Kissan ruokinta: kuiva-, märkä- ja sekaruokinta vertailussa

Kuiva-, märkä- tai sekaruokinta – kissaa voi ruokkia monella eri tapaa. Kysymykseen siitä, mikä on paras ruokintatapa, ei aina löydy yleistä pätevää vastausta. Keskustelut aiheesta jatkuvat kiivaina lemmikkiomistajien keskuudessa.

Yksi asia on kuitenkin varma: kissanruoassa ei niinkään ole väliä muodolla vaan sisällöllä. Kissanruoka, joka on määritelty täysravinnoksi, tarjoaa kissallesi kaikki tärkeät ravintoaineet. Kullakin ruokatyypillä on kuitenkin omat etunsa ja haittansa, jotka sinun kannattaa ottaa huomioon erityisesti kissasi terveyden kannalta.

Olemme tehneet yhteenvedon, jotta saisit yleiskuvan eri ruokintatyypeistä ja niiden erityispiirteistä. Kissojen yksilöllisten tarpeiden täyttämiseksi on myös parasta kysyä neuvoja eläinlääkäriltä.

MärkäruokaMärkäruoka
KuivaruokaKuivaruoka
SekaruokintaSekaruokinta
herkutHerkut
Lahja kaupan päälle

Märkäruoka kaupan päälle!

Lisää ostoskoriisi Rocco tai Cosma -märkäruoka! 

Rocco 400 g - Classic, naudanliha ja riista kuponkikoodilla: ROCCO-KOIRA

Cosma 70 g - Nature tonnikala ja nauta kuponkikoodilla: COSMA-KISSA


* Kampanja voimassa niin kauan kuin tuotteita riittää. Yksi kuponkikoodi per tilaus. 

Katze
Katze

Ruokinnan eri muodot: Yleiskatsaus

Lemmikkruoat eroavat toisistaan muun muassa ainesosiensa, nestepitoisuutensa ja valmistustapansa osalta. Ruoan tyyppi ja ominaisuudet vaikuttavat moniin eri seikkoihin, kuten terveyteen, makuun, hintaan ja säilyvyyteen. Nämä kannattaa ottaa huomioon päätöstä tehdessä.

Märkäruoat

Märkä kissanruoka sisältää 60-84 prosenttia vettä, mikä voi vaikuttaa myönteisesti kissan terveyteen, erityisesti virtsateiden ja munuaissairauksien osalta. Korkean nestepitoisuuden vuoksi märkäruoka kuitenkin myös pilaantuu nopeammin kuin kuivaruoka.

Jotta se säilyisi suljetussa tilassa paremmin, elintarvikevalmistajat tarjoavat märkäruokaa purkeissa tai foliopusseissa. 

Yleensä kissojen märkäruoka sisältää enemmän ainesosia kuin kuivaruoka. Valmistajasta riippuen näitä ovat esimerkiksi lihaksia, liha- ja luujauho, vilja ja usein myös sisäelimet.

Valmistuksen aikana ainesosat pilkotaan ja sekoitetaan astiaan, joka altistetaan korkealle paineelle ja korkeille lämpötiloille. Tämä tappaa kaikki ruoan sisältämät bakteerit.

Hyödyt:

Yleensä korkea hyväksyntä, koska sen maku on voimakkaampi.

Merkittävä nesteen osuus (takaa paremman nestetasapainon ja voi ehkäistä munuais- ja virtsatieongelmia).

Sopii myös kissoille, joilla ei ole hampaita.

Haitat:

Vähäinen hampaiden kuluminen: voi edistää plakin ja hammaskiven muodostumista (ilman riittävää hammashoitoa).

Lyhyt säilyvyysaika avaamisen jälkeen

Kuivaruoat

Kuivaruoan nestepitoisuus on yleensä alhainen, alle 10 prosenttia. Tämän ansiosta se säilyy pidempään kuin märkäruoka, mutta kissasi saa ruoasta huomattavasti vähemmän nestettä.

Valmistajasta riippuen tyypillisiä ainesosia ovat kuivattu lihas, eläimistä saatavat sivutuotteet, eläinjauho, viljat, rasvat/öljyt, vitamiinit, aminohapot, kuten tauriini ja antioksidantit.

Valmistuksessa käytetään erityisiä painemenetelmiä, jossa ruoka puristetaan korkealla paineella ja höyryllä haluttuun muotoon - yleensä pelletteihin, kroketteihin tai hiutaleisiin.

Hyödyt:

Tilaa säästävä varastointi ja pitkä säilyvyys (myös avaamisen jälkeen).

