Oikea ravinto ylipainoiselle koiralle

ylipainoisen koiran ravinto

Kuka voisi vastustaa koiran anovaa katsetta? Ei kai muutama nami tai omalle lautaselle jääneet ruuantähteet voi tehdä koiralle pahaa? Vaikka moni koiranomistaja ymmärtää, että ylipaino on haitallista nelijalkaiselle ystävälleen, tilanteeseen puututaan monesti liian myöhään. Kaikkia ei haittaa koiran pyöristynyt olemus ja kaikki eivät yksinkertaisesti tunnista kertymässä olevaa ylipainoa.

Koiran liikalihavuus on vakava ongelma, jota tulisi torjua järkevällä ruokavaliolla sekä koiralle sopivalla liikunnalla. Millaisia toimia tarvitaan kamppailussa liikakiloja vastaan ja millaisia muutoksia se vaatii koiran ruokavalioon?

Mitkä ovat koiran ylipainon seuraukset?

Ylipainoiset koirat kärsivät valitettavasti useammin tietyistä sairauksista kuin normaalipainoiset lajitoverinsa. Pulleammat koirat saattavat kärsiä keskimääräistä useammin nivelsairauksista, kuten nivelrikosta sekä diabeteksesta, sydän-, verisuoni- ja hengitystiesairauksista. Myös anestesia ja kirurgiset toimenpiteet aiheuttavat suuremmat riskit kuin normaalipainoisille koirille. Ylipaino ei vain laske koiran elämäniloa, vaan myös sen liikkuminen vaikeutuu ja sairastumisen riski kasvaa mutta liikalihavuudella on myös suuri vaikutus koiran elinikään. Ylipainoiset koirat kuolevat keskimäärin kaksi vuotta hoikempia koiria aiemmin.

Miten tunnistaa ylipaino

Painoindeksin laskeminen ei valitettavasti toimi koirilla, sillä lukemattomien rotujen erot koirien fysiikassa eivät anna mahdollisuutta kaikille toimivaan, yhteiseen laskukaavaan. Nopean arvion koiran koosta saa tunnustelemalla kevyesti käsillä sen kylkiluita; jos kylkiluut ovat helposti tunnusteltavissa vatsan seinämän alla, on koira yleensä normaalipainoinen. Jos taas kylkiluita pitää etsiä painaen käsiä koiran kylkiin, on sillä ylimääräisiä senttejä. Paljaalle silmälle näkyvät kylkiluut ovat merkki alipainosta ja tämäkin on syy käydä eläinlääkärin luona.

Terveellinen painonpudotus - kuinka se tehdään

Ensimmäinen askel koiran painonpudotuksessa on myöntää kertyneet ylimääräiset kilot ja sentit. Toinen askel on ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, missä ei ainoastaan selvitetä ylipainoon johtaneita syitä, vaan koiralle tehdään myös henkilökohtainen laihdutusohjelma. Tänä päivänä koirille löytyy marketeista useita eri kevytruokia, jotka on helppo napata kärryyn omien ruokaostosten lisäksi mutta nämä light-ruuat eivät välttämättä ole sopivia painonpudotukseen.

Light-ruoka

Koska termiä ”light” ei ole suojattu laissa, on valmistajan kontolla rajata mitkä ruuat ovat ”light” ja mitkä eivät. Jonkun valmistajan light-ruoka voi sisältää yhtä paljon kaloreita kuin toisen valmistajan ruoka ilman light-merkintää mutta ruokapussin tiedoista näkee, onko ruoka sopivaa painonpudotukseen. Tässä kohdassa on tärkeää tietää oman koiran tarpeet niin ruuan sisältöön kuin annoskokoihin, jotta painonpudotus onnistuu.

Dieettiruoka

Monesti on turvallisempaa antaa koiralle eläinlääkärin määräämää dieettiruokaa. Toisin kuin ”light”, on termi ”diet food” laillisesti suojattu, joten EU:n direktiivien mukaan ruokapakettien tuoteselosteet on tarkoin määritelty, mitä niissä ei saa mainita ja mitkä asiat tulee mainita, kuten esimerkit annosmääristä sekä kaloripitoisuus. Viimeksimainittu on huomattavasti matalampi dieettiruuissa kuin tavallisessa koiranruuassa. Huolimatta matalammasta kaloripitoisuudesta, voi omistaja olla varma, että koira saa ruuasta kaikki tarvitsemansa tärkeät vitamiinit, mineraalit sekä hiven- ja ravintoaineet.

