Kanin kastrointi tai sterilointi This article is verified by a vet

Kanin kastrointi tai sterilointi kannattaa

Kanit ovat kehityksestään riippuen sukukypsiä 12–15 viikon ikäisinä.

Kanin kastroinnissa ja steriloinnissa eläinlääkäri poistaa sukurauhaset. Uroksilla tämä tarkoittaa kiveksiä, naarailla munasarjoja, munanjohtimia ja kohtua. Mutta miksi kanin kastrointi ja sterilointi kannattaa tehdä ja miten kanin leikkaus tapahtuu?

Kanin kastroinnin/steriloinnin vaiheet

Miettiessäsi kanin kastrointia tai sterilisaatiota, voit valmistautua seuraaviin vaiheisiin:

  1. Päivää ennen leikkausta

Yleisesti ottaen kotieläinten on samoin kuin ihmisten oltava syömättä useita tunteja ennen leikkausta (paastota). Sen sijaan kaneja ei tarvitse paastottaa, sillä niiden ruuansulatusjärjestelmä on tottunut säännölliseen ruuan saantiin.

  1. Valmistelutoimet

Eläinlääkäri tutkii kanin perusteellisesti ja tarkastaa muun muassa sydämen ja keuhkojen toiminnan. Jos kaikki on kunnossa, eläinlääkäri antaa lemmikkikanillesi nukutusaineen. Tämä voidaan suorittaa pistoksena tai inhalaatioanestesiana.

Tämän jälkeen leikkauksessa avattava kohta parturoidaan, puhdistetaan ja desinfioidaan.

  1. Kanin leikkaus

Uroskanin kastroinnissa eläinlääkäri avaa uloimmat kerrokset kivesten poistamista varten. Sen jälkeen hän poistaa kivekset ja sulkee haavakohdan.

Naaraskanin sterilointi kestää pidempään, sillä eläinlääkärin täytyy avata vatsanpeitteet ja sulkea useita verisuonia. Lisäksi on tärkeää, että hän ompelee haavan hyvin, jottei kaninaaras saa avattua haavaa terävillä hampaillaan.

Jotta kanisi ei tarvitsisi tuntea kipua eikä bakteeri-infektioita pääsisi syntymään, sille annetaan kipulääkitys sekä antibiootteja.

  1. Nukutuksesta herääminen

Leikkaushaavan sulkemisen jälkeen kani on käytännössä vielä nukutettuna. Sen jälkeen odotetaan kanin heräämistä. Herättyään kani saattaa vaikuttaa vielä muutaman tunnin ajan tokkuraiselta. Valmistele lemmikillesi paikka, jossa se voi levätä rauhassa ja anna sen toipua rasituksesta vähintään vuorokauden ajan.

  1. Kanin kastraation jälkeinen eristäminen

Jos uroskani oli ennen leikkausta jo sukukypsä, sitä tulee pitää kastroinnin jälkeen kuuden viikon ajan erillisessä häkissä. Tämä on erittäin tärkeää, sillä kaniuros on vielä tämän ajan hedelmällinen kiveksien poistamisesta huolimatta. Tämä johtuu siitä, että siemennestettä voi vielä mahdollisesti olla poistamattomissa siemenjohtimissa.

  1. Eläinlääkärin tarkastus

Tikkien sulamisessa kestää muutamia päiviä. Jos tikit eivät sula tai vatsanpeitteiden tai kivesten haava tulehtuu, ota yhteyttä eläinlääkäriisi. Vakavia komplikaatioita syntyy harvoin.

Uroskanin kastrointi
Eläinlääkäri suorittaa uroskanin kastroinnin.

Hyödyt: miksi kanin kastrointi tai sterilointi kannattaa?

Kanin kastrointiin/sterilointiin liittyy kolme olennaista hyötyä:

  • Se estää epätoivotut poikaset.
  • Kastrointi/sterilointi mahdollistaa lajitovereiden stressittömän keskinäisen yhteiselon.
  • Se ehkäisee sairauksia (esim. kohdun sairauksia).

Vältä epätoivottu lisääntyminen ja reviiritaistelut

Kanit lisääntyvät luonnostaan useita kertoja vuodessa. Yhteen poikueeseen kuuluu kuudesta kahdeksaan poikasta, mistä johtuukin sanonta ”lisääntyä kuin kanit”. Jotta kanisi ei tekisi poikasia rajattomasti, kanit kannattaa leikkauttaa.

Lisäksi, jos sinulla on kaksi kastroimatonta urosta, vaarana on, että jonain päivänä ne tappelevat ja loukkaavat itsensä vakavasti.

