Koirien ruoansulatusongelmat

Eri syistä johtuvat ruoansulatusongelmat ovat harmittavan usein lemmikiemme riesana. Olemme alle koonneet tärkeimmät tiedot aiheesta, jotta voit tunnistaa ja hoitaa koirasi ruoansulatusongelmat varhaisessa vaiheessa.

Oireet: Mistä tunnistat koiran ruoansulatusongelmat?

Turvotus:


Koiran ilmavaivat esiintyvät yleensä yhdessä muiden ruoansulatusongelmien kanssa. Epämiellyttävän hajun lisäksi koira voi kokea epämukavuutta paineesta tai kipua.

Ummetus:

Useimmissa tapauksissa koiran ummetus ilmenee toistuvista epäonnistuneista ulostamisyrityksistä. Joskus koira onnistuu ulostamaan vain muutaman pienen pallon – nämäkin kivun saattelemana.

Vatsakipu

Vatsakipu voi ilmetä eri tavoin. Selkeimmät oireet ovat ruokahaluttomuus, levottomuus, haukkuminen ja kuolaaminen. Muita merkkejä voivat olla, että vatsa tuntuu kovalta tai että koira menee ""rukousasentoon"".

Ripuli

Jos koirallasi on pehmeä tai nestemäinen uloste useita kertoja päivässä, sillä on ripuli. Oireiden pitkittyessä koira voi menettää paljon nestettä ja kuivua. Pehmeän ulosteen syyt riippuvat koostumuksesta ja väristä.

Oksentaa

Melkein mikä tahansa koiran elin voi stimuloida aivojen oksennuskeskusta oksentamaan. Jos koira jatkaa oksentamista tai oireilee muilla tavoin, tulee sinun viedä koirasi eläinlääkäriin.

Uupumus

Jos koirasi, joka on normaalisti energinen, ei halua leikkiä useista yrityksistä huolimatta, vaan mieluummin makaa sängyssään koko päivän, voi tämä olla merkki väsymyksestä.

Syyt: Mitkä tekijät voivat laukaista koirien ruoansulatusongelmat?

1. Ruoka-intoleranssi

Koiran ruoansulatus

Koiralla voi rodusta, sukupuolesta tai iästä riippumatta aina esiintyä ruoka-aineallergioita. Siksi on tärkeä, että poistat allergeenin koirasi annoksesta mahdollisimman nopeasti. Yhteistyössä eläinlääkärisi kanssa voit kokeilla eri ​​ruokia herkkävatsaiselle koiralle. Niin kutsuttu monoproteiinii- tai viljaton ruoka on usein oikea valinta.

2. Herkkä ruoansulatusjärjestelmä

2. Herkkä ruoansulatusjärjestelmä

Monilla koirilla on erityisen herkkä vatsa. Tässä tapauksessa sinun tulee löytää ruoka, joka on suunniteltu huolellisesti ravintoherkille koirille. Tällaisten ruokien huolella valitut ainesosat voivat auttaa rauhoittamaan koirasi vatsaa.

  • Kuivaruoka
  • Märkäruoka

3. Ruoan vaihto liian nopeasti

Jotkut koirat sietävät nopean ruuanvaihdon ilman ongelmia, kun taas toiset eivät. Silloin on olemassa ruoansulatushäiriöiden, kuten ilmavaivojen tai ripulin, riski. Tästä syystä ruoan vaihto tulee aina tehdä hallitusti. Tämä antaa ruoansulatuksen tottua uuteen ruokaan hellästi.

4. Söi jotain sopimatonta

Riippuen siitä, mitä koirasi söi, voi näkyä erilaisia ​​merkkejä. Jos se on jotain pilaantunutta, koira yleensä oksentaa ja ripuloi. Tilanteen pitäisi kuitenkin olla ohi noin päivässä. Kuitenkin, jos koirasi on saanut myrkytyksen, myrkyn annoksesta ja tyypistä riippuen se on vaarassa saada vakavampia oireita, kuten heikotusta, liiallista syljeneritystä, levottomuutta ja verenkiertohäiriöitä. Syödyillä vierailla esineillä voi myös olla vakavia seurauksia, kuten suolistotukos. Näissä hätätilanteissa joka sekunti on tärkeä, joten mene eläinlääkäriin ajoissa!

5. Hotkiminen

Jos koirasi syö liikaa ja liian nopeasti, sen vatsa ylikuormittuu. Siksi on hyvä muistaa murskata ruokapalat tai käyttää ahmimista estäviä ruokakuppeja.

6. Stressi

Liiallinen stressi voi johtaa ruoansulatusongelmiin, sillä silloin vapautuu lisääntynyt määrä hormoneja. Stressaantuneilla koirilla on usein vetinen ripuli.

7. Ei juo tarpeeksi nesteitä

Suolet poistavat ruoasta paljon nestettä varsinkin jos koirasi ei juo tarpeeksi vettä, Tulos: ulosteet paksuuntuvat ja koiralla saattaa olla ummetusta.

8. Liian vähän liikuntaa

Fyysisellä aktiivisuudella on myös tärkeä vaikutus koirasi ruoansulatukseen. Jos se liikkuu liian vähän ja pysyy samassa asennossa pitkään (esim. istuen tai makuulla), voi ummetus olla epämiellyttävä seuraus. Koiraurheilu ja pitkät kävelylenkit ovat siksi tärkeitä tasapainon saavuttamiseksi.

9. Loiset

Koirien ruoansulatushäiriöiden yleinen syy on myös loiset, jotka viihtyvät mahassa ja suolistossa. Näihin kuuluvat giardian lisäksi sukkulamadot, hakamadot, piiskamatot ja heisimadot. Siksi koiran ulosteet kannattaa tarkastaa suolistoloisten varalta noin neljä kertaa vuodessa.

10. Infektiot

On myös erilaisia ​​tartuntatauteja, aineenvaihduntasairauksia tai hormonaalisia sairauksia, joilla voi olla negatiivinen vaikutus koirasi ruoansulatukseen. Jos epäilet, että koirasi saattaa olla sairas, sinun tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin mahdollisimman pian.

  • Ahmiminen
  • Nesteytys
  • Aktivointi
  • Loiset
Koirien ruoansulatusongelmatKoirien ruoansulatusongelmatzooplus Tietonurkka

Melko yleinen ja valitettavasti myös epämiellyttävä ongelma nelijalkaisille perheenjäsenillemme on ruoansulatushäiriöt. Ongelmaa ei helpota se, että syitä voi olla monia. Siksi olemme koonneet muutamia vinkkejä ja neuvoja, jotta voit paremmin käsitellä koirien ruoansulatusongelmia...

Lue lisää
Koirien ripuliKoirien ripulizooplus Tietonurkka

Valitettavasti ripuli koirilla ei ole harvinaista. Melkein kaikki koirat kärsivät siitä jossain vaiheessa elämäänsä. Mutta miten ripuli ilmenee ja milloin on hakeuduttava eläinlääkäriin? Tähän artikkeliin olemme koonneet yhteen tärkeimmät tiedot aiheesta.

Lue lisää