KISSA JA IHMINEN - YSTÄVIÄ IKUISESTI

Terveet kissat elävät keskimäärin 15-19 vuotta. Se on pitkä aika, joka on täynnä onnellisia hetkiä, mutta tietenkin kissan elämään kuuluu myös haasteita. Ja elämänvaiheesta riippuen kissallasi on hyvin erilaisia tarpeita.

Mitä enemmän tiedät kissan eri elämänvaiheista ja siitä, mitä kissasi tarvitsee, sitä helpompaa on tarjota sille onnellinen ja terve kissanelämä. zooplus on mukana ylä- ja alamäissä vinkkien ja asiantuntemuksen avulla.

Kissanpentu
Aikuinen
seniori
Koiran

Jännittäviä viikkoja kissoille: kissanpentujen aikakausi

Kissanpentu

Kissanpentujen tasapainoinen kehitys edellyttää terveellistä ruokavaliota emon maidon jälkeen. Jotta siirtyminen äidinmaidosta kissanruokaan olisi hellävaraista, kissanpentujen tulisi saada monia pieniä aterioita. Seitsemän kuukauden iästä alkaen ne voivat saada kaksi pääateriaa ja useita pienempiä välipaloja.

Ravitsemustarpeet riippuvat rodusta, iästä ja kissan temperamentista. Tarjoa kissallesi erilaisia märkä- ja kuivamuonia, jotta se ei totu vain yhteen ruokalajiin.

 • Ruoka
 • Tarvikkeet
 • Hoitotarvikkeet

Kehitys: kuusi vaihetta kissanpennusta aikuiseksi kissaksi.

Kissan elimistö käy läpi nämä kehitysvaiheet ensimmäisen elinvuotensa aikana:

 1. Vaihe: kissanpentu avaa silmänsä, mutta tarvitsee edelleen emonsa läheisyyttä.
 2. vaihe: ensimmäisten viikkojen aikana nukutaan paljon, pentu kasvaa paljon ja maitohampaat kehittyvät.
 3. vaihe: kuukauden kuluttua kissanpennut alkavat kävellä ja ottaa vastaan kiinteää ruokaa.
 4. vaihe: Kuudenteen kuukauteen asti kissat kasvavat tasaisesti ja myös hampaat vaihtuvat.
 5. Vaihe: naaraskissat tulevat sukukypsiksi noin seitsemän kuukauden kuluttua, urokset hieman myöhemmin.
 6. vaihe: noin vuoden kuluttua kissat ovat kasvaneet loppuun ja kissasi on aikuinen.

Luonne: ensimmäisen vuoden aikana kissanpennut oppivat elämää varten

Kissanpennut kokevat suuria fyysisiä muutoksia ensimmäisen elinvuotensa aikana, mutta myös niiden luonne kehittyy. Pennut oppivat äidiltään tärkeitä perusasioita, kuten pesun ja metsästyksen sisarustensa kanssa. Sinä huolehdit muusta sosiaalistamisesta sen jälkeen, kun kissanpentu on muuttanut kotiisi.

Anna tulokkaalle tilaisuuksia vetäytyä ja ole hyvin kärsivällinen, jotta kissanpentu asettuu rauhallisesti. Sen on totuttava erilaisiin arjen tilanteisiin rauhassa. Vanhemmat kissat voidaan muuten edelleen sosiaalistaa tällä tavoin.

Asenne ja vanhemmuus: vinkkejä rentoon yhteiskuntaan

Pienillä kissoilla on korkeat vaatimukset uudelle kodille. Paikan, johon vetäytyä, lisäksi kissanpentu tarvitsee ainakin seuraavat perusvarusteet:

 • kuivikelaatikko
 • kissan kuivike
 • vesi- ja ruokakuppi
 • raapimispuu
 • leluja
 • makuualue

Kissan kannalta turvallisessa kotitaloudessa ei saisi olla vaaroja, kuten myrkyllisiä kasveja tai ikkunoita, joissa ei ole kaatumisenestolaitteita. Mutta jotain, mitä kissataloudesta ei saisi puuttua, on kärsivällisyys ja ymmärrys.

Kun harjoitellaan pentulaatikon käyttöä tai asetetaan rajoja, tärkein periaate kissanpentujen kanssa tapahtuvassa harjoittelussa on kehuminen eikä moittiminen, vaikka tämä onkin erityisen vaikeaa kissan murrosiässä. Kasvatuksen ja harjoittelun lisäksi, jota voidaan yksinkertaistaa esimerkiksi klikkauskoulutuksella, älä unohda leikkiä paljon.

Aikuisten kissojen pitäminen ja hoitaminen lajinmukaisella tavalla.

