KISSA JA IHMINEN - YSTÄVIÄ IKUISESTI

Terveet kissat elävät keskimäärin 15-19 vuotta. Se on pitkä aika, joka on täynnä onnellisia hetkiä, mutta mahdollisesti myös haasteita. Eämänvaiheesta riippuen kissallasi on hyvin erilaisia tarpeita.

Mitä enemmän tiedät kissan eri elämänvaiheista ja niiden tarpeista, sitä helpompaa on tarjota kissalle onnellinen ja terve kissanelämä. zooplus on mukana ylä- ja alamäissä vinkkien ja asiantuntemuksen avulla.

Kissanpentu
Aikuinen
seniori
Koiran

Kissanpennut

Kissanpentu

Kissanpennun kasvu ja kehitys edellyttää terveellistä ruokavaliota emon maidon jälkeen. Jotta siirtyminen äidinmaidosta kissanruokaan olisi hellävaraista, tulisi kissanpentujen saada monia pieniä aterioita. Seitsemän kuukauden iästä alkaen pennut voivat saada kaksi pääateriaa ja useita pienempiä välipaloja päivässä.

Ravitsemustarpeet riippuvat rodusta, iästä ja kissan energiatasosta. Tarjoa kissallesi erilaisia märkä- ja kuivaruokia, jotta se ei totu vain yhteen ruokalajiin.

 • Ruoka
 • Tarvikkeet
 • Hoitotarvikkeet

Kehitys: kuusi vaihetta kissanpennusta aikuiseksi kissaksi.

Kissan elimistö käy läpi nämä kehitysvaiheet ensimmäisen elinvuotensa aikana:

 1. Vaihe: kissanpentu avaa silmänsä, mutta tarvitsee edelleen emonsa läheisyyttä.
 2. vaihe: ensimmäisten viikkojen aikana nukutaan paljon, pentu kasvaa paljon ja maitohampaat kehittyvät.
 3. vaihe: kuukauden kuluttua kissanpennut alkavat kävelemään ja ottamaan vastaan kiinteää ruokaa.
 4. vaihe: Kuudenteen kuukauteen asti kissat kasvavat tasaisesti ja myös hampaat vaihtuvat.
 5. Vaihe: naaraskissat tulevat sukukypsiksi noin seitsemän kuukauden kuluttua, urokset hieman myöhemmin.
 6. vaihe: noin vuoden kuluttua kissasi on aikuinen.

Luonne: ensimmäisen vuoden aikana kissanpennut oppivat elämää varten

Kissanpennut kokevat suuria fyysisiä muutoksia ensimmäisen elinvuotensa aikana, jolloin niiden luonne myös kehittyy. Pennut oppivat äidiltään tärkeitä perusasioita, kuten metsästyksen.

Anna uudelle perheenjäsenelle mahdollisuus vetäytyä ja ole hyvin kärsivällinen, jotta kissanpentu asettuu rauhallisesti uuteen kotiin. Kissan on totuttava erilaisiin arjen tilanteisiin rauhassa. 

Vinkkejä rentoon yhteiselämään

Pienillä kissoilla on useampia vaatimuksia uudelle kodille. Kissanpentu tarvitsee kolon johon vetäytyä, ja ainakin seuraavat perusvarusteet:

 • kissanvessa
 • kissanhiekka
 • vesi- ja ruokakuppi
 • raapimispuu
 • leluja
 • peti

Turvallisessa kodissa ei saisi olla vaaroja, kuten myrkyllisiä kasveja tai ikkunoita. Kissataloudesta ei myöskään saisi puuttua kärsivällisyyttä ja ymmärrystä.

Tärkein periaate kissanpentujen harjoittelussa on kehuminen eikä moittiminen, vaikka tämä saattaakin olla erityisen vaikeaa kissan murrosiässä. Harjoittelun lisäksi älä unohda kannustaa kissaasi leikkimään.

