Koirien ruokinta: kuiva-, märkä- ja sekaruokinta vertailussa

Kuiva-, märkä- tai sekaruokinta – koiraa voi ruokkia monella eri tapaa. Kysymykseen siitä, mikä on paras ruokintatapa, ei aina löydy yleistä pätevää vastausta. Keskustelut aiheesta jatkuvat kiivaina lemmikkiomistajien keskuudessa.

Yksi asia on kuitenkin varma: koiranruoassa ei niinkään ole väliä muodolla vaan sisällöllä. Koiranruoka, joka on määritelty täysravinnoksi, tarjoaa koirallesi kaikki tärkeät ravintoaineet. Kullakin ruokatyypillä on kuitenkin omat etunsa ja haittansa, jotka sinun kannattaa ottaa huomioon erityisesti koiran terveyden kannalta.

Olemme tehneet yhteenvedon, jotta saisit yleiskuvan eri ruokintatyypeistä ja niiden erityispiirteistä. Koiran yksilöllisten tarpeiden täyttämiseksi on myös parasta kysyä neuvoja eläinlääkäriltä.

MärkäruokaMärkäruoka
kuivaruoatKuivaruoat
SekaruokintaSekaruokinta
HerkutHerkut
Lahja kaupan päälle

Märkäruoka kaupan päälle!

Lisää ostoskoriisi Rocco tai Cosma -märkäruoka! 

Rocco 400 g - Classic, naudanliha ja riista kuponkikoodilla: ROCCO-KOIRA

Cosma 70 g - Nature tonnikala ja nauta kuponkikoodilla: COSMA-KISSA


* Kampanja voimassa niin kauan kuin tuotteita riittää. Yksi kuponkikoodi per tilaus. 

Lukullus
Rocco
Purizon

Ruokinnan eri muodot: Yleiskatsaus

Lemmikkruoat eroavat toisistaan muun muassa ainesosiensa, nestepitoisuutensa ja valmistustapansa osalta. Ruoan tyyppi ja ominaisuudet vaikuttavat moniin eri seikkoihin, kuten terveyteen, makuun, hintaan ja säilyvyyteen. Nämä kannattaa ottaa huomioon päätöstä tehdessä.

Märkäruoka

Märkäruoan vesipitoisuus on erityisen korkea, 60-85 prosenttia. Koska sen tilavuus on suurempi kuin kuivaruoan, tarjoavat valmistajat sitä yleensä purkeissa tai foliopusseissa.

Märkä täysravinto on maultaan vahvempaackuin kuivaruoka, ja siksi koirat yleensä syövät sitä erityisen mielellään.

Valmistajasta riippuen märkäruoka sisältää sekoituksen erilaisia ainesosia. Niitä ovat esimerkiksi lihakset, sisäelimet, siipikarjan ruhot, kasveja, kuten vilja tai yrtit, sekä rasvat/öljyt, vitamiinit ja kivennäisaineet. Joissakin tuotteissa on lisäksi kastikemaista nestettä. Valmistusta varten ainesosat homogenisoidaan (pilkotaan ja sekoitetaan tasaisesti) ja muotoillaan tai jalostetaan paloiksi.

Hyödyt:

Yleensä merkittävämpi hyväksyntä, koska ne ovat maukkaampia.

Varmistaa paremman nestetasapainon.

Sopii vanhoille koirille, joilla on hammasongelmia, koska koostumus on pehmeämpi.

Haitat:

Lyhyempi säilyvyysaika avaamisen jälkeen

Voi aiheuttaa huonoa suuhygieniaa / voi edistää plakin ja hammaskiven muodostumista (jos hampaidenhoito on riittämätöntä).

Kuivaruoka

Märkäruokaan verrattuna kuivaruoan vesipitoisuus on erittäin alhainen, enintään 14 prosenttia, minkä vuoksi sen säilyvyys on paljon pidempi.

Valmistajasta riippuen kuivaruoka koostuu kuivatusta tai tuoreesta lihasta, verestä, eläimistä saatavista sivutuotteista (teurastamojätteistä), kasveista, rasvoista/öljyistä, vitamiineista, kivennäisaineista ja antioksidanteista.

Kuivaruoassa on yleensä enemmän energiaa kuin samassa määrässä märkäruokaa. Saman energiapitoisuuden saavuttamiseksi märkäruoalla koiran tulisi syödä huomattavasti suurempi annos.

Koiran kuivaruoka valmistetaan ekstruusioprosessilla, joka on rehuteollisuudessa laajalti käytetty menetelmä kuivaruoan valmistuksessa. Tässä prosessissa ruoka muotoillaan korkealla paineella ja siihen lisätään höyryä, jolloin siitä tulee pellettejä, keksejä ja herkkuja.

Hyödyt:

Tilaa säästävä varastointi ja pitkä säilyvyys (ei pilaannu nopeasti).

Kuivaruoan kiinteät ainesosat voivat auttaa hampaiden puhdistamisessa, mutta eivät yksinään riitä korvaamaan hammashoitoa.

