Kultahamsteri

Kultahamsteri

Kultahamsterit näyttävät hellyttäviltä, mutta ne eivät ole pehmoeläimiä.

Hamsterilajeista kultahamsteria pidetään lajin tunnetuimpana edustajana. Pienen kokonsa vuoksi sitä pidetään helppohoitoisena ja ihanteellisena ensimmäiseksi lemmikiksi. Kultahamsteri asettaa kuitenkin omistajalleen suuria vaatimuksia. Tässä artikkelissa kerromme niistä lisää.

Ulkonäkö: kultahamsterin ominaispiirteet

Kultahamsterin vartalon pituus on vain 12–18 senttimetriä. Se on myös erittäin kevyt – se painaa vain 85–150 grammaa. Se kuuluu niin sanottuihin keskikokoisiin hamstereihin: Jotkin hamsterilajit ovat vieläkin pienempiä ja toiset suurempia kuin kultahamsterit.

Kultahamsterilla on lyhyt häntä, lyhyet sääret ja pienet jalat. Silmät ja korvat ovat sen sijaan suuret – jyrsijät ovat nimittäin yöaktiivisia ja tarvitsevat siksi hyvin toimivat aistielimet.

Mitä turkin värejä on olemassa?

Kultahamsterin turkki on yleensä sileä, lyhyt ja kermanvärinen. Selän keskellä ja korvien alla oleva turkki on usein hieman tummempi.

Monia muitakin värivaihtoehtoja on kuitenkin olemassa:

  • albiino (valkoinen, jolla punaiset silmät ja värittömät korvat)
  • samppanja (violetinharmaa)
  • kolmivärinen laikukas
  • harmaa ja musta
  • suklaavärit
  • seepia (ruskeankeltainen tai beige ja harmaa sävy)
  • valkoinen
  • kanelivärit

Kultahamsteria kutsutaan värimuunnoksesta ja turkista riippuen seuraavilla nimityksillä:

  • laikukas (erivärisiä laikkuja)
  • valkonauhainen (valkoinen, vartalon kokonaan ympäri kiertävä nauha)
  • siamilainen tai venäläinen hamsteri (yhtä vaalea kuin albiino, punaiset tai mustat silmät)
  • satiini- tai silkkihamsteri (erityisen kiiltävä turkki)

Luonne: kultahamsterit ovat arkoja yökyöpeleitä

Kultahamsterit eivät voi täyttää toivetta lemmikistä, jota voi helliä ja halailla. Jyrsijät voivat kuitenkin kesyyntyä, kun niitä käsitellään hellävaroen. Ne eivät kuitenkaan pääse kokonaan eroon arkuudestaan ihmisen kättä kohtaan. Ne ovat nimittäin tottuneet olemaan varuillaan vihollisia kohtaan, jotka hyökkäävät ilmasta. Siltä ihmisen lähestyvä käsi valitettavasti näyttää hamsterin näkökulmasta.

Sopivatko kultahamsterit lapsille?

Niin suloisia kuin ne ovatkin: Kultahamsterit eivät sovellu lapsille. Kun lasten on aika käydä illalla nukkumaan, nämä yöaktiiviset pieneläimet virkistyvät. Silloin ne kaivavat innokkaasti kuivikkeitaan, hoitavat intensiivisesti turkkiaan ja touhuavat suojapaikassaan. Päivisin ne puolestaan ​​vaativat hiljaisuutta eivätkä halua tulla häirityksi. Muuten ne ovat iltaisin huonolla tuulella.

Vanhemmat lapset pystyvät kuitenkin osoittamaan kärsivällisyyttä, jota näiden eläinten käsittelyyn tarvitaan. Jos lapset pystyvät sopeutumaan lemmikkien tarpeisiin ja lepovaiheisiin sekä pitämään etäisyyttä, kultahamsterin hankinta ei ole poissuljettua.

Kultahamsterin kasvatus: Onko kultahamsteri erakko?

Luonnossa kultahamsterit elävät itsenäisesti. Muita kultahamstereita ne eivät siedä lainkaan omalla alueellaan ja sietävät lajitovereja vierellään vain poikkeuksellisesti paritteluaikana.

