Loma ilman koiraa – koiranvahti vai koirahoitola?

Loma ilman koiraa

Vihdoinkin lomalle! Mutta mitä tehdä, jos koiraa ei voi ottaa mukaan? Koiranvahdit sekä koirahoitolat ovat suuri apu näissä tilanteissa. Kumpi näistä on koiralle parempi vaihtoehto, mitkä ovat kustannukset, ja mitä muuta tulisi ottaa huomioon? Keskustelemme tässä artikkelissa molempien ratkaisuiden hyviä sekä huonoja puolia, ja annamme vinkkejä koiran hoitoon jättämisen onnistumiseksi.

Vapaa-ajan lomalle tai työmatkalle ei aina voi ottaa koiraa mukaan. Syitä on monia ja niitä voivat olla esimerkiksi liian pitkä lentomatka, tilan puute automatkalla, koiran mukaan ottaminen kohteeseen on rajoitettua tai hotelli ei hyväksy koiria. Koiralle on kuitenkin olemassa vaihtoehtoisia huolenpitäjiä matkan ajaksi, mutta kumpi on koiralle sitten parempi vaihtoehto, koiranvahti vai koirahoitola?

Koiran vieminen koirahoitolaan

Ideaalitapauksessa pitemmän matkan aikana koira voi olla hoidossa lähisukulaisen tai ystävän luona. Aina ei kuitenkaan ole mahdollista ratkaista koiranhoitoa niin helposti, ja silloin koirahoitola onkin hyvä vaihtoehto. Koirahoitolassa on useampia koiria samanaikaisesti hoidossa ja ne ovat siellä huoneissa tai aitauksissa, koiran sosiaalisuudesta riippuen joko yksin tai yhdessä muiden koirien kanssa.

Majoituksissa, kustannuksissa ja henkilökunnissa on suuria eroja

Koirahoitoloiden laatu voi vaihdella paikoittain laajasti. Jotkin hoitolat tarjoavat rakkaudella sisustettuja, puhtaita, koiranleluilla varustettuja ”hotellihuoneita”, kun taas jotkut tarjoavat vain pimeitä, lukittuja häkkejä koirille. Joissain koirahoitoloissa koirille pyritään antamaan mahdollisimman paljon huomiota, kun taas joissain yhdellä hoitajalla saattaa olla kuusikin koiraa hoidettavana, jolloin huomio jää huomattavasti vähemmälle. Yksilöllinen hoitaminen sekä koiran liikunta- ja aktiviteettitarpeita ei varmastikaan täysin huomioida tällaisissa hoitoloissa. Päivittäiset kustannukset vaihtelevat 10-50 euron välillä, mutta kallein ei suinkaan aina ole se paras vaihtoehto.

Luottaminen on hyvä, mutta kontrollointi parempi

Jotta voit olla varma, että koirahoitola on hyvä, siisti ja huomaavainen hoitopaikka koirallesi, tulee sinun ehdottomasti käydä katsomassa koirahoitolaa, ennen kuin viet koirasi sinne. Ovatko huoneet valoisia ja puhtaita? Onko hoitolassa rauhallinen ja miellyttävä tunnelma? Kuinka paljon henkilökuntaa on paikalla ja millaisen vaikutelman he tekevät sinuun? Miten koiria kohdellaan hoitolassa? Onko koirilla riittävästi tilaa liikkua? Saavatko koirat niille tuttuja ruokia? Näihin kysymyksiin saat vastauksen ainoastaan käymällä hoitolassa etukäteen ja keskustelemalla hoitolan henkilökunnan kanssa. Sijainnista riippuen on suositeltavaa tehdä vierailu myös ilmoittamatta hoitolaan etukäteen, sillä joka puolella on mustia lampaita, jotka lupaavat paljon, mutta eivät pidä lupauksiaan.

hundesitters mit viele hunde

Luota mututuntumaasi ja koiraasi

Yllämainittujen puhtauden, hoitorutiinien ja ruokintametodien lisäksi tulisi sinun luottaa omaan mututuntumaasi, sekä tietenkin koiraasi. Loppujen lopuksi koiralla on kuitenkin melko vedenpitävä tunne siitä, keneen voi luottaa ja keneen ei. Vieraillessasi koirahoitolassa tarkkaile siis koiraasi ja sitä, miten se käyttäytyy hoitolassa. Reagoiko se henkilökuntaan ystävällisesti ja uteliaasti, vai ujosti ja hermostuneesti? Kaikki koirat eivät yksinkertaisesti sovi jätettäväksi koirahoitolaan, sillä jotkut reagoivat paikan muutokseen, tutun henkilön puuttumiseen, ja vieraisiin henkilöihin sekä koiriin voimakkaasti. Tällaisille koirille koirahoitolassa pysyminen aiheuttaa vain ja ainoastaan stressiä. Punnitse siis tarkasti kenen käsiin voit koirasi luottaa. Jos koirasi luottaa nopeasti uusiin ihmisiin ja leikkii mielellään muiden koirien kanssa, voi kiva koirahoitola olla hyvä paikka koirallesi – se saattaa tuntua siitäkin jopa lomalta.

