Satulatyypit

Satulatyypit

Satulat hevosille

Kuolainten lisäksi yksi tärkeimmistä ratsastusvarusteista on satula. Jotta hevosella ja ratsastajalla olisi hauskaa yhteisen aktiviteetin parissa, pitää satulan istua täydellisesti, sekä ratsastajalle, että hevoselle. Tutustutaan muutamiin satulatyyppeihin tarkemmin!

Satulan rakenne

 • Satulan runko
  Satulan runko antaa satulalle muotonsa, se on satulan perusta ja se voidaan valmistaa monista materiaaleista, kuten puusta, muovista tai metallista. Nykyään on jopa olemassa satuloita täysin ilman puuta. Satula antaa hevoselle enemmän vapautta liikkua.
 • Selkärangantila
  Selkärangantila on ilmakanava hevosen selän päällä. Siinä kohtaa satula ei koske hevoseen. Selkärangantilan tarkoitus on asettaa niin vähän painetta selkärangalle kuin mahdollista, sillä hevosen selkäranka liikkuu juuri siinä kohtaa.
 • Satulatyyny
  Satulatyyny on satulan peräosan toppaus. Toppaus pitää olla tasaisesti jaettu ja sen vuoksi suositellaankin, että satula viedään kerran vuodessa satulasepän tarkistettavaksi, sillä hevosen selän muoto muuttuu ajan myötä. Satulatyynyt topataan selän muodon muutostapauksissa uudelleen.
 • Istuin
  Kuten nimestä voi päätellä, liittyy tämä ratsastajan istumisalueeseen. Satulan istuimia on saatavilla eri kokoisina ja ne tulisi olla ratsastajan kokoon sovitettuja, jotta terveyshaitoilta voidaan välttyä.
 • Satulansiivet / Satulahuopa
  Satulan sivuilla ovat satulasiivet. Siipien muoto ja pituus vaihtelevat satulatyypin mukaan. Satulan etuosassa saattaa olla polvitoppaukset, jotka suojaavat ratsastajan jalkoja. Satulahuopa on satulan alla, ja sen tarkoitus on suojata satulaa hevosen hieltä.
sattelarten

Satulatyypit

Mittatilaussatula

Nämä ovat täydellinen ratkaisu hevoselle ja ratsastajalle. Tämä satula on tehty juuri hevosen ja ratsastajan mittojen mukaan. Joskus tämä on ainut ratkaisu, etenkin tapauksissa, jossa hevosella on vaikean muotoinen selkä. Täydellisyydellä on tietenkin myös hintansa: mittatilaussatula on kalliimpi kuin laadukas massatuotannon satula tangolta.

Muokattavat satulat

On olemassa satuloita, joiden runko ja pehmuste on muokattavissa jokaiseen hevosen koulutustarkoitukseen. Ratkaisu nuorille hevosille! Muokattavatkin satulat tulee luonnollisestikin käyttää satulasepän säädettävänä ja säännöllisesti kontrolloida oikea muoto ja sijainti hevosen selässä.

Satulat vaihdettavilla etukaarilla

Satulat, joissa on vaihdettava etukaari, mahdollistaa satulan pään sovittamisen hevosen selkään. Tämä on hyvä ratkaisu kaikille hevosille, joiden keho muuttuu harjoitteluiden ja vuodenajan myötä. Mutta huomioi, vaihdettavat etukaaret esittävät usein sopivaa satulankokoa. Kiinnitä siis huomiota ideaaliin satulan pituuteen ja potentiaalisiin painokohtiin.

Rungoton satula

Rungottomat satulat ovat nostaneet suosiotaan. Niiden sanotaan sopivan jokaisen hevosen selkään ja niiden on luvattu sopeutuvat jokaiseen kasvupyrähdykseen, koulutustilanteeseen ja painonvaihteluun. Rungottomassa satulassa ei ole runkoa, mikä antaa hevoselle enemmän tilaa liikkua vaikkakin rungoton satula ei jaa ratsastajan painoa tasaisesti, kuten rungolliset satulat tekevät. Anatomisesti sovitettu satulahuopa, joka jakaa ratsastajan painon hevosen selkään, on siis välttämätön.

Rungottomat satulat kuuluvat niihin satulatyyppeihin, jotka ovat sopivia pääasiassa kevyemmille ratsastajille ja hevosille, joilla ei ole säkää, tai vain pieni säkä. Pidemmät ratsastukset voivat aiheuttaa kuumuuden kasaantumista satula-alueella, sillä rungottomissa satuloissa ei ole selkärangantilaa.

Mihin satulatyyppiin päädytkin, tulisi sitä hoitaa säännöllisesti. Lisää tästä aiheesta voit lukea hevosten tietonurkasta.

Kaikki tuotteet hevosen hoitoon löydät zooplussalta.

Hyödyllisimmät artikkelimme
3 min

Satulatyypit

Kuolainten lisäksi yksi tärkeimmistä ratsastusvarusteista on satula. Jotta hevosella ja ratsastajalla olisi hauskaa yhteisen aktiviteetin parissa, pitää satulan istua täydellisesti, sekä ratsastajalle, että hevoselle. Tutustutaan muutamiin satulatyyppeihin tarkemmin!