Viihtyvätkö kultahamsterit pareittain?

Kultahamsterit eivät ole lajina koskaan luopuneet erakkoudestaan, edes lemmikkeinä. Siksi niitä ei tule pitää yhdessä toisen kultahamsterin tai muiden lemmikkieläinten kanssa. Jos haluat lemmikiksi useamman hamsterin, kääpiöhamsterit ovat parempi valinta.

Kuinka paljon tilaa nämä pieneläimet tarvitsevat?

Vaikka hamsteri viihtyykin yksin, tämä pieneläin ei tyydy asumaan pienessä yksiössä. Päinvastoin: Sen sijaan se haluaa mieluummin tilavan, ylellisen majoituksen, jossa on mahdollisimman paljon tilaa. Niin suuri kuin sen toive erakkoelämästä onkin, yhtä suuri on sen liikkumisen tarvekin.

Taipumus liikkumiseen on näiden pienten eläinten veressä. Sen vuoksi niillä on suuri tarve juosta. Kultahamsterin häkin tulisi täyttää tämä toive mahdollisimman hyvin. Siihen ei kuitenkaan riitä vain yksi juoksupyörä. Päästä kultahamsteri juoksemaan vapaasti mahdollisimman usein.

 

Tärkeää: Hamsterit eivät pelkää napostella sähköjohtoja tai niille myrkyllisiä kasveja terävillä pikku hampaillaan. Varmista siis, ettei hauska juoksuhetki pääty ikävästi. Tätä varten on parasta luoda asuntoon erillinen alue, jossa hamsteri saa juosta vapaasti ja turvallisesti.

Syyrialainen hamsteri
Kultahamsterit kaipaavat paljon liikuntaa ja tarvitsevat häkin, jossa on paljon tilaa.

Ruokinta: Mitä kultahamsteri syö?

Kultahamsterin ruoan tulee olla tasapainoista ja monipuolista. Ruoka toimii sekä eläimen ravinteiden lähteenä että hammashoitona. Näiden tärkeiden toimintojen vuoksi sinun tulee tarjota lemmikillesi laadukasta ruokaa.

Hamsterin ihanteellinen ravinto sisältää sekä kasvi- että eläinperäisiä ainesosia. Hyvä vaihtoehto voi olla valmiit hamsterisekoitukset. Tärkein ainesosa ruokavaliossa on kuitenkin raikasta vettä päivittäin.

Kultahamsterit tarvitsevat kaksi teelusikallista perusruokaa päivässä. Ruokaa ei missään tapauksessa saa olla tarjolla rajattomasti. Muutoin näistä pienistä herkkusuista tulee ylipainoisia.

Mitä kultahamsterit eivät saa syödä?

Vaikka hamsterit eivät ole kovin valikoivia ruoan suhteen, on olemassa joitakin ruokia, joita niille ei saa antaa. Näitä ovat muun muassa:

  • ruokajäämät
  • makeiset
  • rasvattomat pähkinät
  • leipä
  • sipulikasvit
  • kivihedelmät
  • sokeripitoiset herkut

Terveys: Kuinka vanhoiksi kultahamsterit elävät?

Terveen kultahamsterin elinajanodote on 2–3 vuotta. Tämä edellyttää lajinmukaista ja ennen kaikkea sokeritonta ja vähärasvaista ruokavaliota. Se luo tärkeimmän perustan kestävälle terveydelle ja hamsterin pitkälle elämälle.

Lisäksi on tärkeää suojella kultahamsteria loukkaantumisilta. Liian pieni juoksupyörä, ympäriinsä lojuvat johdot tai kiipeilemään houkuttelevat nurkat asunnossa ovat vaarallisia pieneläimille. Se voi pudota tai loukata itsensä vakavasti.

Siksi sinun tulee aina pitää hamsteriasi silmällä sen ulkoillessa ja tarkkailtava sen kehonkieltä ja ulkonäköä päivittäin.