Koiranhoitaja huolehtimaan koirastasi

Jos koira on vaikeasti luottamusta rakentava ja kokee liian suuret muutokset vaikeina, saattaa koiranhoitaja olla parempi vaihtoehto sinun koirallesi. Koiranhoitajilla on usein yksi tai maksimissaan kolme koiraa hoidossa samaan aikaan, minkä vuoksi koiranhoitaja pystyy tarjoamaan koirallesi intensiivistä huolenpitoa ja seuraa. Pääsääntöisesti koira muuttaa koiranhoitajan luokse matkasi ajaksi, jolloin se kuitenkin joutuu tottumaan uuteen paikkaan, mutta on kuitenkin koiraystävällisessä ympäristössä, ja elää arkipäivänsä lähes tulkoon samalla tavalla kuin kotonakin.

Ensimmäinen kontakti koiranhoitajan kanssa

Monet koiranhoitajat tarjoavat palvelujaan vapaa-ajallaan, eikä niinkään ammattimielessä. Usein kyseessä on henkilöt, joilla on jo entuudestaan (tai on joskus ollut) oma koira, ja heillä on riittävästi aikaa ja intoa puuhata koiran kanssa. Koska koiranhoitajaksi voi ruveta kuka tahansa, eikä se ole millään lailla säädeltyä toimintaa, toisin kuin koirahoitoloiden toiminta, voi koiranhoitajien persoonallisuudet ja hoitotavat poiketa toisistaan valtavasti. Ennen kuin annat koirasi jollekin hoitoon sokkona, kannattaa koiranhoitajan kanssa tavata muutaman kerran ennen varsinaista hoitoajankohtaa. Käy koiranhoitajan kotona vierailulla ja käykää yhdessä kävelyllä, jotta voit tarkkailla sekä koirasi, että potentiaalisen koiranhoitajan käyttäytymistä. Erityisesti jos koiranhoitajalla on jo entuudestaan koira, kannattaa tarkkailla, miten oma koirasi käyttäytyy koiranhoitajan oman koiran kanssa. Monet koiranhoitajat tarjoavat myös harjoittelupäiviä, jotta voit testata tunteeko koira olonsa mukavaksi hoidossa vai ei.

Selvitä vastaukset kaikkiin avoimiin kysymyksiin

Keskustele koiranhoitoon liittyvistä odotuksistasi koiranhoitajan kanssa ennen lomaasi. Mitä tarkemmin erittelet odotuksesi liittyen ruokintaan, aktiviteetteihin, ulkoiluun, hoitamiseen, ja muihin rituaaleihin, sitä paremmin koiranhoitaja pystyy toteuttamaan toiveitasi. Vaikka monien vaatimuksien ja toiveiden esittäminen koiranhoitajalle saattaa tuntua epämiellyttävältä, tulisi aina muistaa, että mitä tarkemmat ohjeet, sitä paremmin koirasi viihtyy hoidossa. Loppujen lopulta sinäkin voit nauttia lomastasi täysin rinnoin, kun tiedät koirasi olevan hyvissä käsissä.

hundesitter glücklich

Kustannukset ja muut muodollisuudet

Suurin osa koiranhoitajista tarjoaa kokonaisten lomahoitojen lisäksi myös tuntiveloitettua koiranhoitoa, jotka usein maksavat noin 10 – 25 euroa per tunti, riippuen hieman koiranhoitajan kokemuksesta sekä vaadituista tehtävistä. Mikäli koira on hoidossa useampia päiviä, on veloitus yleensä päiväkohtaista, joka myös vaihtelee hyvin paljon koiran vaativuuden ja eri koiranhoitajien välillä. Kun hinta ollaan sovittu, tulee myös sopia vakuutuksista. Mikäli koiranomistaja tarjoaa palveluitaan virallisesti ja tienaa sillä enemmänkin rahaa, tulisi hänellä olla hoitokoirien osalta myös vakuutuksen kunnossa. Vakuutuksista ja niiden kattavuudesta kannattaa kysyä tarkemmin omasta vakuutusyhtiöstä. Koiranhoidonhinnan ja vakuutuksen lisäksi tulisi keskustella hätätapauksista, eli mitä tapahtuu esimerkiksi, jos koiranhoitaja sairastuu yllättäen niin, ettei pysty huolehtimaan hoitokoirastaan. Kuka voi hätätapauksessa hoitaa koiraa? Ja mitä tapahtuu, jos koira yllättäen sairastuu? Voiko koiranhoitaja käydä eläinlääkärillä koirasi kanssa? Saako koiralle antaa lääkettä ja millaisen päätösvallan koiranhoitaja saa? Mitä paremmin kaikki on suunniteltu etukäteen, sitä parempi on myös kokonaisuudessaan koiranhoidon lopputulos.

