Ylipainoiset koirat: vinkkejä parempaan terveyteen

Myös eläimillä on painoon liittyviä terveysongelmia. Tutkimukset osoittavat, että noin 56 prosenttia kaikista koirista on ylipainoisia. 

Mitkä asiat johtavat koirien lihavuuteen? Joissain tapauksissa koiran ylipaino johtuu liiallisesta hemmottelusta ruoalla ja herkuilla, joskus ylipainon taustalla on puolestaan vakava sairaus. 

Siksi haluammekin jakaa tietoa kissan ylipainosta ja kertoa, mitä voit tehdä ennaltaehkäistäksesi kissasi liikakilot.

Onko koirani ylipainoinen?

Jos epäilet, että koirasi on ylipainoinen tai jopa liikalihava, on syytä viedä koirasi eläinlääkärin tarkastettavaksi. Voit kuitenkin myös itse tehdä ensiarvion tilanteesta muutaman helpon keinon avulla.

 • Näin tunnistat koiran ylipainon

  Aseta kätesi hellävaraisesti koirasi rintakehälle. Liikuta sitten käsiäsi edestakaisin. Jos voit helposti tuntea koirasi kylkiluut, kaikki on hyvin. Jos sinun kuitenkin pitää painella kädelläsi löytääksesi kylkiluut, koirasi on luultavasti ylipainoinen.

  Kotisuden siluetti antaa myös selkeitä viitteitä siitä, onko koirasi ylipainoinen: jos et enää voi erottaa koirasi vyötäröä, ja jos koirasi vaikuttaa kaikenkaikkiaan pyöreältä, kärsii koirasi luultavasti paino-ongelmista.

 • Mistä koiran ylipaino johtuu?

  Yksi yleisimmistä syistä koiran ylipainoon on se, että koira liikkuu liian vähän ja/tai se saa liian energiapitoista ruokaa. Myös korkea ikä, sairaudet, kastrointi, geneettiset syyt tai psyykkinen rasitus voivat altistaa koiran ylipainolle. Siksi on aina hyvä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, sillä hän voi poissulkea mahdolliset sairaudet.

 • Mitä seurauksia ylipainolla on?

  Koiran ylipainon seuraukset voivat vaihdella paljonkin yksilöstä riippuen. Mitä lihavampi koira on, sitä suuremmat ovat myös terveyshaitat.

  Heikentyneen elämänlaadun ja rajoittuneen liikkuvuuden lisäksi ylipaino lisää etenkin nivelongelmien, sydän- ja verenkiertojärjestelmän sairauksien, hengitystiesairauksien ja diabeteksen riskiä. Lisäksi se voi alentaa odotettua elinikää.

 • Onko tietyt koirarodut alttiita ylipainolle?

  On useita koiraroduja, jotka ovat alttiimpia lihavuudelle kuin heidän muut nelijalkaiset ystävänsä. Rodut ovat seuraavat: labradori, kultainennoutaja, beagle, mäyräkoira, cockerspanieli ja collie. Näillä roduilla on geneettisesti pienempi energiantarve, mutta ne syövät kuitenkin mielellään.

Ylipainoisen koiran oikea ruokavalio

koira
Mikä ero on erikoisruoalla ja kevytruoalla?

Erikoisruoka on erityisellä reseptillä valmistettu ruoka, joka on tarkoitettu lemmikeille, jotka kärsivät tietyistä sairauksista. Terapeuttisia erikoisruokia tulee käyttää ainoastaan eläinlääkärin suosituksesta. On esimerkiksi olemassa erikoisruokaa koirille, jotka kärsivät diabeteksesta tai munuaisongelmista. Erikoisravinto ei siis välttämättä ole sopiva ruoka laihduttamiseen.

Koiranruoka, jonka nimeen on lisätty sana light, on puolestaan vähäkalorista ruokaa. Se on tarkoitettu ylipainoisille koirille, joiden pitää pudottaa painoa.

Mitä tulee ottaa huomioon, kun siirtyy uuteen ruokaan?

 • Mitä tulee ottaa huomioon, kun siirtyy uuteen ruokaan?

  Tärkein neuvo on, että uuteen ruokaan siirtyminen on aina tehtävä hitaasti ja varovasti.

