Terveet kissat elävät keskimäärin 15-19 vuotta. Se on pitkä aika, joka on täynnä onnellisia hetkiä, mutta tietenkin kissan elämään kuuluu myös haasteita. Ja elämänvaiheesta riippuen kissallasi on hyvin erilaisia tarpeita.
Mitä enemmän tiedät kissan eri elämänvaiheista ja siitä, mitä kissasi tarvitsee, sitä helpompaa on tarjota sille onnellinen ja terve kissanelämä. zooplus on mukana ylä- ja alamäissä vinkkien ja asiantuntemuksen avulla.
Kissanpentujen tasapainoinen kehitys edellyttää terveellistä ruokavaliota emon maidon jälkeen. Jotta siirtyminen äidinmaidosta kissanruokaan olisi hellävaraista, kissanpentujen tulisi saada monia pieniä aterioita. Seitsemän kuukauden iästä alkaen ne voivat saada kaksi pääateriaa ja useita pienempiä välipaloja.
Ravitsemustarpeet riippuvat rodusta, iästä ja kissan temperamentista. Tarjoa kissallesi erilaisia märkä- ja kuivamuonia, jotta se ei totu vain yhteen ruokalajiin.
Kissan elimistö käy läpi nämä kehitysvaiheet ensimmäisen elinvuotensa aikana:
Kissanpennut kokevat suuria fyysisiä muutoksia ensimmäisen elinvuotensa aikana, mutta myös niiden luonne kehittyy. Pennut oppivat äidiltään tärkeitä perusasioita, kuten pesun ja metsästyksen sisarustensa kanssa. Sinä huolehdit muusta sosiaalistamisesta sen jälkeen, kun kissanpentu on muuttanut kotiisi.
Anna tulokkaalle tilaisuuksia vetäytyä ja ole hyvin kärsivällinen, jotta kissanpentu asettuu rauhallisesti. Sen on totuttava erilaisiin arjen tilanteisiin rauhassa. Vanhemmat kissat voidaan muuten edelleen sosiaalistaa tällä tavoin.
Pienillä kissoilla on korkeat vaatimukset uudelle kodille. Paikan, johon vetäytyä, lisäksi kissanpentu tarvitsee ainakin seuraavat perusvarusteet:
Kissan kannalta turvallisessa kotitaloudessa ei saisi olla vaaroja, kuten myrkyllisiä kasveja tai ikkunoita, joissa ei ole kaatumisenestolaitteita. Mutta jotain, mitä kissataloudesta ei saisi puuttua, on kärsivällisyys ja ymmärrys.
Kun harjoitellaan pentulaatikon käyttöä tai asetetaan rajoja, tärkein periaate kissanpentujen kanssa tapahtuvassa harjoittelussa on kehuminen eikä moittiminen, vaikka tämä onkin erityisen vaikeaa kissan murrosiässä. Kasvatuksen ja harjoittelun lisäksi, jota voidaan yksinkertaistaa esimerkiksi klikkauskoulutuksella, älä unohda leikkiä paljon.
Aikuinen kissa tarvitsee noin 300 grammaa märkäruokaa päivässä. Tätä karkeaa ohjearvoa on kuitenkin mukautettava kissasi iän, painon ja aktiivisuustason mukaan. Esimerkiksi ulkokissat tarvitsevat usein enemmän energiaa kuin sisäkissat.
zooplus-kissa-lehden vinkkien avulla voit helposti määrittää kissallesi oikean ruokamäärän. Jos kissasi on kastroitu, sovelletaan erityissääntöjä: Kastroidulle kissalle tarkoitetun ruoan on tarjottava paljon vitamiineja ja ravintoaineita ilman, että se sisältää liikaa kaloreita.
Haluatko nauttia ajasta kissasi kanssa mahdollisimman pitkään? Riittävä liikunta, rakastava hoito ja oikea ruokinta ovat pitkän ja onnellisen kissanelämän kulmakiviä.
Kissat ovat parhaimmillaan 1–7 vuoden iässä. Käytä tätä vaihetta tutustuaksesi erilaisiin aktiviteetteihin kissasi kanssa.
Jos kissasi muutti luoksesi kissanpentuna, ei sen pitäminen ja kasvattaminen vaadi suuria muutoksia aikuisena. Kissat eivät yleensä pidä muutoksesta.
Kärsivällisyys ja ymmärrys ovat tärkeitä muutosten keskellä, esimerkiksi muuton yhteydessä, tai jos joudut yhtäkkiä kouluttamaan ulkokissasi sisäkissaksi.
Kun kissan elämä on ollut täynnä syliä ja harhailuja naapurustossa tai asunnossa, samettitassut tulevat mukavammiksi. Muutamalla muutoksella voit antaa kissallesi ihanan eläkeajan.
Kun kissa ikääntyy, se rauhoittuu ja alkaa nukkua enemmän. Kymmenen vuoden ikään mennessä aika alkaa vaatia veronsa, sekä näkyvästi että terveydellisesti.
Heti kun ensimmäiset ikääntymisen merkit tulevat näkyviin, on aika mukauttaa arki seniorikissojen erityisvaatimuksiin.
Näin voit huomata, että kissasi on ikääntymässä:
Myös kissan nivelet ja mieli vanhenevat. Jos niveltulehdus, nivelrikko tai dementia havaitaan ajoissa, oireita voidaan usein lievittää. Jos kissasi on oireeton, voit ehkäistä erilaisia ikääntymisen merkkejä fyysisellä ja henkisellä liikunnalla.
Laadukas seniorikissanruoka auttaa kissaasi pysymään terveenä ja aktiivisena pitkään.
Kroonisesti sairaat kissat tarvitsevat erityisen ruokavalion, jonka eläinlääkäri voi laatia kanssasi.
Gamla katter behöver framför allt en sak: förståelse. Nya egenheter eller den ena eller andra urinfläcken på parketten hör helt enkelt till när katterna blir äldre.
Erbjud din åldrande katt en kattlåda med låg ingång, ett klätterhjälpmedel framför soffan, varma gosiga grottor, lugna tillflyktsorter och en upphöjd matskål - din katt kommer att känna hur mycket du älskar den och kan leva lyckligt som pensionär resten av livet.