Kissojen ruoansulatusongelmat

Terve ja hyvin toimiva ruoansulatusjärjestelmä on kissoille erittäin tärkeä. Oletko huomannut kissasi ensimmäiset merkit ruoansulatusongelmista? Löydät tärkeimmät tiedot aiheesta "kissan ruoansulatus" täältä:

Oireet: Mistä tunnistat kissan ruoansulatusongelmat?

Ilmavaivat

Kissan ilmavaivat esiintyvät yleensä yhdessä muiden ruoansulatusongelmien kanssa. Jos kissallasi on kipuja, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Ummetus

Jos kissasi ulosteet eivät ole sikarin muotoisia, vaan pyöreitä ja kovettuneita, se voi kärsiä ummetuksesta. Vaivasta kärsivät kissat ilmaisevat myös toisinaan kipua tai ovat levottomia ulostaessaan.

Vatsakipu

Aina ei ole helppoa tietää, onko kissalla kipuja. Vatsakivun merkki on kuitenkin se, että kissasi tuntee epämukavauutta, kun silität sen vatsaa. Myös kissat syövät vähemmän.

Ripuli

Kissojen ripuli voi ilmaantua äkillisesti (akuutti) tai pidemmän ajan kuluessa (krooninen). Lisäksi ulkosteen rakenne voi vaihdella. Syystä riippuen saatat havaita myös sekoituksia, jotka voivat sisältää limaa tai verta.

Oksentaa

Jos kissasi oksentaa, on sinun syytä seurata sitä tarkasti. Tarkista oksennus mahdollisten vieraiden esineiden tai veren varalta. Kerran oksentaminen on yleensä vaaratonta. Eläinlääkärin tulee tutkia kissa, jos oksentelu toistuu.

Uupumus

Melkein kaikki sairaudet johtavat siihen, että kissa osoittaa uupumisen merkkejä. Oireileminen vie kissaltasi voimat ja energian. Sinun tulee siksi olla tarkkana, kun kissasi ei halua leikkiä ja makaa ontuneena nurkassa.

Syyt: Mitkä tekijät voivat laukaista kissojen ruoansulatusongelmat?

1. Ruoka-intoleranssi

Ruoka-intoleranssi

Ruoka-aineallergiat ovat yleisiä kissoilla iästä tai rodusta riippumatta. Se aiheuttaa usein kissasi oksentelua, ripulia tai kutinaa. Jos kissasi on myös allerginen jollekin ruoka-allergeenille, voit käyttää erityistä allergikoille tarkoitettua kissanruokaa. Joskus riittää, että jättää pois tiettyjä ainesosia ja siirtyy esimerkiksi viljattomaan ravintoon tai monoproteiiniin. Voit kysyä eläinlääkäriltäsi, mikä ruoka sopisi parhaiten kissallesi.

2. Herkkä ruoansulatusjärjestelmä

Herkkä ruoansulatusjärjestelmä

Joillakin nelijalkaisilla ystävillä, kuten monilla siitoskissoilla, on yleensä erityisen herkkä vatsa. Vatsa saattaa reagoida lämpötilavaihteluihin tai muutoksiin kotitaloudessa. Jos kissasi on myös erityisen herkkä, saattaa helposti sulavia ainesosia sisältävät erikoisruoat auttaa.

  • Märkäruokia
  • Kuivaruokia
  • Nesteitä

3. Ruoan vaihto liian nopeasti


Sinun tulee tehdä ruokavalion muutokset hitaasti vähintään 8-10 päivän aikana. Ruoan vaihtaminen liian nopeasti voi vaikuttaa kissan herkkään vatsaan.

4. Söi jotain sopimatonta

Ulkokissat löytävät silloin tällöin pilaantunutta ruokaa naapuruston jäteastioista. Vaikka heidän vatsansa kestää enemmän kuin ihmisten, voi pilaantunut ruoka aiheuttaa ongelmia myös nelijalkaisille ystäville.

5. Hotkiminen

Jotkut kissat syövät ruokansa liian nopeasti. Tämä voi olla syy siihen, miksi kissallasi on ummetusta tai vatsakipuja. Tämän estämiseksi sinun tulee annostella ruoka tai käyttää ahmimista estävää ruokakuppia.

6. Stressi

Stressi laukaisee monia ongelmia, mukaan lukien ruoansulatukseen liittyviä ongelmia. Varmista siis, että tarjoat kissallesi stressittömän ympäristön. Kissalla on myös hyvä olla raapimispuu ja aktivoivia leluja. Tällä tavalla kissasi voi vähentää stressiä.

7. Ei juo tarpeeksi nesteitä

Yksinkertaisesti: Jos kissasi juo liian vähän, myös sen uloste sakeutu. Tämä johtaa vähitellen ummetukseen. Jos kissasi on huono juoja, voit ehkä rohkaista häntä juomaan juomalähteellä.

8. Liian vähän liikuntaa

Riittävä liikunta ei ole hyväksi vain kissasi vartalolle, vaan myös sen terveydelle. Se ehkäisee lihavuutta ja ruoansulatusongelmia. Jos kissasi ei liiku tarpeeksi, voit kannusta leikkimään raapimispuilla tai erityisillä leluilla.

9. Loiset

Suoliston loiset, kuten giardia, sukkulamadot, hakamadot, piiskamadot ja heisimatot, voivat laukaista kissojen ruoansulatusongelmia, kuten ripulia. Noudata siksi eläinlääkärin suosituksia ja tarkista säännöllisesti (noin kolme kertaa vuodessa) kissasi ulosteet loisten varalta.

10. Infektiot

Erilaiset bakteeri- tai virusinfektiot (esim. FeLV, FIP) voivat aiheuttaa ruoansulatusongelmia kissallesi. Jos epäilet infektiota, sinun tulee ehdottomasti käyttää kissaasi eläinlääkärissä, jotta ongelma ratkaistaan varhaisessa vaiheessa.

11. Sairaudet

Jos kissallasi on hormonaalinen häiriö (esim. kilpirauhasen liikatoiminta) tai aineenvaihduntasairaus (esim. diabetes mellitus), voi tämä mahdollisesti vaikuttaa ruoansulatukseen. Siksi on tärkeää, että tuot kissasi eläinlääkärillesi ajoissa, jos sillä on vakavia ruoansulatusongelmia.

  • Nesteytys
  • Ahmiminen
  • Aktivointi
  • Loiset