Tulehdusta hillitsevien omega-3 -rasvahappojen avulla varmistetaan, että koiran verensokeri pysyy tasaisena ja lisäksi korkealaatuisissa dieettiruuissa on korkea proteiinitaso. Tämä tekee ruuasta maistuvan lihansyöjälle ja samalla tukee painonpudotusta säilyttäen lihasmassaa. Ruuan oikea kuitumäärä pitää näläntunteen loitolla, joten kylläisellä koiralla ei ole tarvetta kerjätä ylimääräisiä välipaloja. Tämä helpottaa laihdutuspäätöksessä pysymistä.

Ruokamäärän puolittamisesta

Dieettiruuat ovat useimmissa tapauksissa toimivampia ruokia laihdutukseen kuin marketeista saatavat kevytruuat. Annoskokojen puolittamista ei suositella, sillä kalorimäärän mukana puolittuvat myös tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden määrät, mikä voi johtaa puutosoireisiin. Lisäksi annoskokojen vähentäminen ei vie kylläisyyttä ja koira pyytää lisää ruokaa. Omistajan voi olla vaikeaa kieltää surkeana makupaloja kerjäävältä koiralta sen pyytämiä herkkuja ja dieettipäätös on vaarassa kaatua.

Liikunta, toinen ase ylipainoa vastaan

Jotta painonpudotus onnistuu, tulee ehdottomasti välttää tavallisia koiranruokia ja totuttaa asteittain koira syömään erityistä dieettiruokaa. Yksin ruokavaliomuutoksella ei kuitenkaan saada toivottuja tuloksia, joten koiran riittävästä liikunnasta ja aktiivisuudesta tulee huolehtia. Runsas liikunta, pelit ja leikit saavat koiran unohtamaan hetkeksi näläntunteensa ja takaa riittävän energiankulutuksen. Ylimääräiset rasvakerrokset saavat kyytiä ja koiran ja omistajan suhde vahvistuu yhteisten harrastusten myötä.
Painon putoaminen ei vaikuta positiivisesti ainoastaan koiran terveyteen, vaan myös sen elämäniloon sekä keskinäiseen suhteeseen sen omistajan kanssa.
Tämä muistaen: onnea painonpudotukseen!

Hyödyllisimmät artikkelimme

Paras ruoka ikääntyvälle koiralle

Turkki alkaa osoittaa harmaantumisen merkkejä ja koiran liikkeet hidastuvat: siitä on tulossa vanha! Tämä on yhtä luonnollinen osa koiran elämää kuin ihmisenkin. Koiran vanhuusvuosia voi kuitenkin helpottaa sen ikävaiheen tarpeisiin suunnatulla oikeanlaisella ravinnolla, jotta se pysyy mahdollisimman terveenä ja elinvoimaisena.

Chihuahuan ravinto

Chihuahuat ovat rotunsa puolesta hyvin eloisia, valppaita, aktiivisia ja urheita. Kaiken lisäksi tämä rotu lasketaan maailman pienimmäksi koiraroduksi. Jos nämä koirat olisivat yhtä suuria kuin mitä ne ovat lojaaleja, olisivat ne varmasti oivia suojelijoita - saksanpaimenkoiria pienen chihuahuan kehossa. Chihuahua vaatii paljon huomiota mutta on valikoiva sen suhteen, kenelle osoittaa omaa mieltymystään. Yleensä Chihuahualla on yksi perheenjäsen, joka tekee siihen erityisen vaikutuksen, mutta se käyttäytyy rakastavasti myös muita perheenjäseniä kohtaan.

Koiranpennun ruokavalio

Oikeanlaisen koiranruoan löytäminen on haastavaa. Samoin kuin siitä huolehtiminen, että koiranpennun ruokavalio on monipuolinen ja siitä saisi kaikki terveeseen kasvuun tartitut ravintoaineet.