Ympäristöystävällisempi, koska pakkausmateriaalia tarvitaan vähemmän.

Haitat:

Joskus heikompi hyväksyntä.

Nestehukan riski.

Sekaruokinta: kuiva- ja märkäruoka yhdistettynä

Koiranomistajat käyttävät usein sekaruokintaa yhdistääkseen märkä- ja kuivaruoan edut. Voit esimerkiksi antaa koirallesi kuivaruokaa aamulla ja märkäruokaa illalla.

Koska sama määrä kuivaruokaa sisältää kuitenkin enemmän energiaa kuin märkäruoka, on olemassa vaara, että lasket päivittäisen ruokamäärän väärin. On suositeltavaa, että eläinlääkäri laskee koiran energiatarpeen ja laatii ruokintasuunnitelman. Voit sitten käyttää sitä ohjeena pitkällä aikavälillä.

Vielä ei ole vahvistettu, että tämä ruokintatapa johtaisi koirien ruoansulatusongelmiin.

Hyödyt:

Yhdistää kuiva- ja märkäruoan hyödyt.

Monipuolinen ruokinta.

Joustavuus arjessa ja matkoilla.

Haitat:

Yli- tai aliravitsemuksen riski (jos ruokaa syötetään väärä määrä).

Puolikostea ruoka

Puolikostea täysravinto sisältää keskimäärin 15-20 prosenttia vettä – se on pehmeämpää ja hieman maukkaampaa kuin kuivaruoka.

Useasti tarjolla herkkujen muodossa (esim. makkarat tai renkaat).

Edut:

Korkeampi hyväksyntä.

Helposti sulava, koska se on jo valmiiksi turvonnut.

Parempi nesteen imeytyminen kuin kuivaruoassa.

Sopii myös vanhemmille eläimille, koska koostumus on pehmeämpi.

Haitat:

Herkut sisältävät yleensä runsaasti sokeria (jopa 10 prosenttia).

Lisätarvikkeet

Tarvikkeet

Oletko löytänyt oikean ruoan?! Autetaan myös tarjoilussa, sillä pelkkä ruoka ei ole kaikki kaikessa!

Ruokakupeilla voit vastata nelijalkaisen ystävän yksilöllisiin tarpeisiin ja tehdä jokaisesta ateriasta elämyksen. Olipa kyseessä kulho, juomakuppi tai säilytysastia – ruoka maistuu aina paremmalta hyvästä kupista!

  • Märkäruoka
  • Kuivaruoka
  • Sekaruokinta
  • Välipalat
  • Tarvikkeet

zooplus-lemmikkien hyväkymiä: testaamme puolestasi

Työkaverimme testaavat valikoituja tuotteita.

TestHerkuttelijaLukullus Mini Range

Kaltaisilleni pienille gourmetkoirille Lukullus Mini -täysravinto tarjoaa juuri oikeita asioita: luonnollinen ja viljaton resepti yhdistää eläinproteiinit, kasviperäiset ainesosat ja arvokkaat öljyt. Ja kuivaruoan pienet nappulat sopivat täydellisesti pieneen suuhuni!

Tutustu
MiloGourmet-ruokailijaPurizon-pussiruoka

Purizon Adult broiler vie kielen mennessään! Ruoassa on black angusta, kalkkunaa, bataattia & karpaloa. Kuka voi snaoa "ei" 45 % korkealaatuiselle broilerinfileelle?!

Tutustu
Rocco ClassicUnelmat toteutuvatRocco Classic

Rocco Classic -märkäruoka täyttää kaikki toiveeni: 100% tuoreita ainesosia, joista 70% on lihaa ja muita eläimenosia - nipistä minua! Lisäksi se edesauttaa nesteytystäni, mikä on täydellinen nousevien lämpötilojen kanssa!

Tutustu
LolaMuista harjata hampaat!kooa-hampaidenhoitoa

Suuhygienia ei todellakaan ole epämukavaa kooa-hammashoitosarjan kanssa. Pehmeän silikonisen harjan avulla äiti puhdistaa hampaani erityisen hellästi ja myös vegaaninen hammasgeeli maistuu hyvälle...!

Tutustu

Q&As: Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

Miten sekaruokinta toimii ja mitä minun pitäisi pitää mielessä?

Sekaruokinnassa yhdistät kuiva- ja märkäruoan hyödyt yhdistämällä molempia ruokalajeja. Voit esimerkiksi tarjota kuivaruokaa vapaasti ja täydentää sitä yhdellä tai kahdella märkäruoalla päivässä. Vältä kuitenkin sekoittamasta näitä kahta ruokaa keskenään, sillä niiden sulamisajat saattavat vaihdella.

Jotta koirasi ei söisi liikaa, sinun kannattaa myös laskea ruokamäärä etukäteen.

Mitä minun pitäisi huomioida, kun ruokin vain märkäruokaa?