Kuivaruoan kiinteät ainesosat voivat auttaa hampaiden puhdistamisessa, mutta eivät yksinään riitä korvaamaan hammashoitoa.

Ympäristöystävällisempi, koska pakkausmateriaalia on vähemmän

Haittoja:

Matalempi hyväksyntä.

Vähemmän nestettä.

Sekaruokinta

Sekaruokinnassa kissallesi tarjotaan sekä kuiva- että märkäruokaa. Vaikka oikean annoksen määritteleminen on tämäntyyppisessä ruokinnassa vaikeampaa, yhdistyy siinä kuiva- ja märkäruokinnan edut.

Eläinlääkärin on suositeltavaa laatia ruokintasuunnitelma kissasi tarpeille. Voit käyttää sitä ohjeena pitkällä aikavälillä.

Hyödyt:

Luo vaihtelua kissallesi.

Kaikkien märkä- ja kuivaruokinnan hyötyjen yhdistelmä.

Haitat:

Yli- tai aliravitsemuksen riski (jos ruokaa syötetään väärä määrä).

Puolikostea ruoka

Puolikosteassa kissanruoassa on keskinkertainen nestepitoisuus, mutta se on harvinaisempi täysravintona kissanruokahyllyissä. Sen vuoksi on yleisempää löytää herkkuja, joissa on tuotteesta riippuen usein lisäaineita, jotka tekevät niistä mehukkaampia.

Edut:

Yleisesti ottaen parempi hyväksyntä

Korkeampi vesipitoisuus kuin kuivaruoassa

Haitat:

Herkkujen sokeripitoisuus voi olla korkea

Lisätarvikkeet

Lisätarvikkeet

Oletko löytänyt oikean ruoan?! Autetaan myös tarjoilussa, sillä pelkkä ruoka ei ole kaikki kaikessa!

Ruokakupeilla voit vastata nelijalkaisen ystävän yksilöllisiin tarpeisiin ja tehdä jokaisesta ateriasta elämyksen. Olipa kyseessä kulho, juomakuppi tai säilytysastia – ruoka maistuu aina paremmalta hyvästä kupista!

  • Märkäruoat
  • Kuivaruoat
  • Sekaruokinta
  • Herkut
  • Tarvikkeet

zooplus-lemmikkien hyväkymiä: testaamme puolestasi

Työkaverimme testaavat valikoituja tuotteita.

TestberichtSisarrakkausFeringa Classic Meat

Olipa kyseessä mukava peti, lelu tai ruoka – veljeni Leo ja minä jaamme periaatteessa kaiken. Oikeasti kaiken? Ehkä teen poikkeuksen Feringa Adult Classic Duck -tuotesarjan kohdalla. Saammehan Feringa Classic Meat Poultry märkäruoan ilmaiseksi!

Tutustu
TestberichtEksoottinen makumatkaCosma Asia

Paljon mehukasta lihaa tai hienoa kalaa - aina! Ei keinotekoisia maku-, väri- ja säilöntäaineita - aina! Ensiluokkaista märkäruokaa lajikohtaiseen ravitsemiseen - aina! Ja Cosma Asia in Jelly tarjoaa ylimääräisen annoksen nestettä.

Tutustu
KissaTietysti maukastaPurizon Adult

Purizon Adult märkäruoka on minun makuuni! Mehukas kanafile, huolella valitut hedelmät ja vihannekset - ja kaikki ilman viljaa! Juuri sopiva kaltaiselleni herkuttelijalle. Purkki auki!

Tutustu
TestberichtKaikki paikoillaanKissantalo Daisy

Jos makuupaikka on myös ruokintapaikka, et varmasti jää ilman ateriaa - se on varmaa! Natural Paradisen moderni kissatalo tarjoaa juuri sen: ruokintabaari, jossa on kaksi mukavaa makuupaikkaa. Nyt äidin on vain täytettävä kulho - puuurrrfect!

Tutustu

Miten sekaruokinta toimii ja mitä minun pitäisi pitää mielessä?

Sekaruokinnassa yhdistät kuiva- ja märkäruoan hyödyt yhdistämällä molempia ruokalajeja. Voit esimerkiksi tarjota kuivaruokaa vapaasti ja täydentää sitä yhdellä tai kahdella märkäruoalla päivässä. Vältä kuitenkin sekoittamasta näitä kahta ruokaa keskenään, sillä niiden sulamisajat saattavat vaihdella.

Jotta kissasi ei söisi liikaa, sinun kannattaa myös laskea ruokamäärä etukäteen.

Mitä minun pitäisi huomioida, kun ruokin vain märkäruokaa?

