Kissan ylipaino: vinkkejä parempaan terveyteen

Noin 44–60 prosenttia kaikista kissoista on ylipainoisia. Luku vaihtelee tutkimuksesta ja maasta riippuen, mutta yksi seikka on erittäin huolestuttava: ylipainoisten kissojen määrä kasvaa vuosi vuodelta.

Mutta minkä takia? Joissain tapauksissa kissan ylipaino johtuu liiallisesta hemmottelusta ruoalla ja herkuilla, joskus ylipainon taustalla on puolestaan vakava sairaus. 

Siksi haluammekin jakaa tietoa kissan ylipainosta ja kertoa, mitä voit tehdä ennaltaehkäistäksesi kissasi liikakilot.

Kissan erikoisruokaKissan erikoisruoka
Kissan kevytruokaKissan kevytruoka
Kissan kevytherkutKissan kevytherkut
TarvikkeetTarvikkeet

Onko kissani ylipainoinen?

Jos epäilet, että kissasi on ylipainoinen tai jopa liikalihava, on syytä viedä kissasi eläinlääkärin tarkastettavaksi. Voit kuitenkin myös itse tehdä ensiarvion tilanteesta muutaman helpon keinon avulla.

Näin tunnistat kissan ylipainon

Aseta kätesi hellävaraisesti kissasi rintakehälle. Liikuta sitten käsiäsi edestakaisin. Jos voit helposti tuntea kissasi kylkiluut, on kaikki hyvin. Jos sinun kuitenkin pitää painella kädelläsi löytääksesi kylkiluut, on kissasi luultavasti ylipainoinen.

Samettitassusi siluetti antaa myös selkeitä viitteitä siitä, onko kissasi ylipainoinen: jos et enää voi erottaa kissasi vyötäröä, ja jos kissasi vaikuttaa pyöreältä, kärsii kissasi luultavasti paino-ongelmista.

Mistä kissan ylipaino johtuu?

Yksi yleisimmistä syistä kissan ylipainoon on se, että kissa liikkuu liian vähän ja/tai se saa liian energiapitoista ruokaa. Myös korkea ikä, sairaudet, kastrointi, geneettiset syyt tai psyykkinen rasitus voivat altistaa kissan ylipainolle. Siksi on aina hyvä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, sillä hän voi poissulkea mahdolliset sairaudet.

Mitä seurauksia ylipainolla on?

Kissan ylipainon seuraukset voivat vaihdella paljonkin yksilöstä riippuen. Mitä lihavampi kissa on, sitä suuremmat ovat myös terveyshaitat.

Heikentyneen elämänlaadun ja rajoittuneen liikkuvuuden lisäksi ylipaino lisää etenkin nivelongelmien, sydän- ja verenkiertojärjestelmän sairauksien, hengitystiesairauksien ja diabeteksen riskiä. Lisäksi se voi alentaa odotettua elinikää jopa kahdella vuodella.

Voit lukea lisää ylipainon syistä ja toteamisesta zooplussan Tietonurkasta!

Ylipainoisen kissan oikeanlainen ruokavalio

Kissa
Mikä ero on erikoisruoalla ja kevytruoalla?

Erikoisruoka on erityisellä reseptillä valmistettu ruoka, joka on tarkoitettu lemmikeille, jotka kärsivät tietyistä sairauksista. Terapeuttisia erikoisruokia tulee käyttää ainoastaan eläinlääkärin suosituksesta. On esimerkiksi olemassa erikoisruokaa kissoille, jotka kärsivät diabeteksesta tai munuaisongelmista. Erikoisravinto ei siis välttämättä ole sopiva ruoka laihduttamiseen.

Kissanruoka, jonka nimeen on lisätty sana light, on puolestaan vähäkalorista ruokaa. Se on tarkoitettu ylipainoisille kissoille, joiden pitää pudottaa painoa.

Mitä tulee ottaa huomioon, kun siirtyy uuteen ruokaan?