  Anna koirallesi aina vain eläinlääkärin tai ruoanvalmistajan suosittelema määrä ruokaa. Jokaisessa ruokapakkauksessa on ohjeet siitä, kuinka paljon koiran tulisi syödä saavuttaakseen ihannepainonsa. Sillä jo muutama gramma liikaa voi vaikuttaa negatiivisesti painonpudotukseen.

  Varmista, että koirasi ei saa jäänteitä keneltäkään, eivätkä naapurit ruoki koiraasi. Herkut ja palkinnot ovat tietysti sallittuja kohtuullisissa määrin, mutta ne on aina laskettava mukaan päivän kokonaiskalorimäärään.

  Huomautus: Koirasi ei saa missään tapauksessa noudattaa rajuja dieettejä. Jos teet niin, lemmikkisi ei saa kaikkia välttämättömiä ravintoaineita. Liiallinen laihduttaminen on myös vaarallista koirille ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa akuuttiin sairauteen.

 • Mihin minun tulisi kiinnittää huomiota ruoan sisällössä?

  You can recognise a good light meal - in addition to its low calorie content - by three things: it has less crude fat and more crude fibre than regular food. It is also important that the raw protein content is consistently high, so that your dogs muscles get enough nutrients.

  You can read more about overweight dog diets in zooplus' Knowledge Corner!

Liikunta avainasemassa koirien lihavuuden torjunnassa

Koirat
Ei liikaa kerralla: lisää liikuntaa vähitellen

Perussääntö on: älä kuormita koiraasi tai itseäsi. Painonpudotus on prosessi, joka voi kestää kauan.

Siksi on tärkeää, että koirallasi on hauskaa. Ensinnäkin, voitte aloittaa pidentämällä nykyistä kävelylenkkiä hieman joka päivä. Myöhemmin voitte myös lisätä harjoituksia ja tavata muita koiranomistajia.

Jos sinulla on ylipainoinen koira, kiinnitä erityistä huomiota koiran niveliin. Apuvälineet, kuten rampit ja ortopediset koirasängyt, helpottavat koiraasi elämää.

 • Nämä harjoitukset auttavat ehkäisemään koirasi ylipainon muodostumista.

  Urheileminen on yhtä tärkeää niin ihmisille kuin koirillekin. Koiraharrastukset ovat tosin paljon muutakin kuin vain fyysistä rasitusta. Koiralle harrastaminen tarkoittaa hauskanpitoa, liikuntaa, ajatustyötä, kilpailua, koulutusta ja sosiaalisia kontakteja. Mitä koiraharrastuksia on sitten olemassa? Ja mitkä niistä sopivat parhaiten sinun koirallesi?

  Tutustu koiraharrastuksiin täältä


 • Kuinka ruokkia koirasi oikein

  Anova katse koiran silmissä - ja jo tekisi omistajan mieli antaa nelijalkaiselle ystävälleen herkkupala tai omat ruoantähteensä. Kaikki, mitä koira mielellään söisi, ei kuitenkaan ole kovin terveellistä. Raaka kana, sianfilee tai lattialle pudonneet ruoantähteet eivät yksin riitä terveelliseen ja aktiiviseen koiranelämään. Koiran ruokinta ei ole tähtitiedettä, mutta perusteet on kaikkien koiranomistajien kuitenkin tiedettävä.

  Tutustu aiheeseen täältä 

Miten voin estää koirani ylipainon?

Bowlimage

Valitse koirasi tarpeille soveltuva ravinto

image

Houkuttele koiraa aktiviteetteihin (piilota ruokaa, hanki kiipeilymahdollisuuksia jne.).

Measure image

Kokeile kylkiluita ja pidä sen siluettia silmällä

image

Punnitse päivän ruoka-annos ja laske herkut mukaan päiväannokseen

Clock

Varaa päivittäin aikaa leikkiin

image

Punnitse koirasi säännöllisesti ja vie se eläinlääkäriin säännöllisiin tarkastuksiin.

Lue lisää huippumerkkeistämme:

Hill's prescription diet
Royal Canin
Concept for LIfe
Briantos
Rocco
Lukullus
Wolf of Wilderness
Rosie´s Farm