Koska märkäruoka, toisin kuin kuivaruoka, ei aiheuta mekaanista hankausta hampaille, plakkia ja muita hammasongelmia voi vähitellen kehittyä. Siksi eläinlääkäri tarkastaa koirasi hampaat säännöllisesti ja poistaa hammaskiven. Huolehdi myös siitä, että koirasi saa riittävästi hampaidenhoitoa kotona, esimerkiksi purulelujen ja herkkujen muodossa.

Koska kostea ruoka pilaantuu kulhossa nopeasti, se kannattaa poistaa kulhosta viimeistään yhden päivän kuluttua.

Mitä minun pitäisi huomioida, jos ruokin vain kuivaruokaa?

Kuivaruoalla on monien hyötyjensä lisäksi yksi merkittävä haittapuoli: sen alhainen nestepitoisuus. Riittävä määrä nestettä on kuitenkin elintärkeää koiran elimistölle. Esimerkiksi koiran munuaiset tarvitsevat riittävästi vettä huuhtellakseen myrkylliset aineet pois verestä. Jos syötät koirallesi vain kuivaruokaa, on sinun varmistettava, että koirallasi on jatkuvasti vettä saatavilla. 

Miten määritän oikean ruokamäärän kuiva- tai märkäruokintaa varten?

Oikea ruokamäärä riippuu useista eri tekijöistä. Näitä ovat esimerkiksi koiran terveys, ikä, rotu ja aktiivisuustaso. Esimerkiksi seniori tarvitsee vähemmän energiaa kuin urheilullinen nuori koira.

Oikean ruokamäärän laskemiseen saat hyödyllistä tietoa zooplus-Tietonurkasta. Noudata myös valmistajan pakkauksessa olevia ruokintasuosituksia, ja jos olet epävarma, kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi.

Kuinka kauan voit jättää märkä- tai kuivaruokaa?

Mitä kauemmin jätät koiranruoan kulhoon, sitä suurempi on sen pilaantumisriski. Koska pilaantunut ruoka on terveysriski koirallesi, on tärkeää, ettet jätä ruokaa kulhoon liian pitkäksi aikaa.

Märkäruoka tulisi poistaa kulhosta päivittäin. Kuivaruoka säilyy yleensä pidempään, mutta sitä ei pidä jättää kahta päivää pidemmäksi ajaksi.

Miten koiranruokaa tulisi mieluiten säilyttää (avattuna ja avaamattomana)?

Valmistajan ohjeista saat selville, kuinka kauan koiranruokaa voi säilyttää ennen ja jälkeen avaamisen. Säilytystapa on kuitenkin ratkaiseva:

Avaamattomana on tärkeää, että säilytät ruoka-astiat viileässä (alle 38 °C), kuivassa ja valolta suojatussa paikassa. Jotta ruokapusseihin ei pääsisi tuhoeläimiä, on ne myös syytä pitää poissa lattialta ja suljettujen ovien takana.

Avoimet ruokapurkit on ehdottomasti pidettävä jääkaapissa pilaantumisen hidastamiseksi. Avoimet ruokasäkit olisi suljettava mahdollisimman ilmatiiviisti ja myös säilytettävä viileässä, valolta suojassa olevassa paikassa.

Mistä tiedät, onko märkä- tai kuivaruoka pilaantunutta?

Koiranruoan pilaantumiseen liittyy erilaisia muutoksia. Näitä ovat muun muassa maku-, haju-, väri- ja koostumusmuutokset. Jos havaitset tällaisia muutoksia, sinun on poistettava ruoka ja huuhdeltava kulho huolellisesti kuumalla vedellä ja pesuaineella.

Mihin aikaan ja kuinka usein minun pitäisi syöttää märkä-tai kuivaruokaa

Vaikka voi olla helpompaa ruokkia kerran päivässä, useimmat eläinlääkärit suosittelevat, että koirien päivittäiset annokset jaetaan vähintään kahteen ruokintakertaan. Tämä pätee erityisesti suurille koiraroduille, jotka ovat alttiita hengenvaarallisille mahalaukun ongelmille.

Sillä, mihin vuorokaudenaikaan ruokit koirasi, ei yleensä ole merkitystä. Varmista kuitenkin, että annat koirasi levätä ruokailun jälkeen äläkä lähde kävelylle tai juoksentelemaan sen kanssa heti ruokinnan jälkeen. Yleissääntö on: vähintään tunti, mieluiten kaksi tuntia lepoa ruokinnan jälkeen.

Mitä minun pitäisi ottaa huomioon, kun vaihdan ruoan?

Koiranruoka päätetään vaihtaa erinäisitä syistä. Ruoan liian nopea vaihtaminen voi kuitenkin aiheuttaa koirille ruoansulatusongelmia. Siksi se tulisi aina tehdä hitaasti ja varovasti sekoittamalla vähitellen vanhaan ruokaan pieneen määrään uutta ruokaa.

Lue zooplus-Tietonurkasta, mitä muuta tulee ottaa huomioon.