  1. Kaikkein tärkein ohje on, että uuteen ruokaan siirtyminen tulee aina tehdä hitaasti ja varovasti.
  2. Tarjoa kissallesi aina vain se määrä ruokaa, jonka eläinlääkäri tai ruoan valmistaja suosittelee. Jokaisesta ruokapakkauksesta löytyy ohje, kuinka paljon kissasi tulee syödä saavuttaakseen ihannepainonsa. Sillä jo muutama gramma liikaa voi vaikuttaa negatiivisesti laihdutusmenestykseen.
  3. Huolehdi siitä, että kissasi ei saa keneltäkään ruoanjäänteitä, ja että naapurit eivät ruoki kissaasi. Herkut ja palkkiot ovat tietenkin sallittuja kohtuullisissa määrin, mutta ne täytyy aina laskea mukaan päivän kokonaiskalorimäärään.

Huom: Älä missään tapauksessa noudata rajuja dieettejä kissasi kanssa. Silloin lemmikkisi ei saa kaikkia tärkeitä ravintoaineita. Liian nopea laihdutus on myös vaarallista kissoille, ja se voi pahimmassa tapauksessa johtaa akuuttiin rasvamaksaan.

Mihin minun tulisi kiinnittää huomiota ruoan sisällössä?

Hyvän kevytruoan tunnistaa – matalan kaloripitoisuuden lisäksi – kolmesta seikasta: Siinä on vähemmän raakarasvaa ja enemmän raakakuitua kuin tavallisessa ruoassa. Tärkeää on myös, että raakaproteiiniosuus on tasaisen korkea, jotta kissasi lihakset saavat tarpeeksi ravinteita.

Voit lukea lisää ylipainoisen kissan ruokavaliosta zooplussan Tietonurkasta!

  • Kuivaruoka
  • Märkäruoka
  • Tarvikkeet

Liikunta avainasemassa kamppailussa kissan ylipainoa vastaan

Kissa
Ei liikaa kerralla: lisää liikuntaa vähitellen

Perussääntönä ylipainoisten kissojen kohdalla pätee: älä ylikuormita kissaasi tai itseäsi. Laihdutus on pitkä prosessi, eikä se tapahdu yhdessä päivässä.

Ratkaisevaa on, että sinä ja kissasi nautitte liikunnasta. Houkuttele kissaasi esimerkiksi metsästys- ja pyydystysleikkeihin. Aluksi riittää muutaman minuutin harjoittelut. Ajan myötä voit pidentää leikkihetkiä.

Jos kissasi ei ole niin leikkisä, voit myös piilottaa osan päivittäisestä ruoasta – esimerkiksi kuivaruokaa tai herkkuja – eri puolille kotia tai vaikka siihen soveltuvien lelujen sisään. Siten kissasi pitää tehdä työtä ruokansa eteen.

Nämä harjoitukset auttavat ehkäisemään kissasi ylipainoa

Kissan kanssa ei valitettavasti voi lähteä pitkälle kävelylenkille samalla tavalla, kuin voisit tehdä koiran kanssa. Etenkin sisäkissoilla on erittäin pieni reviiri, jossa ne voivat liikkua.

Seuraavien vinkkien avulla voit kuitenkin nostaa kissasi aktiivisuustasoa:

• Varaa joka päivä muutama minuutti aikaa ja leiki aktiivisesti kissasi kanssa.

• Hanki apuvälineitä: maustetyynyt, pallot, leikkihiiret, kissanonget ja älypelit ovat erinomaisia välineitä aktiiviseen leikkiin, mutta myös arkiset esineet kuten rapiseva paperi, tyhjä pahvilaatikko tai korkki herättävät tupatiikerisi mielenkiinnon.

• Pienet taskulamput tai laserosoittimet voivat myös herättää kissasi jahtivietin.

• Hanki kissallesi kiipeilymahdollisuuksia ja musta aina palkita kissasi, jotta sen kiipeilyinto pysyy yllä.