Koska märkäruoka, toisin kuin kuivaruoka, ei aiheuta mekaanista hankausta hampaille, plakkia ja muita hammasongelmia voi vähitellen kehittyä. Siksi eläinlääkäri tarkastaa kissasi hampaat säännöllisesti ja poistaa hammaskiven. Huolehdi myös siitä, että kissallasi saa riittävästi hampaidenhoitoa kotona, esimerkiksi purutarvikkeiden avulla. 

Koska kostea ruoka pilaantuu kulhossa nopeasti, se kannattaa poistaa kulhosta viimeistään yhden päivän kuluttua.

Mitä minun pitäisi huomioida, jos ruokin vain kuivaruokaa?

Monille kissoille kehittyy iän myötä munuaisongelmia. Siksi kissoille on erityisen tärkeää varmistaa tasapainoinen nesteen saanti.

Jos syötät kissallesi vain kuivaruokaa, on sinun varmistettava, että se juo riittävästi. Tarjoa raikasta vettä ympäri vuorokauden. Voit myös käyttää juoma-lähdettä janon herättämiseksi. Vaihtoehtoisesti voit sijoittaa useita juomakuppeja ympäri taloa.

Miten määritän oikean ruokamäärän kuiva- tai märkäruokintaa varten?

Valmistajan pakkauksessa olevassa ohjeissa annetaan suosituksia kissan ruokamäärästä. Huomaa kuitenkin, että tietyt tekijät, kuten kissasi ikä tai terveydentila, voivat vaikuttaa tarvittavan ruoan määrään.

Jos kissasi on esimerkiksi aktiivinen ulkokissa, sen energiantarve on suurempi kuin sisäkissan. Zooplus-Tietonurkasta löydät tärkeimmät tiedot, jotka auttavat sinua määrittämään kissallesi oikean ruokamäärän. Ihannetapauksessa sinun kannattaa kysyä neuvoa myös eläinlääkäriltäsi.

Kuinka kauan voit jättää märkä- tai kuivaruokaa kulhoon?

Mitä kauemmin jätät kissanruoan kulhoon, sitä suurempi on sen pilaantumisriski. Koska pilaantunut ruoka on kuitenkin terveysriski kissallesi, on tärkeää, ettet jätä ruokaa kulhoon liian pitkäksi aikaa.

Kostea ruoka kannattaa poistaa kulhosta viimeistään yhden päivän kuluttua. Kuivaruoka säilyy yleensä hieman kauemmin - jopa kaksi päivää.

Miten kyseinen ruoka tulisi mieluiten säilyttää?

Voit lukea kissanruoan säilyvyysajan pakkauksesta. Suljetut kissanruoat tulee säilyttää viileässä paikassa (alle 38 °C) ja valolta suojattuna.

Avatut ruokapurkit tai -pussit on suljettava ilmatiiviisti ja säilytettävä viileässä paikassa. Tämä koskee erityisesti märkäruokaa, joka on säilytettävä jääkaapissa 4-7 °C:ssa avaamisen jälkeen.

Mistä tiedän, onko märkä- tai kuivaruoka pilaantunutta?

Kissanruoan pilaantumiseen liittyy erilaisia muutoksia. Näitä ovat muun muassa maku-, haju-, väri- ja koostumusmuutokset. Jos havaitset tällaisia muutoksia, sinun on poistettava ruoka ja huuhdeltava kulho huolellisesti kuumalla vedellä ja pesuaineella.

Mihin aikaan ja kuinka usein minun pitäisi syöttää märkä-tai kuivaruokaa

Toisin kuin koirille, kissalle on tarjottava jatkuvasti ruokaa ylittämättä päiväannosta. Voit esimerkiksi pitää kuivaa täysravintoa tarjolla jatkuvasti. Jos valitset märkäruoan, kannattaa sitä tarjota useaan otteeseen päivän aikana. Älä kuitenkaan unohda poistaa ruokajäämiä kulhosta säännöllisesti pilaantumisen välttämiseksi.

Mitä minun pitäisi ottaa huomioon, kun vaihdan lemmikin ruoan?

Jos vaihdat kissasi ruokaa liian usein tai liian nopeasti, voi tästä aiheutua ruoansulatusongelmia. Siksi on tärkeää, että käsittelet tätä asiaa yksityiskohtaisesti ennen kuin vaihdat ruokaa. Joka tapauksessa ruoan vaihto tulisi tehdä varovasti sekoittamalla vähitellen vanhaa ruokaa pieneen määrään uutta ruokaa.

Lue zooplus-Tietonurkasta, mitä muuta sinun on huomioitava, kun vaihdat kissasi ruokaa.