Ostaminen: Huomioon otettavat kustannukset

Jos haluat ostaa kultahamsterin, älä anna edullisen hinnan hämätä. Hankintahinnan lisäksi hamsterin lajinmukainen hoito tuo mukanaan muitakin kuluja.

Kuinka paljon kultahamsteri maksaa?

Kultahamsterin hankintahinta on keskimäärin vain 30 euroa. Lemmikkisi haluaa kuitenkin asua hienossa hamsterihäkissä ja tarvitsee lisäksi päivittäin laadukasta ruokaa..

  • Perusvarusteiden arvioidut kustannukset ovat 200–300 euroa.
  • Mahdollisesti toistuvat eläinlääkärinkäynnit lisäävät vastaavasti kustannuksia.

Jos hamsterisi pysyy terveenä alusta alkaen, lääkärikustannukset pysyvät yleensä rajallisina. Voit löytää mahdollisimman terveen ja onnellisen kultahamsterin luottamalla vastuullisten kasvattajien tai eläinkauppojen asiantuntemukseen.

Tärkeä merkki siitä, että hamsteri tulee hyvistä oloista: Myynti tapahtuu vasta myöhään iltapäivällä eläinten yöaktiivisuuden vuoksi.

Alkuperä: Kuinka kultahamsteri päätyi ihmisten luo?

Kultahamsteri (tieteellinen nimi: Mesocricetus auratus) kuuluu keskikokoisten hamsterien sukuun ja sitä kutsutaan myös syyrialaiseksi kultahamsteriksi. Kultahamsteri on nimittäin alun perin kotoisin Pohjois-Syyrian ja Etelä-Turkin väliseltä rajaseudulta.

Pääasiallinen levinneisyysalue on Aleppon tasangolla, jota käytetään maanviljelyyn. Eläinten yöaktiivisuudesta huolimatta on havaittu, että naaraat käyvät päivisin etsimässä ruokaa hedelmällisiltä viljelysmailta. Jyrsijät viettävät kuitenkin suurimman osan ajasta maan alla putkimaisissa onkaloissa, joissa ne liikkuvat pitkiä matkoja.

Tiesitkö muuten: Kultahamsteri on suhteellisen nuori lemmikki. Vasta vuonna 1930 zoologi Israel Aharoni toi kotiinsa villejä kultahamstereita Syyrian erämaasta – hänen löytöeläimiään pidetään vielä nykyäänkin kotihamstereidemme kanta-isinä.

Yhteenveto: Kultahamsteri lemmikiksi?

Koska kultahamsterit ovat pieniä ja edullisia, monet pitävät niitä edelleen täydellisinä lemmikkeinä lapsille. Eläinten tarpeet on kuitenkin asetettava etusijalle. Kultahamsterin päivittäinen hoito sopii parhaiten työssä käyville aikuisille. Myös eläkeläiset, joille koirien ulkoiluttaminen on liian rasittavaa, pitävät näitä pörröisiä pikkueläimiä ihanteellisina lemmikkinä.

Hyödyllisimmät artikkelimme
8 min

Hamsteri

Kultahamsteri, pitkäkarvainen kultahamsteri, kääpiöhamsteri & kumppanit – hamstereita on monenkokoisia ja -värisiä. Suloisen ulkonäkönsä ja kätevän kokonsa vuoksi ne ovat suosittuja lemmikkieläimiä varsinkin lapsiperheissä. Hamsteri ei kuitenkaan ole ulkonäöstään huolimatta mikään pehmolelu. Hamsterit ovat hyvin herkkiä jyrsijöitä, joiden vaativat tarpeet on otettava huomioon.
9 min

Marsu

Anja Reutter auttaa avun tarpeessa olevia marsuja. Tässä artikkelissa hän vastaa useimmiten kysyttyihin kysymyksiin marsuista.
3 min

Fretti

Onko sinulla frettejä lemmikkinä vai oletko vain kiinnostunut näistä ketteristä vilistäjistä? Pikkuiset fretit ovat suosittuja lemmikkieläimiä, vaikkakin niitä ei voi pitää aivan tavallisina kotieläiminä. Ennen kuin fretti (tai kaksi) muuttaa taloon, on syytä hankkia myös tietoa lajista.