Aikuinen

Aikuinen kissa tarvitsee noin 300 grammaa märkäruokaa päivässä. Tätä karkeaa ohjearvoa on kuitenkin mukautettava kissasi iän, painon ja aktiivisuustason mukaan. Esimerkiksi ulkokissat tarvitsevat usein enemmän energiaa kuin sisäkissat.

Jos kissasi on kastroitu, sovelletaan erityissääntöjä: Kastroidulle kissalle tarkoitetun ruoan on tarjottava paljon vitamiineja ja ravintoaineita ilman, että se sisältää liikaa kaloreita. 

 • Ruoka
 • Tarvikkeet
 • Hoitotuotteet

Näin pidät aikuisen kissan hyvässä kunnossa

Haluatko nauttia ajasta kissasi kanssa mahdollisimman pitkään? Riittävä liikunta, rakastava hoito ja oikea ruokinta ovat pitkän ja onnellisen kissanelämän kulmakiviä.

Kissat ovat parhaimmillaan 1–7 vuoden iässä. Käytä tätä vaihetta tutustuaksesi erilaisiin aktiviteetteihin kissasi kanssa. 

Kissan oikeanlainen pitäminen ja aktivointi

Jos kissasi muutti luoksesi kissanpentuna, ei sen pitäminen ja kasvattaminen vaadi suuria muutoksia aikuisena. Kissat eivät yleensä pidä muutoksesta. 

Kärsivällisyys ja ymmärrys ovat tärkeitä muutosten keskellä, esimerkiksi muuton yhteydessä, tai jos joudut yhtäkkiä kouluttamaan ulkokissasi sisäkissaksi.

Pet profile

Samettitassut seniorivuosina: vinkkejä rentoon eläkkeelle siirtymiseen

Senior

Kun kissan elämä on ollut täynnä syliä ja harhailuja naapurustossa tai asunnossa, samettitassut tulevat mukavammiksi. Muutamalla muutoksella voit antaa kissallesi ihanan eläkeajan.

 • Ruoka
 • Tarvikeet

Milloin kissaa pidetään "seniorina"?

Kun kissa ikääntyy, se rauhoittuu ja alkaa nukkua enemmän. Kymmenen vuoden ikään mennessä aika alkaa vaatia veronsa, sekä näkyvästi että terveydellisesti.

Heti kun ensimmäiset ikääntymisen merkit tulevat näkyviin, on aika mukauttaa arki seniorikissojen erityisvaatimuksiin.

Fyysiset ja henkiset muutokset vanhemmilla kotikissoilla

Näin voit huomata, että kissasi on ikääntymässä:

 • ensimmäiset muutokset turkissa harmaiden karvojen muodossa tulevat näkyviin.
 • turkki on tylsempi ja karstoittuu nopeammin - se ei helpotu vuosien mittaan.
 • ryhti ei ole enää yhtä siro kuin nuoremmalla kissalla
 • syömis- ja juomiskäyttäytyminen muuttuu.
 • muisti ja aistielimet heikkenevät, ja iäkkäät kissat unohtavat joskus, että ne ovat kotiarestissa, tai saattavat käyttäytyä hieman sekavasti.

Myös kissan nivelet ja mieli vanhenevat. Jos niveltulehdus, nivelrikko tai dementia havaitaan ajoissa, oireita voidaan usein lievittää. Jos kissasi on oireeton, voit ehkäistä erilaisia ikääntymisen merkkejä fyysisellä ja henkisellä liikunnalla.

Terveellinen ruokavalio eläkkeellä oleville kissoille

Laadukas seniorikissanruoka auttaa kissaasi pysymään terveenä ja aktiivisena pitkään.

 • Senioriruoka on:
 • helppo pureskella
 • sopeutettu kissasi vähenevään energiantarpeeseen.
 • korkealaatuinen
 • helposti sulavaa
 • ei sisällä määrittelemättömiä ainesosia

Kroonisesti sairaat kissat tarvitsevat erityisen ruokavalion, jonka eläinlääkäri voi laatia kanssasi.

Miten pitää vanhempi kissasi ikään sopivalla tavalla

Gamla katter behöver framför allt en sak: förståelse. Nya egenheter eller den ena eller andra urinfläcken på parketten hör helt enkelt till när katterna blir äldre.

Erbjud din åldrande katt en kattlåda med låg ingång, ett klätterhjälpmedel framför soffan, varma gosiga grottor, lugna tillflyktsorter och en upphöjd matskål - din katt kommer att känna hur mycket du älskar den och kan leva lyckligt som pensionär resten av livet.

Top brands

Wild Freedom
Catessy
Cosma
Smilla
Concept for life
Purizon
Feringa
Greenwoods
Natural paradise
Zoolove