Kissan ylipaino: vinkkejä parempaan terveyteen

Kaikki hallinnassa

Noin 44–60 prosenttia kaikista kissoista on ylipainoisia. Luku vaihtelee tutkimuksesta ja maasta riippuen, mutta yksi seikka on erittäin huolestuttava: ylipainoisten kissojen määrä kasvaa vuosi vuodelta.

Mutta minkä takia? Joissain tapauksissa kissan ylipaino johtuu liiallisesta hemmottelusta ruoalla ja herkuilla, joskus ylipainon taustalla on puolestaan vakava sairaus. Myös koronakriisi ja siitä johtuneet sulkutilat ovat johtaneet ylipainon yleistymiseen. 71 prosenttia eläinlääkäreistä toteaa, että pandemia on vaikuttanut lemmikkieläinten syömiskäyttäytymiseen. Siksi haluammekin jakaa tietoa kissan ylipainosta ja kertoa, mitä voit tehdä ehkäistäksesi kissasi liikakilot.

Onko kissani ylipainoinen?

Jos epäilet, että kissasi on ylipainoinen tai jopa liikalihava, on syytä viedä kissasi eläinlääkärin tarkastettavaksi. Voit kuitenkin myös itse tehdä ensiarvion tilanteesta muutaman helpon keinon avulla.

  • Näin tunnistat kissan ylipainon

    Aseta kätesi hellävaraisesti kissasi rintakehälle. Liikuta sitten käsiäsi edestakaisin. Jos voit helposti tuntea kissasi kylkiluut, kaikki on hyvin. Jos sinun kuitenkin pitää painella kädelläsi löytääksesi kylkiluut, kissasi on luultavasti ylipainoinen.

    Tupatiikerisi siluetti antaa myös selkeitä viitteitä siitä, onko kissasi ylipainoinen: jos et enää voi erottaa kissasi vyötäröä, ja jos kissasi vaikuttaa kaikenkaikkiaan pyöreältä, kissasi kärsii luultavasti paino-ongelmista.

Ylipainoisen kissan oikeanlainen ruokavalio

Kissa
Mikä ero on erikoisruoalla ja kevytruoalla?

Erikoisruoka on erityisellä reseptillä valmistettu ruoka, joka on tarkoitettu lemmikeille, jotka kärsivät tietyistä sairauksista. Terapeuttisia erikoisruokia tulee käyttää ainoastaan eläinlääkärin suosituksesta. On esimerkiksi olemassa erikoisruokaa kissoille, jotka kärsivät diabeteksesta tai munuaisongelmista. Erikoisravinto ei siis välttämättä ole sopiva ruoka laihduttamiseen.

Kissanruoka, jonka nimeen on lisätty sana light, on puolestaan vähäkalorista ruokaa. Se on tarkoitettu ylipainoisille kissoille, joiden pitää pudottaa painoa.

Liikunta avainasemassa kamppailussa kissan ylipainoa vastaan

Kissa
Ei liikaa kerralla: lisää liikuntaa vähitellen

Perussääntönä ylipainoisten kissojen kohdalla pätee: älä ylikuormita kissaasi tai itseäsi. Laihdutus on pitkä prosessi, eikä se tapahdu yhdessä päivässä.

Ratkaisevaa on, että sinä ja kissasi nautitte liikunnasta. Houkuttele kissaasi esimerkiksi metsästys- ja pyydystysleikkeihin. Aluksi riittää muutaman minuutin harjoittelut. Ajan myötä voit pidentää leikkihetkiä.

Jos kissasi ei ole niin leikkisä, voit myös piilottaa osan päivittäisestä ruoasta – esimerkiksi kuivaruokaa tai herkkuja – eri puolille kotia tai vaikka siihen soveltuvien lelujen sisään. Siten kissasi pitää tehdä työtä ruokansa eteen.

Miten voin estää kissan ylipainon?

image

Kiinnitä huomio tarpeisiin perustuvaan ravintoon ja valitse oikeanlainen ruoka

image

Houkuttele kissa aktiviteetteihin (piilota ruokaa, hanki kiipeilymahdollisuuksia jne.)

image

Kokeile kylkiluita ja pidä sen siluettia silmällä

image

Punnitse päivän ruoka-annos ja laske herkut mukaan päiväannokseen

image

Varaa päivittäin aikaa leikkiin

image

Punnitse kissasi säännöllisesti ja vie se säännölisesti eläinlääkärin tarkastettavaksi