sitä pysymään puhtaana ja samalla pieni jyrsijäsi saa mukavan hieronnan.

Kun hemmottelet lemmikkiäsi säännöllisesti, huomaat myös ajoissa, jos se kärsii loisista tai ihosairauksista. Marsusi nauttii päivittäisestä turkinhoidosta ja harjauksesta erityisesti karvanlähdön aikana, siis useimmiten keväisin ja syksyisin

meerschweinchen pflege

Pitkäkarvaisten rotujen hoito

Pitkäkarvaisten marsurotujen, kuten angoramarsujen, hoito on hieman haastavampaa. Nämä marsut tarvitsevat sinun apuasi tunteakseen olonsa mukavaksi ja pysyäkseen siistinä. Niillä ei ole karvanlähtöä, ja ilman trimmausta turkki vain kasvaa kasvamistaan. Turkki voi kasvaa jopa 20 cm pituiseksi.

meerschweinchen pflege

Jos et auta pitkäkarvaista marsuasi turkinhoidossa, sen turkki muuttuu yhdeksi suureksi takuksi, jota se sitten raahaa perässään. Sen liikkuminen muuttuu niin vaivalloiseksi, ettei se pysty enää edes rapsuttamaan itseään. Sen elämä muuttuu sietämättömäksi, jos ylipitkään turkkiin alkaa tarttua ruoantähteitä ja ulostetta.

Kampaaminen

Päivittäinen kampaaminen on näille eläimille välttämättömyys. Näin se käy:

  • Levitä pöydälle pehmoinen pyyhe ja nosta marsu pyyhkeen päälle.
  • Tee tästä päivittäisestä toiminnasta mukava kokemus marsullesi. Silittele sitä, juttele sille mukavia ja tarjoa sille sen lempiherkkuja.
  • Pura ensimmäiseksi takut turkista pitkäpiikkisellä kammalla. Jos takku on liian tiukassa, leikkaa se varovasti pois.
  • Tämän jälkeen voit harjata turkin pehmeällä harjalla kiiltäväksi.

Jos turkkiin on tarttunut likaa, joka ei harjaamalla irtoa, voit yrittää poistaa sen hieromalla likaista kohtaa varovasti kostealla säämiskäliinalla.

Turkin lyhennys

Jotta turkinhoito olisi helpompaa ja lemmikkisi pysyisi puhtaana ja elämäniloisena, tulisi sen turkkia lyhentää säännöllisesti. Näin se käy:

  • Nosta marsu taas mieluiten pöydälle ja trimmaa paikallaan istuva lemmikki varovaisesti.
  • Karvan tulisi olla niin pitkä, että latvat koskevat juuri ja juuri lattiaa. Takapuolen karvan voit trimmata selkeästi lyhyemmäksi, jotta marsun ulosteet eivät tartu karvaan kiinni.

Kynsien leikkuu

Jos marsullasi ei ole mahdollisuutta kuluttaa kynsiään esimerkiksi juoksemalla karheapintaisilla kivillä, voi olla, että sen kynnet kasvavat liian pitkiksi. Jos näin käy, se lakkaa juoksentelemasta, sillä se ei voi laskea painoa jaloilleen kunnolla ja tämä haittaa juoksemista.

Jotta marsusi välttyisi tulehduksilta ja kynsien surkastumiselta, tulee se viedä säännöllisesti eläinkauppaan tai eläinlääkärille, jossa sen kynnet voidaan leikata erityisellä kynsileikkurilla. Jos haluat kokeilla kynsienleikkuuta itse, pyydä ammattilaista näyttämään toimenpide etukäteen.

meerschweinchen pflege

Hampaat

Jos marsusi ei käytä hampaitaan tarpeeksi, kasvavat hampaat liian pitkiksi. Myös synnynnäinen purentavika voi johtaa tähän tilanteeseen. Jotta lemmikkisi voisi vastaisuudessakin syödä iloisesti ja hyvällä ruokahalulla, on tärkeää lyhentää hampaita hammaslääkärillä 2 – 3 kuukauden välein.

Kun huolehdit ja hemmottelet marsuasi kokonaisvaltaisesti, se palkitsee sinut elämäniloisella piipityksellään!

Muita samantyyppisiä tuotteita

Eniten luetut artikkelit

Bengalikissa

Bengalikissa on todella ainutlaatuinen kissarotu. Bengalia voidaan kutsua kotitiikeriksi sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä sen suonissa virtaa hitunen aitoa villikissan verta. Hybridikissat, kuten bengali ja savanni, ovat nykyään kuuminta hittiä kissan kasvatuspiireissä. Lue rotukuvauksestamme millainen hybridikissa on ja mitä on otettava huomioon, jos aikoo hankkia sellaisen omaan kotiinsa. Isojen kissaeläimien risteytyksenä syntyneitä kissoja näki vielä 1900-luvun alussa Euroopan eläintarhoissa. Isot hybridikissat eivät kuitenkaan lopulta olleet eläintarhojen tarkoituksiin sopivia, ja sittemmin ajatusta hybridikissoista ruvettiin soveltamaan pienempiin kissarotuihin. Villejä kissalajeja alettiin risteyttää innokkaasti kesyjen kotikissojen kanssa ja villikissahybrideistä tulikin suosittuja. Tunnetuin näistä lienee bengalikissa, joka on kesyn mustan kotikissan ja aasialaisen leopardikissan risteytys. Tulokseksi saatiin kissarotu, jolla on pitkänomainen ruumiinrakenne ja harvinaislaatuinen turkin väritys ja joka villistä sukuperästään johtuen kaipaa aina silloin tällöin kokenutta kissanomistajaa.

Cornish Rex

Yleensä ajatellaan, että kissoja on vain joko lyhyt- tai pitkäkarvaisia. On kuitenkin myös kiharakarvaisia kissoja sekä kissoja, joilla ei ole ollenkaan karvoja. Cornish rex on melko harvinainen rotu, jolla on tavallisesta poikkeava kihara turkki.

Siperiankissa

Siperiankissassa on yhä aidon luonnossa elävän kissan tuntua. Tällä keskikokoisella, tanakkarakenteisella ja puolipitkäkarvaisella kissalla on yhä alkuperäinen ulkonäkö tallella. Rodun oletetaan syntyneet ilman kasvattajien vaikutusta synnyinmaassaan Venäjällä. Vasta 80-luvulta lähtien sitä on alettu kasvattaa tavoitteellisesti.