Aikuiset kissat

Aikuinen

Aikuinen kissa tarvitsee noin 300 grammaa märkäruokaa päivässä. Tätä karkeaa ohjearvoa on kuitenkin mukautettava kissasi iän, painon ja aktiivisuustason mukaan. Esimerkiksi ulkokissat tarvitsevat usein enemmän energiaa kuin sisäkissat.

Jos kissasi on kastroitu, sovelletaan erityissääntöjä: Kastroidulle kissalle tarkoitetun ruoan on tarjottava paljon vitamiineja ja ravintoaineita ilman, että se sisältää liikaa kaloreita. 

 • Ruoka
 • Tarvikkeet
 • Hoitotuotteet

Näin pidät aikuisen kissan hyvässä kunnossa

Haluatko nauttia ajasta kissasi kanssa mahdollisimman pitkään? Riittävä liikunta, rakastava hoito ja oikea ruokinta ovat pitkän ja onnellisen kissanelämän kulmakiviä.

Kissat ovat aikuisia 1–7 vuoden iässä. Käytä tätä vaihetta tutustuaksesi erilaisiin aktiviteetteihin kissasi kanssa. 

Kissan oikeanlainen pitäminen ja aktivointi

Jos kissasi muutti luoksesi kissanpentuna, ei sen pitäminen ja kasvattaminen vaadi suuria muutoksia aikuisena. Kissat eivät yleensä pidä muutoksesta. 

Kärsivällisyys ja ymmärrys ovat tärkeitä muutosten keskellä, esimerkiksi muuton yhteydessä, tai jos joudut yhtäkkiä kouluttamaan ulkokissasi sisäkissaksi.

Lemmikkiprofiili

Seniorikissat

Senior

Kun kissan elämä on ollut täynnä syliä ja harhailuja naapurustossa tai asunnossa, samettitassut tulevat mukavammiksi. Muutamalla muutoksella voit antaa kissallesi ihanan eläkeajan.

 • Ruoka
 • Tarvikkeet

Milloin kissaa pidetään "seniorina"?

Kun kissa ikääntyy, se rauhoittuu ja alkaa nukkua enemmän. Noin kymmenen vuoden iässä aika alkaa vaatia veronsa, sekä näkyvästi että terveydellisesti.

Heti kun ensimmäiset ikääntymisen merkit tulevat näkyviin, on aika adaptoida arki seniorikissojen erityisvaatimuksiin.

Fyysiset ja henkiset muutokset vanhemmilla kotikissoilla

Näin voit huomata, että kissasi on ikääntymässä:

 • ensimmäiset harmaat karvat ilmestyvät turkkiin.
 • kissan asento ei ole enää yhtä ryhdikäs kuin nuoremmalla kissalla
 • käyttäytyminen syödessä ja juodessa muuttuu.
 • muisti ja aistielimet heikkenevät - iäkkäät kissat saattavat käyttäytyä hieman sekavasti.

Myös kissan nivelet ja mieli vanhenevat. Jos niveltulehdus, nivelrikko tai dementia havaitaan ajoissa, voidaan oireita usein lievittää. Jos kissasi on oireeton, voit ehkäistä erilaisia ikääntymisen merkkejä liikunnalla.

Terveellinen ruokavalio eläkkeellä oleville kissoille

Laadukas kissanruoka senioreille auttaa kissaasi pysymään terveenä ja aktiivisena pitkään.

Senioriruoka on:

 • helppo pureskella
 • sopeutettu alempaan energiantarpeeseen.
 • laadukasta
 • helposti sulava

Kroonisesti sairaat kissat tarvitsevat erikoisruokavalion, jonka eläinlääkäri voi laatia kanssasi.

Iäkkäiden kissojen pitäminen

Vanhat kissat tarvitsevat ennen kaikkea yhtä asiaa: ymmärrystä. Yksi tai toinen virtsatahra lattialla on yksinkertaisesti osa kissojen vanhenemista.

Ikääntyvällä kissalla on hyvä olla matala hiekkalaatikko, kiipeilyapu sohvan edessä, lämpimiä pehmoisia luolia, rauhallisia suojia ja korotettu ruokakulho.

Tigerino