Yleisiä terveysongelmia

Koirien allergiat

Koira

Valitettavasti rakastettu lemmikkimme voi kehittää erilaisia ​​allergioita - melkein jokaisessa elämänvaiheessa. Usein niihin liittyy ärsyttävä kutina ja vakavissa tapauksissa myös hengitysongelmat.

Allergiat ovat yksi koiran yleisimmistä sairauksista. Syyn löytäminen ei ole aina helppoa, mutta ratkaisevaa oikeanlaisen hoidon löytämisessä. Siksi olemme koonneet tälle sivulle hyödyyllisiä vinkkejä ja ohjeita.

Huom: Ota aina yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet allergiaa. Tarjoa lemmikille erikoisruokaa vasta keskusteltuasi eläinlääkärin kanssa.

 • Märkäruoka
 • Kuivaruoka
 • Herkut
 • Tarvikkeet

Mitä allergioita koirilla on?

Koirat voivat olla allergisia kaikelle. On kuitenkin kolme allergiatyyppiä, joita esiintyy erityisen usein:

 • Kirppudermatiitti: Imeessään verta kirput erittävät sylkeä kudoksiin, jolle koirat voivat olla allergisia. Kirppusylkiallergia on koirien yleisin allergiamuoto.
 • Atopia (ympäristöallergia): Atopia on toiseksi yleisin allergia koirilla, ja se vaikuttaa noin 15 prosenttiin koirista. Nämä koirat reagoivat ympäristön vaarattomiin aineisiin (esim. ruoho, siitepöly) muodostaen voimakkaita vasta-aineita. Yleinen seuraus on tulehduksellinen ihosairaus, atooppinen dermatiitti.
 • Ruoka-aineallergia: Ruoka-allergiat ovat kolmanneksi yleisin allergioiden muoto koirilla. Yleisimmät allergeenit ovat ruoan sisältämät proteiinit tai proteiiniliitännät. Koiranruoissa naudanliha ja kananliha sekä munat ja maito aiheuttavat allergioita. Periaatteessa koirat voivat kuitenkin olla allergisia kaikille ruoka-aineille, jopa hiilihydraateille.

Oireet: Mistä tunnistan allergian ja milloin hakeutua eläinlääkäriin?

Taudin merkit (oireet) riippuvat ensisijaisesti allergian muodosta ja voivat vaihdella koirasta toiseen. Kutina tai hengitysvaikeudet (esim. hengenahdistus) ovat todennäköisesti tunnetuimpia allergian seurauksia. Muitakin oireita voi kuitenkin esiintyä. Esimerkiksi:

 • turkin oireilu tai karvanlähtö (alopecia)
 • hilseilevä iho
 • märkärakkuloita
 • vatsakipu ja turvotus
 • oksentelu
 • ripuli
 • ummetus

Heti kun huomaat koirassasi merkkejä allergiasta tai muusta sairaudesta, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin varotoimenpiteenä. Tämä pätee erityisesti anafylaktisen reaktion oireisiin, joihin voi sisältyä tajunnan menetys tai hengenahdistus - eläinlääkinnällinen hätätilanne.

Diagnoosi: miten tunnistaa koiran allergia

Tieto oireiden ilmestymisestä on erittäin tärkeä allergian syyn selvittämisessä. Omistajan yksityiskohtainen kysely (anamneesi) on siis jokaisen diagnoosin alussa.

Verikokeiden lisäksi on olemassa useita vaihtoehtoja epäilyn vahvistamiseksi:

 • Diagnostinen hoito: Jos koirallasi on kirppusylkiallergia, sopii diagnostinen hoito loislääkkeillä (kirppulääkkeillä) varmistukseksi. Jos koirasi tila paranee hoidon jälkeen, on tämä merkki siitä, että koira todella on allerginen kirppujen syljelle.
 • Ihotestit: Jos epäilynä on atopia, voivat eläinlääkärit tehdä ihotestin.
 • Eliminaatiodieetti: Eliminaatiodieetti on järkevä, jos on epäilys, että koirallasi saattaa olla ruoka-allergia. Sinun tulee kuitenkin tehdä tämä vain eläinlääkärin valvonnassa, hänen ohjeidensa mukaan.

Hoito: Miten allergiaa hoidetaan koirilla?

Se, minkä hoidon koirasi tarvitsee, riippuu useista tekijöistä (esim. allergiatyypistä). Ensinnäkin on tärkeää, että tästä lähtien koirallasi ei ole enää yhteyttä laukaisevaan allergeeniin.

 • Oireiden parantaminen: Eläinlääkäri voi antaa koirallesi erityisiä lääkkeitä oireiden lievittämiseksi. Näitä ovat pääasiassa antiallergiset aineet (antihistamiinit) ja kutinalääkkeet (antikutinalääkkeet).
 • Desensibilisaatio (hyposensibilisaatio): Desensibilisaatio vähentää pysyvästi allergian kliinisiä oireita koirilla. Tätä varten eläinlääkäri antaa toistuvasti lisääntyviä määriä allergeenia koirallesi, jotta immuunijärjestelmästä tulee totuttelun kautta sietävämpi allergeenia kohtaan. Tämä hoitomuoto on osoittautunut erityisen tehokkaaksi siitepölyallergioissa.
 • Anafylaktisen shokin hätähoito: Anafylaktinen sokki on koirallesi hengenvaarallinen tilanne ja vaatii siksi välitöntä hätähoitoa. Nesteinfuusioiden lisäksi tähän kuuluu myös hapen antaminen ja tarvittaessa adrenaliiniruiske. Jotta koiran kuntoa voidaan tarkkailla hoidon aikana ja sen jälkeen, joutuu koirasi yleensä jäämään osastolle yön yli.

Ennuste: Onko koiran allergia parannettavissa?

Allergiat kestävät eliniän eivätkä mene itsestään ohi, mutta koira voi elää normaalia koiran elämää. Tämä onnistuu erityisen hyvin, jos onnistut estämään koirasi ja allergeenin välisen kontaktin.

Eläinlääkräi

Vie koirasi säännöllisesti eläinlääkäriin

Kirppu

Varmista hyvä kippusuoja.

Food

Vältä toistuvia ruuanvaihtoja ja ruoki koirallesi aina hyvin siedettyä lajiketta

Proteeini

Syötä ruokaa, jossa on vain yksi proteiinilähde

PurizonLohta ja lisää lohta!Koby testaa

Lohta kaikissa muodoissa! Purizon Single Meat Adult Salmon & Spinach sopii minulle erityisen hyvin: koska minulla on herkkä iho, voin olla varma, että lohta käytettiin valmistuksessa ainoana proteiinin lähteenä.

Lue lisää
RuokaTerveys lähtee suolistostaPina testaa

Väärä ravitsemus voi ilmetä iho-ongelmina. Omistajani syöttää minulle vain ruokia, jossa on vain yksi proteiinilähde - helposti sulava riisi ja suolen toimintaa säätelevät kuidut ovat suuri bonus. Ratkaisu: Concept for Life Medium Sensitive!

Lue lisää