Mitä muuta tulisi ottaa huomioon?

Onnistuneen koiranhoidon A ja O on suunnittelu ja etukäteen keskustellut asiat koiranhoitajan kanssa. Tähän luonnollisesti kuuluu myös se, että etsit koiralle hoitopaikan mahdollisimman ajoissa. Etenkin pienet koirahoitolat, joihin otetaan vain muutama koira kerrallaan, ovat loma-aikoina nopeasti täyteen buukattuja. Tietenkin on olemassa työmatkoja tai vaikka sairaalaan johtavia yllättäviä sairaustapauksia, jotka vaativat koiranhoitopaikan etsimistä hyvin lyhyellä varoitusajalla. Ideaalitapauksessa keskustelet jo ennen koiran hankkimista perheenjäsenten, naapureiden tai ystävien kanssa, olisivatko he hätätapauksessa valmiita auttamaan koiranhoidon suhteen. Mikäli sopivaa verkostoa ei ole lähettyvillä, kannattaa ottaa yhteyttä koiranhoitajaan, vaikka ei lomalle juuri nyt olisi lähdössäkään. Parasta olisi, jos koira oppii tuntemaan koiranhoitajan muutamien tapaamisten sekä kävelyiden merkeissä, ja luottaa koiranhoitajaan, silloin kun häntä tarvitaan.

Näin sinunkin on helpompi jättää koira hoitoon yllättäen hätätapauksissa. Koirakin jää mieluummin hoitoon jo tuntemalleen henkilölle kuin tuiki tuntemattomalle.

Suunnittele ajoissa hätätapauksien varalta

Koiranhoitajien sekä koirahoitoloiden lisäksi monet löytöeläinkodit ottavat koiria hoitoon lyhyeksi ajaksi, jos omistaja joutuu sairaalaan. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että löytöeläinkodeissa on myös monia muita eläimiä ja koiria, tuntematon henkilökunta sekä koirien totutuista rutiineista poikkeava päiväagenda, joka voi vaikuttaa moneen koiraan stressaavasti. Löytöeläinkodin käyttäminen tulisi olla vain viimeinen ratkaisu, mikäli muita vaihtoehtoja ei hätätilanteeseen ole saatavilla. Vähennä omaa ja koirasi stressiä ja suunnittele erimahdollisuuksia koiranhoitopaikalle, vaikka et olisi lomalle juuri lähdössäkään. Aina voi sattua jotakin, mikä estää sinua itseä hoitamasta koiraasi tilapäisesti.

Käy tutustumassa laajaan valikoimaamme, josta löydät valtavan valikoiman koiranruokia, hoitotarvikkeita sekä kuljetuslaatikoita koirallesi – kaikkia näitä tarvitset silloin, kun koira viedään hoitopaikkaan!

Hyödyllisimmät artikkelimme
2 min

Koiran kuljetus autossa

Matkustajien turvallisuus autossa on parantunut paljon viime vuosina. Turvatyyny, sivuturvatyyny ja sivutörmäyssuoja ovat vain muutamia esimerkkejä. Jotta onnettomuuksilta ja vahingoilta vältyttäisiin niin hyvin kuin mahdollista, on koiran ja omistajan oltava turvattuina ja vyötettyinä ajon aikana. Seuraavaksi opit, miten kiinnität koiran autoon oikeaoppisesti.
2 min

Koiran matkapahoinvointi

Joillekin eläimille nykyaikaisilla kulkuvälineillä, kuten autolla, linja-autolla, laivalla tai lentokoneella matkustaminen aiheuttaa säännöllisesti pahoinvointia. Niiden elimistöt tuntuvat sietävän vain hevoskärryjen tai polkupyörien kyytiä, tai yksinkertaisesti omilla jaloilla liikkumista. Herkempiä yksilöitä on sekä koirien kuin myös muidenkin eläinten joukossa.
10 min

Leirintämatkailu koiran kanssa

Olipa sitten kyse asuntoautosta, asuntovaunusta tai teltasta, leirintämatkailu on suositumpi lomailumuoto kuin koskaan aikaisemmin. Mutta onnistuuko camping-loma myös koiran kanssa? Miten löydän koiraystävällisen leirintäalueen? Miten kuljetan koirani asuntoautossa, ja missä nelijalkainen ystäväni nukkuu teltassa?