• Piilota ruokaa eri puolille taloa tai jos mahdollista, rakenna esteitä, jotka sen pitää selättää päästäkseen ruokakupilleen.

• Myös esimerkiksi herkkupallolla voit huolehtia siitä, että kissasi joutuu tekemään hieman työtä ruokansa eteen.

Lue lisää kissalle sopivasta liikunnasta zooplus-Tietonurkasta!

Soveltuuko agility-harjoittelu ylipainoisille kissoille?

Agility on hyvä harrastus terveelle kissalle. Erilaiset este- ja rataharjoitukset tarjoavat kissalle sen tarvitsemaa liikuntaa ja vaihtelua. Tämänkaltainen harjoittelu on kuitenkin ongelmallista silloin, jos kissasi on ylipainoinen.

Ensinnäkin jotkut harjoitukset voivat olla haitallisia kissasi nivelille – varsinkin jos sen paino on erityisen korkea. Toiseksi on myös olemassa vaara, että kissa tuntee itsensä stressaantuneeksi, sillä agilityssä mitataan harjoitukseen kulunut aika. Ylipainoiset kissat eivät myöskään yleensä liiku niin mielellään, ja niitä pitää houkutella harjoitteluun.

Tiivistetysti: agility ei sovi kissoille, joilla on paljon ylipainoa. Harjoittelu vaatii myös paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Opeta harjoitukset kissallesi hitaasti, äläkä kiinnitä huomiota aikaan, vaan harjoitusten oikeanlaiseen suorittamiseen.

Voit selvittää agility-harjoittelun soveltuvuuden kissallesi muutaman helpon harjoituksen avulla. Lue lisää zooplus-Tietonurkasta.

zooplus-lemmikit suosittelevat  

Pyysimme työkavereitamme testaamaan valikoituja tuotteita puolestasi.

Savoy Chic kuten Toulouse

Savoy-raapimispylväs ei ole vain kaunis katseenvangitsija kodissa - kestävä huopa kestää helposti kissani vahvat kynnet. Raapiminen väsyttää melkoisesti, mutta onneksi on kodikas riippumatto, jossa voi levätä.

Tutustu
Soko Sokon tunneli

TIAKI-kissatunneli, jossa on pehmoinen matto, ei ole vain jännittävä leikkipaikka. Käytän tunnelia myös mielelläni pitkille kauneusunille. Tunnelissa on kolme sisäänkäyntiä, joten kissasiskoni voivat joskus leikkiä tunnelissa kanssani.

Tutustu
ElvisElvis paratiisissa

Natural Paradisen L -raapimispylväässä on paksu runko, joka sopii kynsien teroitukseen. Tämä tekee myös omistajani hyvin onnelliseksi - sohva on mennyttä aikaa. Lisäksi on kolme makuutilaa, joilla voi rentoutua. Mutta jos tämä käy minulle liian tylsäksi, voin myös leikkiä leikkipalloilla.

Tutustu
 Biscotte Biscotten parkour

Tiaki Fun Puzzle -lelun avulla minun on taisteltava herkuistani. Se ei käy koskaan tylsäksi, koska omistajani voi poistaa, lisätä tai järjestää esteitä uudelleen. Ihanteellinen aktiviteetti, jos kokoukset kestävät tavallista pidempään.

Biscotte

Miten voin estää kissan ylipainon?

Kiinnitä huomio tarpeisiin perustuvaan ravintoon ja valitse oikeanlainen ruoka

Houkuttele kissa aktiviteetteihin (piilota ruokaa, hanki kiipeilymahdollisuuksia jne.)

Kokeile kylkiluita ja pidä sen siluettia silmällä

Punnitse päivän ruoka-annos ja laske herkut mukaan päiväannokseen

Varaa päivittäin aikaa leikkiin

Punnitse kissasi säännöllisesti ja vie se säännölisesti eläinlääkärin tarkastettavaksi