Koiran ylipaino: vinkkejä parempaan terveyteen

Kaikki hallinnassa

Noin 56 prosenttia kaikista koirista on ylipainoisia. Luku vaihtelee tutkimuksesta ja maasta riippuen, mutta yksi seikka on erittäin huolestuttava: ylipainoisten koirien määrä kasvaa vuosi vuodelta.

Mutta minkä takia? Joissain tapauksissa koiran ylipaino johtuu liiallisesta hemmottelusta ruoalla ja herkuilla, joskus ylipainon taustalla on puolestaan vakava sairaus. Myös koronakriisi ja siitä johtuneet sulkutilat ovat johtaneet ylipainon yleistymiseen. 71 prosenttia eläinlääkäreistä toteaa, että pandemia on vaikuttanut lemmikkieläinten syömiskäyttäytymiseen. Siksi haluammekin jakaa tietoa koiran ylipainosta ja kertoa, mitä voit tehdä ehkäistäksesi koirasi liikakilot.

Onko koirani ylipainoinen?

Jotta ylipäätään voit taistella koiran ylipainoa vastaan, sinun on ensiksi tunnistettava ongelma. Koiran mahdollisen ylipainon selvittäminen käy parhaiten yhdessä eläinlääkärin kanssa. Voit kuitenkin myös itse tehdä ensiarvion tilanteesta muutaman helpon vaiheen avulla.

  • Näin tunnistat koiran ylipainon

    Aseta kätesi hellävaraisesti koirasi rintakehälle ja liikuta käsiäsi hitaasti edestakaisin. Jos voit helposti tuntea koirasi kylkiluut, kaikki on hyvin. Jos sinun kuitenkin pitää painella kädelläsi löytääksesi kylkiluut, koirasi on luultavasti ylipainoinen.

    Myös koirasi siluetti antaa viitteitä asiasta: jos et enää voi erottaa koirasi vyötäröä, ja jos sen pää ja vartalo vaikuttavat pyöreiltä, koirasi kärsii luultavasti paino-ongelmista.

Ylipainoisen koiran oikeanlainen ruokavalio

Koria
Mikä ero on erikoisruoalla ja kevytruoalla?

Erikoisruoka on erityisellä reseptillä valmistettu ruoka, joka on tarkoitettu koirille, jotka kärsivät tietyistä sairauksista. Terapeuttisia erikoisruokia tulee käyttää ainoastaan eläinlääkärin suosituksesta. On esimerkiksi olemassa erikoisruokaa koirille, jotka kärsivät diabeteksesta tai munuaisongelmista. Erikoisravinto ei siis välttämättä ole sopiva ruoka laihduttamiseen.

Koiranruoka, jonka nimeen on lisätty sana light, on puolestaan vähäkalorista kevytruokaa. Se on tarkoitettu koirille, joiden pitää pudottaa painoa ja vähentää päivittäistä kalorimäärää.

Liikunta avainasemassa kamppailussa koiran ylipainoa vastaan

Koria
Ei liikaa kerralla: lisää liikuntaa vähitellen

Perussääntönä pätee: älä ylikuormita koiraasi tai itseäsi. Laihduttaminen on prosessi, joka voi kestää todella pitkään.

Siksi on tärkeää, että sinä ja koirasi nautitte liikunnasta ja lisäätte rasitusta vähitellen. Aloita siitä, että pidennät päivittäisiä kävelyretkiä vähitellen joka päivä. Myöhemmin voit lisätä harjoituksia ja sopia tapaamisia muiden koiranomistajien kanssa.

Ylipainoisten tai liikalihavien koirien kohdalla on kiinnitettävä erityistä huomiota niveliin. Rampit ja ortopediset koiranpedit ovat hyviä apuja koirallesi.

Miten voin estää koiran ylipainon?

image

Kiinnitä huomio tarpeisiin perustuvaan ravintoon ja valitse oikeanlainen ruoka

image

Tehkää useampi pitkä kävelylenkki päivässä

image

Kokeile kylkiluita ja pidä sen siluettia silmällä

image

Punnitse päivän ruoka-annos ja laske herkut mukaan päiväannokseen

image

Leiki ja harrasta koiraurheilua koirasi kanssa

image

Punnitse koirasi säännöllisesti ja vie se säännölisesti eläinlääkärin tarkastettavaksi