Terveydelliset hyödyt

Kun eläinlääkäri poistaa naaraalta sukurauhaset, ei munasarjoihin voi muodostua hormoneja tuottavia kystia. Nämä voivat aiheuttaa valeraskauksia, stressiä ja aggressiivisuutta.

Lisäksi on voitu osoittaa, että steriloimattomilla kaninaarailla on suurempi riski sairastua kasvaimiin (esim. nisätulehdukseen tai pahanlaatuiseen kohdun adenokarsinoomaan.) Lisäksi ne kärsivät useammin pyometrasta, märkäisestä kohtutulehduksesta.

Oikea ajankohta: minkä ikäisenä kanin voi leikkauttaa?

Kanisi on sukukypsä noin kolmen kuukauden ikäisenä rodusta ja eläimen kehityksestä riippuen. Osa eläimistä on lisääntymiskykyisiä jo 12 viikon ikäisinä ja osa vasta 15 viikon ikäisinä.

Jos sinulla on uroskani, sen voi kastroida joko ennen kuin se saavuttaa sukukypsyyden tai sen jälkeen. Varhainen kastrointi ennen sukukypsyyden saavuttamista on eläinlääkärille vaikeampi suorittaa uroksen anatomisen koon vuoksi.

Yleisesti ottaen eläinlääkärit tekevät varhaisia kastrointeja vain harvoin. Sen etuna on kuitenkin, ettei urosta tarvitse toimenpiteen jälkeen pitää eristyksessä, kun se ei ole vielä ehtinyt kehittyä lisääntymiskykyiseksi, eikä se myöskään käyttäydy leikkauksen jälkeen urokselle tyypilliseen tapaan (esim. merkkaile).

Kanin kastrointi
Eläinlääkäri tutkii kanin ennen kastrointia.

Kustannukset: paljonko kanin kastrointi tai sterilointi maksaa?

Kanin hankintaa harkitessasi kannattaa miettiä sen myös sen kastraatio-/sterilisaatiokustannuksia. Kustannukset voivat vaihdella 160 ja 240 euron välillä kanin sukupuolesta riippuen.


Franziska G., Eläinlääkäri
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Opiskelin eläinlääkäriksi Giessenin Justus Liebig -yliopistossa ja pystyin hankkimaan kokemusta monilta eri aloilta, kuten pieneläinten, suurten eläin- ja eksoottisten lääketieteiden lisäksi farmakologiasta, patologiasta ja elintarvikehygieniasta. Olen työskennellyt paitsi eläinlääketieteen kirjoittajana myös väitöskirjani parissa. Tavoitteenani on suojella eläimiä tulevaisuudessa paremmin patogeenisiltä bakteereilta. Eläinlääketieteellisen tietoni lisäksi jaan myös omat kokemukseni onnellisena koiranomistajana. Voin ymmärtää ja selittää pelot ja ongelmat sekä muut tärkeät kysymykset eläinten terveydestä.


Hyödyllisimmät artikkelimme
4 min

10 vinkkiä siilin auttamiseen puutarhassa

Siilit ovat hellyttäviä ja ujoja eläimiä, mikä herättää meissä lempeyttä. Liiallinen siilin elämään puuttuminen voi kuitenkin olla niille haitallista. Syksyllä siilit alkavat etsiä ruokaa ja ne aloittavat hitaasti rakentamaan pesäpaikkaansa. Syksyllä on siis erittäin yleistä, että tapaat moniakin siilejä. Vuodesta 2000 siilikanta on vähentynyt puolella. Sen vuoksi on ehdottoman tärkeää, että siilejä autetaan silloin, kun ne tarvitsevat apua. On olemassa muutamia merkkejä, joista voit huomata, että siili tarvitsee apua. Välittömiä toimenpiteitä tulisi tehdä, mikäli löydät loukkaantuneen, riutuneen tai sairaan siilin. Sama pätee siilinpoikasiin, jotka löydät ilman emoa. Seuraa siilin pesää jonkin aikaa – mikäli emosiili ei palaa takaisin pesälle kahden tunnin kuluessa, siilinpoikaset tulisi saattaa turvaan mahdollisimman nopeasti. Siilinpoikaset, jotka löytyvät pesän ulkopuolelta, tarvitsevat niin ikään myös apuasi. Jos kohtaat talvella liikkuvan ja aktiivisen siilin, on se merkki siitä, että siili ei ole aloittanut talviunta ja tarvitsee siihen sinun apuasi.
3 min

Kanin kastrointi tai sterilointi

Kanin kastroinnissa ja steriloinnissa eläinlääkäri poistaa sukurauhaset. Uroksilla tämä tarkoittaa kiveksiä, naarailla munasarjoja, munanjohtimia ja kohtua. Mutta miksi kanin kastrointi ja sterilointi kannattaa tehdä ja miten kanin leikkaus tapahtuu?