Hevoseni yskii

Hevoseni yskii

Allergia vai infektio?

Kun hevonen yskii, ei aina ole kyseessä infektio. Usein ylväät nelijalkaiset ovat yksinkertaisesti vain allergisia heinälle tai vaihtoehtoisesti sen sisältämälle pölylle tai hienoille homeitiöille. Eläinlääkäri voi selvittää, onko kyseessä yksinkertainen infektio tai vaikeasti hoidettava allergia.

Allergian syyt

Allergian aiheuttaa epämuodostuma immuunijärjestelmässä, joka määrittää yleisesti harmittomia aineksia allergisenreaktion aiheuttajina. Tämä johtaa tyypilliseen allergiseen reaktioon, jossa keho aktivoi puolustuksen oletettua taudinaiheuttajaa vastaan ja reagoi ihottumalla, yskällä, turvonneilla limakalvoilla tai vuotavalla nenällä.

Onko hevoseni allerginen?

Allergeenit ovat läsnä joka puolella, myös hevostallissa. Itseasiassa, jopa siisteimmissä talleissa. Myös korkealaatuinen heinä pölyää ja sisältää homesieni-itiöitä, jotka syntyvät paaleihin kuivausprosessin aikana. Hevosen yskä onkin usein seurausta vaikeasta allergiasta. Monet eläinlääkärit suosittelevat allergiatestejä, jotta voidaan selvittää, kärsiikö hevosesi allergiasta. Allergiatesti ei kuitenkaan aina anna täysin selvää vastausta allergian aiheuttajasta, mutta antaa osviittaa siitä, mitä aineksia tulisi tulevaisuudessa välttää.

Siitepölyallergia

Mikäli hevonen ei ole allerginen heinän pölylle, vaan siitepölylle, on allergian hoitaminen vaikeampaa. Nämä nelijalkaiset tarvitsevat paljon pölytöntä tilaa ja raikasta ilmaa, mikä tosin siitepölyn aikakautena on tietenkin vaikeaa. Nykyään on onneksi olemassa suojaverkkoja sieraimille, jotka estävät suurimman osan siitepölyn pääsystä hevosen hengitykseen. Eläinlääkärit voivat myös määrätä lääkityksen, joka madaltaa allergialle altistumista ja helpottaa allergian myötä syntyvän liman yskimistä.

Mitä teen hevoseni yskää vastaan?

Oli se sitten allergia tai infektio, kun hevonen yskii, pitäisi se viedä mahdollisimman pölyttömään ympäristöön, jossa on raikasta ilmaa. Karsinassa tulisi olla kuiviketta olkien sijasta ja ravinnoksi tulisi antaa korkealaatuista tai pehmeää heinää, kuten myös heinäpellettejä, sillä ne voivat vähentää kuormitusta ja lieventää allergian oireita.

Pitäisikö hevosen antaa levätä?

Mitä monet hevosen ystävät eivät tiedä on, että myös yskivälle hevoselle liikunta on välttämätöntä. Hevosta ei tulisi laittaa hikoilemaan älyttömästi tai viedä pitkälle raville, mutta sen tulisi saada liikkua, jotta keuhkoputket laajenevat ja limaa olisi helpompi yskiä pois. Tietenkin tässäkin tilanteessa eläinlääkärin neuvoja tulee kysyä ja noudattaa.

Katso ravintolisävalikoimamme hevosille, joilla on hengitystievaikeuksia. Kaikki muutkin hevosen hoitotuotteet löydät zooplus -verkkokaupasta!

Muita samantyyppisiä tuotteita

Eniten luetut artikkelit

Bengalikissa

Bengalikissa on todella ainutlaatuinen kissarotu. Bengalia voidaan kutsua kotitiikeriksi sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä sen suonissa virtaa hitunen aitoa villikissan verta. Hybridikissat, kuten bengali ja savanni, ovat nykyään kuuminta hittiä kissan kasvatuspiireissä. Lue rotukuvauksestamme millainen hybridikissa on ja mitä on otettava huomioon, jos aikoo hankkia sellaisen omaan kotiinsa. Isojen kissaeläimien risteytyksenä syntyneitä kissoja näki vielä 1900-luvun alussa Euroopan eläintarhoissa. Isot hybridikissat eivät kuitenkaan lopulta olleet eläintarhojen tarkoituksiin sopivia, ja sittemmin ajatusta hybridikissoista ruvettiin soveltamaan pienempiin kissarotuihin. Villejä kissalajeja alettiin risteyttää innokkaasti kesyjen kotikissojen kanssa ja villikissahybrideistä tulikin suosittuja. Tunnetuin näistä lienee bengalikissa, joka on kesyn mustan kotikissan ja aasialaisen leopardikissan risteytys. Tulokseksi saatiin kissarotu, jolla on pitkänomainen ruumiinrakenne ja harvinaislaatuinen turkin väritys ja joka villistä sukuperästään johtuen kaipaa aina silloin tällöin kokenutta kissanomistajaa.

Cornish Rex

Yleensä ajatellaan, että kissoja on vain joko lyhyt- tai pitkäkarvaisia. On kuitenkin myös kiharakarvaisia kissoja sekä kissoja, joilla ei ole ollenkaan karvoja. Cornish rex on melko harvinainen rotu, jolla on tavallisesta poikkeava kihara turkki.

Siperiankissa

Siperiankissassa on yhä aidon luonnossa elävän kissan tuntua. Tällä keskikokoisella, tanakkarakenteisella ja puolipitkäkarvaisella kissalla on yhä alkuperäinen ulkonäkö tallella. Rodun oletetaan syntyneet ilman kasvattajien vaikutusta synnyinmaassaan Venäjällä. Vasta 80-luvulta lähtien sitä on alettu kasvattaa tavoitteellisesti.